Идеи за развитие на фини двигателни умения

КИНЕТИЧЕСКИЙ ПЕСОК и ОБРАТНОЕ ВРЕМЯ Я в ШОКЕ 3 ! от #Playattoys (Юни 2019).

Anonim

Идеите за развиване на фини двигателни умения включват упражнения с елементи като мъниста, шнурове, монети, зърнени храни, малки камъчета и много други. Някои учители обаче се противопоставят на игрите на малките деца с горепосочените теми, дори и под внимателния контрол на техните близки. Тази статия ще предложи начини за обучение на ръцете на децата с най-достъпните и безопасни продукти. Родителите ще могат да правят много от тези предмети сами и да се предпазят от ненужни финансови разходи.

Бутилки и капачки

За да направите това, ще ви трябват контейнери с заключващи се капаци - мехурчета от парфюмна вода, обикновени пластмасови бутилки, консерви за бебешка храна. На детето може да се предложи да отвори или, обратно, да затвори контейнера. Такива игри допринасят за развитието не само на двигателните умения, но и на координацията, тъй като банката все още трябва да се поддържа и наблюдава, така че да не падне.

Класове с бутони

Бутоните могат да бъдат специално подбрани в различни цветове и размери. Безопасността на използването на бутоните от детето може да бъде осигурена с помощта на здрава нишка, която преминава през отвори в бутоните и ги свързва със затворена или права верига. Децата обичат да решават и да обмислят такива неща. По-добре е да вземете бутони с големи отвори, така че те да могат да се движат свободно по нишката.

Ключ за заключване

Идеите за развитието на фини двигателни умения включват детето, което извършва някои прости операции. Това са страхотни игри с ключалки и ключ. В края на краищата, децата, особено тези на възраст над една година, могат да намерят десния ключ за ключалката и да го завъртят. По-добре е замъкът да е фиксиран към нещо, така че играта за детето да е по-лесна и по-интересна. Разбира се, ключовете трябва да са без заострени елементи.

Играчки във водата

Водата може да се излее във всеки голям контейнер и там да се хвърлят много предмети, монети, капаци и орехи. Малкият човек ще бъде заинтересован да се опита да ги хване с ръце или с помощта на цедка.

Възглавница за развитие

Родителите могат сами да създадат тази подложка от остатъците от тъкани. По-добре е парчетата да се различават по текстура и цвят. Като пълнител обикновено се използват зърнени храни, зърна или боб. Към подложката се фиксират различни елементи - копчета, ключалки, шумолене на лъкове, велкро. До бутоните е препоръчително да се шият примки, където ще бъдат поставени, и близо до джобовете на велкро, за да може детето да ги затвори.

Празни кутии

Родителите не трябва да се отърват от празни парфюмни кутии, козметика или чай. По-добре да ги предлагате на детето. Той ще може да ги разгледа, да ги отвори, да сложи нещата там - което ще бъде отлична игра дори и за най-малкото дете.

булгур

Игра с житни растения е отличен пример за упражнение за развитие на фини двигателни умения. За да направят това, родителите разпръснат всякакви зърнени култури на поднос и помогнат на детето да нарисува някакъв рисунък или шарка с пръстите си. Можете също така да скриете любимата играчка на детето си в контейнер за крупи и да ги помолите да го намерят. Няма опасност в тази игра, тъй като зърната са много малки и бебето няма да може да се задуши.

Неща родители

Много деца обичат да се справят с родителски неща: козметика, чанти или портфейли. Те обичат да изваждат нещата, да отварят ключалки. Затова можете да дадете на детето, например, празна торба и да поставите там безопасни предмети. Играта е в състояние да пленява бебето за дълго време.

Кутия с дупки

От малките ненужни кутии можете да направите вълнуваща играчка за детето. Родителите трябва да намерят предмети, които представляват фигура. Фигурите се изрязват върху кутията, така че избраните елементи да могат да се впишат в отворите за рязане. Ако нежеланието да се направи играчка себе си, а след това можете да си купите в магазина за деца логически къща, която се прави на същия принцип като кутията.

моделиране

Детските игри с пластилин са насочени към подобряване на фините двигателни умения. Много е полезно да се месят глината в дръжките, като се предпочита твърда глина. Родителите могат да навиват малки пластмасови топки за бебето и да им дават тези топчета на всяка твърда повърхност. Всяка от приложените топки е интересна за украса с мъниста, семена и други дребни предмети.

Сортиране на елементите

Родителите трябва да смесват няколко вида копчета, мъниста, черупки, които се различават по размер и цвят. След това, детето е помолено да помогне да сортирате елементите според различните характеристики. На първо място, детето е помолен да избере големи обекти, а след това, усложнява задачата, те предлагат да постави обектите по цвят. Важно е, че изземването на обекти възникна палец и показалец на принципа на "пинсети", а не цялата длан.

успиване

Смисълът на изливането е, че детето налива вещества от една чиния в друга с лъжица. Това могат да бъдат зърнени храни, захар, леща и др. Идеал - игра в пясъчника. Ако детето е добре да налива пясък от контейнера в контейнера, тогава той може да предложи ястия с малък врат.

шнур

Завързването може да бъде закупено в магазина или да се практикува тази техника върху обувки. Ако бебето има кукла, чиито дрехи са фиксирани с помощта на дантели, ще бъде интересно да му се даде възможност да се облича или съблича сам.

Игри с хартия

На детето се дава ненужно парче хартия, за да го разкъса или смачка. Тези игри тренират сила и хващане на малки ръце. Можете да навиете топки или да направите апликация от разкъсани парчета. Можете да обгърнете лист хартия в някакъв лист хартия, за да може бебето да го получи.

дизайнер

Важно е дизайнерът да се използва за малко дете с различна сила на съединяване. Това ще му помогне да овладее различни степени на натиск.

Страници на книги

На детето се предлага книга с дебели, за предпочитане картон, страници и се изисква да ги прелиства един по един. За да стане по-интересно за него да изпълни задачата, трябва да сложите подарък на една от страниците. Ако детето е много трудно да се справи, тогава родителите трябва да помогнат, леко огъване на страницата.