Вълнен килим - произведение на изкуството на древния Изток

КИЛИМ ОТ МЕБЕЛЕН МАГАЗИН MOBEXPERT ЛЮЛИН (Юни 2019).

Anonim

Повечето от традициите на азиатците са свързани с историята на появата на килими. Номадски племена на Изток се занимават със земеделие и животновъдство. Обработката на месо и вълна е в основата на тяхната дейност. Учените предполагат, че изкуството на тъкането на килими е от Централна Азия. Килими за номади бяха легло и къща, врата и декорация. И сега, в Централна Азия, хората, живеещи в степта далеч от центъра, имат малък вълнен килим с тях, който може да се разпространи в близост до арика, да обядват и да се молят на него.

Съвсем наскоро, преди около 35 години, цената на килимите беше равна на цената на един автомобил и те също бяха в недостиг. Трудно е да се купи вълнен килим: съставена е линия, която продължава години наред. Но дори и тогава поне един малък килим, който булката трябваше да внесе в къщата. На нея отиде семейството й, децата пълзеха и избягаха. Той служи дълго време: докато младото семейство не спечели нов вълнен килим.

От историята

Първият килим, дошъл от миналото, е на повече от 2500 години. Той е открит от съветска експедиция в Алтай. В продължение на хилядолетия този вълнен килим се съхранява в замръзналите гробници на пазирикските могили. Проучванията показват, че той е изтъкан от овча вълна върху металорежещи машини. Този факт доказа, че техниката на тъкане на килими почти не се е променила оттогава.

Историята на килимите е заобиколена от загадки и тайни. Те можеха да разкажат много чрез рисуване. Ислямското духовенство забранява да рисува хора и животни. Може би затова майсторите преминаха през рисунки, композиция и цвят

гама от това, за което си мислеха и мечтаеха. Мнозина са чували историята за това къде плененият княз тъка килими, в които той разказал чрез чертеж, където е бил, и кой го е задържал. Продаваните килими паднаха на народа на принца и те го спасиха. Тогава се смятало, че дори владетелите и техните деца трябва да познават почтения занаят - тъкане на килими. Понякога това умение им спасяваше живота.

Чухме историята на един необичаен килим, който в VI. Представен е на персийския цар Хосров I. Нарича се „Пролетен килим“. Дължината му е 122 м, а ширината му е 30 м. Украсени със златни нишки и скъпоценни камъни, килимът е скъп и тежък. Той беше символ на сила, сила и благоденствие на държавата и на царя. Разпространяваме го само на тържества. За съжаление, това произведение на изкуството не стигна до нас: през VII век. част от арабските завоеватели. Имаме само една история.

От какво тъкат килими

Модерният вълнен килим е изработен от висококачествени овце, камили, кози вълна (фината вълнена новозеландска овца се счита за най-добра). Вълната се боядисва с естествени багрила, затова след измиване цветът остава непроменен. За оцветяване използвайте корените, листата, цветята на различни растения.

Поради тяхната плътност вълнените килими не позволяват на влагата да предотврати замърсяване. Това е достатъчно трудно за постигане и тайните на тъкането на килими се предават от поколение на поколение. Днес този занаят продължава да се развива и разширява. Има нови майстори, които измислят нови "чипове". Страни като Персия, Индия, Иран, Китай са известни със своята развита килимарска индустрия. Продуктите на майстори от тези страни са много популярни, те са с добро качество и дълъг сервиз, перфектно допълват интериора на къщата, създават уют и комфорт.