Кога да отидете на лекар по време на бременност: времето, необходимостта от преглед, документацията и предотвратяването на възможни усложнения

Religious Right, White Supremacists, and Paramilitary Organizations: Chip Berlet Interview (Юни 2019).

Anonim

Ако една жена първа бременност, кога да отидете на лекар? Към кой. Какви документи трябва да бъдат подготвени? Едва ли е възможно да се знае всичко това, защото дори тези, които раждат втори път, са объркани и забравят нещо. В тази статия ще предоставим всички отговори на най-важните въпроси. Ще научите в кое време на бременността да отидете на лекар, какви специалисти ще трябва да преминат, защо е необходимо всичко това. Можете също да видите списъка с документи за регистрация в болницата, да научите как да се регистрирате без регистрация, кога да получите отпуск по майчинство.

Кой лекар да отиде при планиране на бременност

Първо трябва да отидете при гинеколог или гинеколог-ендокринолог, ако има проблеми с менструалния цикъл. Лекарят ще планира консултации с други специалисти, както и пълен преглед, за да има представа за възможността за бременност и за рисковете.

След това лекарят ще направи препоръки за диета, начин на живот, ще помогне да се определи идеалното време за зачеване - овулация.

Какво лекар да отиде по време на бременност

Всяка жена знае, че при първите признаци на бременност трябва да се запишете на гинеколог. Лекарят ще определи дали изобщо има бременност, защото тестовете понякога са погрешни. В допълнение, гинекологът ще определи приблизителен срок, ще насрочи преглед и ще постави бременната жена в регистъра.

Колко време трябва да отида при лекаря? Самата жена зависи от самата жена, но е препоръчително да отидете в клиниката през първите седмици от бременността, вместо да отлагате посещението на лекаря до самото раждане. Специалистът трябва да се запознае с медицинската карта на жената, за да знае за хроничните й заболявания и да има представа за възможните рискове. На следващо място, ще се вземе намазка, за да се идентифицират възможни инфекции, така че ако е възможно, лечението може да започне.

Ако мислите за коя седмица на бременността да отидете при лекаря за регистрация, тогава се опитайте да го направите, без да отлагате за по-късна дата. Факт е, че лекарят ще направи измервания на корема, бедрата, маркирай теглото. Всички тези параметри ще бъдат наблюдавани по-нататък, ще бъде възможно да се забележат аномалии по време на бременност, ако има такива.

Защо да се регистрирате за бременност

Ако една жена се регистрира, тя ще получи безплатна медицинска помощ за всички девет месеца. Бъдещата майка ще бъде прегледана и лекувана безплатно в болницата в случай на някакви аномалии и проблеми.

За приемане в родилния дом ще са ви необходими специални документи - акт за раждане и карта за размяна, която е цялата история на бременността. Той показва периодични измервания на височината, теглото, обема, налягането, състоянието на жената. В същата карта лекарят отбелязва всички насоки за тестове и резултати върху тях. Това означава, че да стигнем до болницата, жената предоставя на лекаря цялата информация за хода на бременността.

Заслужава да се отбележи, че според законодателството на Руската федерация всеки гражданин може да получи медицинска помощ, включително бременни жени, които не са регистрирани. Но, наблюдавани от лекари, бременната намалява риска от усложнения, всички отклонения в началните етапи се определят от изследвания.

По време на работа от бременната жена ще се изисква да осигури по-лесни и по-комфортни условия на труд. Работодателят ще се нуждае от сертификат от гинеколог, за да прехвърли служителя на лесна работа. Също така, за регистрация на отпуск по майчинство и парични обезщетения ще са необходими документи от женската клиника.

Отговорът на въпроса кога да отидеш на лекар по време на бременност е съвсем разбираем - почти веднага след като жената научи за нейната интересна позиция. Работодателят не може да принуди бременна служителка да работи през почивните дни и след работно време. Ако искате бременността да върви гладко, без отклонения, тогава ще трябва да си почивате повече, а в производството тази възможност ще се дава само със сертификат, потвърждаващ бременността.

Къде да се регистрирате

Кога да отидете на лекар по време на бременност, решава само бременната. Законът гласи, че жената има право да избира къде да се регистрира. Това означава, че всеки може да избере клиниката, където ще бъде по-удобна, лекарите, на които вярва. Наблюдавани по време на бременност могат да бъдат в такива институции:

 1. Жена консултация е стандартна институция за наблюдение на бременността.
 2. Перинатален център - тук са осигурени допълнителни функции: ново оборудване, допълнително оборудвани камери. В такива центрове има жени с тежка бременност. В някои такива институции има условия не само за наблюдение на бременната и развитието на бременността, но и за раждане.
 3. Частна клиника е напълно платена институция. Ще трябва да платите за всички рутинни тестове, за стационарно лечение. Частна клиника не издава важни документи, включително и акт за раждане, трябва да се регистрирате отделно в родилния дом.
 4. Провеждане на бременност в родилния дом. Има такива институции. Предимства: грижи за бременна жена преди раждането и след тях от една институция.

