Лабрадор: описание на породата, характеристики, характеристики и прегледи

Лабрадор - Все о породе (Юни 2019).

Anonim

Една от най-популярните породи кучета в момента е лабрадор. Описанието на породата ви позволява да разберете, че тези домашни любимци имат много меко и лоялно разположение. Те ще могат да станат най-добрият приятел на собственика и на цялото му домакинство. Много общителни и игриви кучета от тази порода лесно ще намерят общ език с всяко лице или животно.

Не наистина знаейки как да покажат защитни качества, лабрадорите вършат отлична работа с лов за дивеч. Всъщност, заради тази цел, тези кучета бяха отгледани. Но напоследък много неопитни развъдчици от тази порода, които нямат умения и познания за основите на отглеждането на кучета и се опитват да се възползват от тях, не преследват качеството на родените кученца, а за техния брой. Това води до влошаване на гнездовите качества и размиване на характерните особености на породата.

Историята на породата

В началото на XIX век моряците от Европа откриха породата лабрадорски ретривър на канадския остров Нюфаундленд. Местните обитатели използват тези кучета за лов на птици. Името "Retriever" говори само за себе си. Това означава "фидер за игра". Може би това обяснява горещата любов на тези кучета към водата.

Първоначално тези кучета са кръстени на канадската столица Сейнт Джонс, но тази традиция не се е разпространила сред англичаните. Британците повече приличат на името "Лабрадор", което произлиза от името на канадския провинциален град Лабрадор. Кучето (описание, характер на породата) много ясно отразява микроклимата на това място, като един вид метафора.

В средата на XIX век представители на тази порода са били донесени във Великобритания, които са обичани не само от запалените ловци за интелигентност и издръжливост, но и за обикновените хора. Те станаха техните домашни любимци.

В началото на 20-ти век във Великобритания породата е регистрирана в Кенъл Клуб. Първоначално всички лабрадори бяха черни. Сега цветовете на представителите могат да варират от светло бежово до шоколадово.

В същия ХХ век породата започва да се разпространява в Америка, където е била популярна сред богатите сегменти на обществото, като актьори, политици и поп-звезди. Основната цел на лабрадорите - ловът - беше забравена и те станаха само домашни добродушни кучета, носещи радост и уют в къщата.

Лабрадор ретривър или Златен ретривър?

Много хора вярват, че лабрадорът и златният ретривър са една и съща порода. Но това е заблуда. Не всеки подобен куче може да бъде истински представител на такова гордо семейство като лабрадорите. Описание на породата, характер, препоръки и достойнства предполагат, че съществуват значителни разлики между тези привидно подобни кучета. Собствениците, с които представителите на двете породи са живели по едно и също време или по различно време, съобщават, че тези кучета са напълно различни не само външно, но и по отношение на поведението. Природата и темпераментът на тези животни са много различни.

По произход Лабрадор ретривър идва от канадския остров Нюфаундленд. Появата на златния ретривър произхожда от аристократична Англия, където служи като ловник и шикозен декор на двореца.

Що се отнася до външните различия, животновъдите вземат за основа следното:

 1. Лабрадор има черен, светъл и шоколадов цвят. Златният му брат в това отношение е, така да се каже, по-разнообразен - може да има вълна с различни нюанси, от много светло до тъмно.
 2. Лабрадор вълна не е дълга, по-скоро груба, тя има специален водоотблъскващ восъчен слой. Козината на златния ретривър може да бъде доста дълъг и вълнообразен.
 3. Опашката е една от основните разлики между двата вида. На Лабрадор той беше гладкокосмест, удебеляващ се в основата. При златния ретривър, той е добре пухкав и с коса, висяща като половин перо.
 4. Главата на лабрадора е много по-голяма и има по-масивна уста, тъй като се е излюпила за лов на голяма плячка, докато златният ретривър е трябвало да ловува малка дивеч.
 5. Лабрадор се отпуска целогодишно, златният ретривър променя вълната 2 пъти годишно.

В допълнение към външните различия, опитни собственици разграничават поведенчески, които включват следното:

 1. Лабрадорът е по-емоционален от сдържания златен ретривър на английски.
 2. Високата енергия на лабрадорите противоречи на спокойствието и нежността на златния ретривър.
 3. Лабрадор е предразположен към прибързани импулсивни действия, за разлика от благоразумния и спокоен човек.

Ето защо при избора на приятел е необходимо да се разберат различията между два вида и да се получи домашен любимец, който е подходящ за изискванията и бъдещите условия на живот.

Описание на породата

Кучетата от породата Лабрадор имат доста големи размери и мощни мускули. Според стандартите височината при холката трябва да варира от 55 см до 63 см. Отличителните черти на екстериора са:

 1. Дълго тяло.
 2. Широки гърди.
 3. Ушите висят, разположени малко зад главата.
 4. Очите бяха широко раздалечени.
 5. Муцуната е доста удължена.
 6. Има малки мембрани между пръстите.
 7. Широк в основата и стесняващ се към края на опашката, който се сравнява с опашката на видрата.
 8. Къса груба вълна, покрита с восъчно покритие. Дебел и гъст подкосъм.