Документи за регистрация

За да се регистрирате в клиниката, ще са ви необходими следните документи:

 • Passport.
 • SNILS.
 • Политика на MHI.

Следните неща трябва да бъдат отнесени в кабинета на лекаря:

 • Пелена - за преглед на стола (в някои лечебни заведения се предлагат еднократни памперси).
 • Покривала за обувки - да не сваляте обувките си, когато влизате в стерилна стая.
 • Препоръчително е да имате тетрадка и писалка, за да запишете препоръките на лекаря (в същата тетрадка запишете всички препоръки по време на бременност, това ще бъде полезно).
 • В някои клиники се изисква гинекологичен комплект, включващ пелена, стерилни ръкавици, огледало за еднократна употреба, четка за намазка.

Клиниката изготвя две лични карти:

 1. Личен лист на раждащата жена, където лекарят ще запише всички измервания и промени по време на изследването.
 2. Обмяна на карта - най-важният документ, който ще трябва да предостави в болницата.

Картата и листа се съхраняват от гинеколога. Обменната карта ще бъде предадена на бременна жена в ръцете на 21 седмица.

Възможно ли е да се регистрирате за бременност без разрешение за пребиваване

Ако сте в друг град без разрешение за пребиваване, можете да се регистрирате за бременност там. Най-важното е да имаме политика на ОМС, според която всички граждани на страната могат да получат безплатна медицинска помощ.

Без промяна на пребиваването, можете да смените медицинския център веднъж. Ако се движите, можете да промените центъра по броя на ходовете.

Ако живеете в малко селце, в което не сте доволни от медицинска помощ, можете да се регистрирате във всеки град по ваш избор, без да имате регистрация там.

Какви въпроси поставя лекарят при първото приемане

Кога да отидеш на лекар по време на бременност за първи път, разбрахме. Също така е ясно какво специалист трябва да си уговорите. Лекарят ще ви зададе няколко въпроса. Той ще се интересува от следната информация:

 • Въпроси за менструацията: честота, прекъсвания, болка и т.н., датата на последния цикъл.
 • Имали ли сте други бременности, аборти, преждевременни раждания, спонтанни аборти?
 • Планирана бременност.
 • Лоши навици.
 • Броят на сексуалните партньори.
 • Кръвна група и Rh от бащата на детето, здравето му, лошите навици.
 • Женен или не.
 • здравето на родителите и бабите и дядовците на бъдещата майка и бъдещия баща: наличието на психични разстройства, сърдечно-съдови заболявания, диабет и т.н.

Необходимо е да се отговори честно, защото отговорът зависи до голяма степен от това какви допълнителни тестове може да предпише лекарят, какви мерки ще предприеме, така че тази бременност да приключи безопасно.

Какви други специалисти ще трябва да преминат

За да разберете дали жената може да носи дете без здравословни проблеми и да ражда естествено, гинекологът ще планира пациента да премине през още няколко специалисти:

 • Ендокринолог.
 • Офталмолог.
 • Лор.
 • Терапевт с женска консултация.
 • Зъболекар.

Какви тестове да предприемете

Трябва да преминете през серия от тестове:

 • Цитологична намазка.
 • Кръв за определяне на Rh фактор.
 • Урина върху протеини и бактерии.
 • Тест за HIV, сифилис и хепатит B.
 • Анализът за откриване на антитела в кръвта - това изследване е особено важно за жени с отрицателен резус в първата кръвна група.

Бащата на бъдещото бебе също ще трябва да премине пълна кръвна картина. Тогава той и всеки, който често ще общува с бебето, ще трябва да преминат флуорография. Резултатите се записват в обменната карта на бъдещата майка.

Първи преглед

Кога да отидете на лекар по време на бременност? В законодателството няма срокове, но експертите препоръчват да се регистрират преди единадесетата седмица, за да може да се проведе по-точен първи скрининг - скрининг. Ще бъде необходимо да се подложи на ултразвук, за да се преминат тестове за биохимия.

Първият скрининг е задължителен преглед, който помага в ранните етапи да се идентифицират патологии на бременността, патологии в развитието на бебето.

Повторните тестове ще назначат лекар на определени дати. Ще бъдат определени допълнителни изследвания, ако при първия скрининг бъдат идентифицирани различни патологии.

Как да получите отпуск по майчинство

Сертификат за инвалидност на работодателя ще бъде издаден от лекаря, който води пациента:

 1. Ако бременността продължава нормално, сертификатът се дава от 30 седмици за 140 дни.
 2. При сложна или многоплодна бременност жената ще отиде на почивка от 28 до 180 дни.
 3. Ако по време на раждането са възникнали усложнения, тогава още 16 дни ще бъдат добавени към основния отпуск.

Казахме ви кога да отидете на лекар по време на бременност. Също така в статията има цялата необходима информация, която ще помогне на бъдещите майки да избегнат затруднения при регистриране и при отпуск по майчинство.