Един от подвидовете на лабрадорен ретривър е дългокосият лабрадор. В описанието на породата се посочва, че такива кучета също са отглеждани на остров Нюфаундленд. Те са били използвани повече за транспортиране на дърва за огрев, макар че те не плуваха по-зле от късокосния човек.

Средната продължителност на живота на тези кучета е 10-15 години.

Характер и темперамент

Кучешки лабрадор ретривъри са много популярни сред кучевъдите. Описание на породата, характера и мекото разположение на тези същества се оценяват силно от семейството и от отделните хора. Това се дължи на високата интелигентност, присъща на представителите на тази порода. Както казват рецензиите, те деликатно усещат настроението на собственика и лесно могат да се адаптират към него. Така човек, който е избрал лабрадор като спътник, никога няма да бъде самотен и отегчен.

Във връзка с тези качества такива кучета често се използват като водачи за слепите. Баланс и сдържаност, присъщи на породата, им позволяват да останат спокойни и да не губят своя нрав във всяка, дори най-стресиращите ситуации.

Високата способност за учене и доброто съзнание на кучетата им позволяват да участват в операции по издирване и спасяване. Тази порода е работила добре в работата на митниците.

Собствениците на такива кучета са сигурни, че лабрадорите с право могат да бъдат наречени най-добри приятели и детегледачки за малки деца. Собствениците споделят впечатленията си от внимателната грижа и внимателния ненатрапчив контрол, с който техните ретривъри обграждат бебетата.

Развъдчиците с повече от един домашен любимец твърдят, че лабрадорите се разбират добре с други животни, дори и с котки. Те никога няма да се сблъскат първо и няма да наранят същество, което е по-ниско по размер.

Avid ловци се възхищаваме на друго предимство на породата - така наречената мека уста. Това означава, че кучето може да носи предмет в устата си, дори пилешко яйце, без да го уврежда.

Съдейки по естеството на лабрадора, описанието на породата, рецензиите, недостатъците са много малко. Основните негативни качества на тези кучета развъдчици включват факта, че в тяхната духовна доброта кучетата не могат да бъдат реализирани като охрана. Ето защо, ако собственикът на кучето се нуждае от добър пазач и защитник на собствеността, си заслужава да се обмислят други възможности при избора на породата за тази цел.

Останалите недостатъци произтичат от липсата на обучение и активния живот на домашния любимец.

Характеристики на съдържанието в апартамента

С оглед на активността и прекомерната енергия, поведенческите характеристики на младия лабрадор ретривър и описанието на породата, съдържанието е основно за осигуряване на дълги и чести разходки на чист въздух. Развъдчиците твърдят, че това е направено така, че кучето да влага енергия в игрите на открито, което не причинява щети на апартамента на собственика.

Със същата цел собствениците придобиват играчки за домашни любимци. Трябва също да се опитате да изключите контактите на любопитно куче с домакинските химикали и гнездата, за да избегнете отравяне и електрически шокове.

Лабрадор е много общителен, така че мястото за него трябва да бъде избрано, като се има предвид, че животното може да види от него своите собственици. Кучевъдите не се съветват да поставят кутия за него или да направят щанд. Той е идеален за легла с мека подложка или матрак.

Грижа за косата, очите и ушите

Както и представители на други породи, има свои индивидуални характеристики и трудности в съдържанието и лабрадора. Описание на породата, прегледите на животновъдите казват, че един от проблемите с поддръжката на такива кучета е оформянето, защото, когато изпадне, то остава навсякъде: на мебели, на дрехи, на чинии. Собствениците наричат ​​този проблем доста значителен, а освен това, да се отървем от него не е много лесно.

Повечето ретривъри не се нуждаят от къпане, те са доста чисти. Но се случва, че в резултат на активни разходки в дъждовно време, кучето трябва да се измие. За постигане на блясък и ефект на лъскава вълна, се препоръчва да разтривате домашни любимци с талк. Но това трябва да се прави на открито, така че кучето да не диша прах.

С линя, някои кучешки животни се борят с обикновена прахосмукачка. Ако научиш кученце на тази процедура от детството, в бъдеще тя дори ще му донесе удоволствие. Добър ефект дава разресване на вълна.

Любовта на лабрадорите към водата може да играе важна роля за премахването на нежеланата вълна. Собствениците на кучета от тази порода твърдят, че редовното плуване във вода значително съкращава периода на изтриване.

Развъдчиците на кучета с развъдна стойност трябва да бъдат особено внимателни, когато се грижат за козината си. Някои процедури могат да развалят външния вид на кучето. Например, шоколад или тъмни цветни ретривъри не могат да останат на слънце дълго време, в противен случай вълната може да изгори и да получи нежелана сянка. Също така, не можете да използвате за почистване на някои видове четки - това може да доведе до намаляване на качеството на вълната.

Всеки ден трябва внимателно да избършете очите на кучето с влажен памучен тампон. Ако се забележат нехарактерни изхвърляния, е необходимо незабавно да посетите лекар.

Ушите, ако е необходимо, се втриват с мокър памучен тампон. Не го потапяйте твърде дълбоко, в противен случай съществува риск от повреждане на деликатните капаци.

Ако е необходимо, много кучета отглеждат кучешки нокти със специални ножици.

Избор на диета

Независимо колко мобилен и енергичен е Лабрадор, характеризирането и описанието на породата предполагат, че нейните представители са доста ненаситни и почти всеядни. Те могат да ядат всичко безразборно и в безброй количества. Поради това много собственици се оплакват от храносмилането на домашни любимци, появата на наднормено тегло и други неприятни проблеми.

Затова отговорният собственик трябва внимателно да следи диетата на домашния любимец, за да предотврати затлъстяването и здравословните проблеми. Ястията трябва да бъдат балансирани и редовни. Ако не е възможно постоянно да се готви за ретривър, можете да използвате готови супер-премиум храни, където се събира необходимото количество витамини и минерали, за да се осигури пълен живот на кучето. Изборът на такива фуражи следва да се извършва въз основа на препоръките на ветеринарния лекар.

Кучетата трябва да се хранят в определено време, за да не нарушават режима, на който трябва да бъдат обучавани от детството. Дозировката на храната се изчислява според теглото на лабрадора и указанията, посочени на опаковката.

Ако собственикът избере естествената храна за домашния любимец, тогава той трябва да бъде добре балансиран. Не хранете кучешката храна от масата.

Диетата на лабрадора трябва да включва такива продукти като:

 • Месо (говеждо, агнешко, птиче). Можете да го дадете сурово или варено. Мазнината трябва да се отреже. Карантии, бъбреци, бели дробове, черния дроб и т.н., е желателно да се дава само във варена форма.
 • Рибата трябва да бъде само море, костите трябва да бъдат отстранени. По-добре е да се готви преди хранене. Можете да давате и сурови, но има риск от инфекция на кучето с червеи.
 • Зърнените култури ще отговарят на всички, но трябва да се помни, че ечемикът е лошо усвоен, а овесената каша може да предизвика алергии.
 • Млечни продукти (кефир, сирене, извара). Млякото не се препоръчва за кучета.
 • Яйца. За хранене Лабрадор използвайте само суров жълтък, който може да се смеси с каша или зеленчуци.
 • Зеленчуци (моркови, зеле, цвекло, тиквички). Преди лечение на домашни любимци те трябва да се смила.

През зимата е необходимо допълнително да давате на вашия домашен любимец витамини. Според препоръките на лекаря е необходимо периодично да се извършва обезпаразитяване.

Възрастните кучета трябва да се хранят стриктно два пъти дневно. Но кученцата ядат по-често. До два месеца, те трябва да се хранят 6 пъти на ден. До достигане на 5 месеца - 5 пъти на ден. Шестмесечните домашни любимци се хранят 4 пъти на ден. След 7 месеца и до една година трябва да се хранят 3 пъти на ден.

Въпреки факта, че лабрадорите могат да ядат всичко, има редица продукти, които са строго забранени за тях:

 • Солени, пушени, пържени, мазни и пикантни храни.
 • Твърде гореща или студена храна.
 • Продукти от брашно.
 • Ястия от бобови растения.
 • Картофи.
 • Колбасни продукти.
 • Сладкиши.
 • Свинско или други мазнини.
 • Тръбни кости.
 • Остарели продукти.

Всеки, който желае да има такъв домашен любимец, трябва предварително да знае всичко за лабрадора, описанието и характеристиките на породата и, разбира се, особеностите на диетата. Правилно подбраната храна или балансирано меню от натурални продукти ще осигурят здравословен и дълъг живот на вашия домашен любимец.

Образование за домашни любимци

Преди да започнете лабрадорско кученце, първо трябва да подготвите всичко за него, да се ориентирате с хранене, да закупите играчки за него, да организирате легло.

Опитните животновъди твърдят, че отглеждането на ретривър трябва да се практикува още от първите дни, веднага щом го внесете в къщата. Тогава кученцето веднага разбира кой е собственикът, какво може и не може да се направи на нейна територия. Ако детето се опита да поеме човека, трябва незабавно да спрете тези опити. Но собствениците на такива кучета твърдят, че лабрадорите много рядко се опитват да доминират заради добродушния си характер.

Някои кучета отглеждат кучетата на професионални треньори за кучета, но самите те са убедени, че лабрадорите са сравнително лесно обучени, така че дори неопитен собственик ще може да ги научи на основни команди.

Възможни здравословни проблеми

Всяка кучешка порода има свой собствен риск от заболяване. С подходящи грижи и ежегодни профилактични прегледи може да се предотврати появата на много заболявания. Развъдчиците изброяват най-често срещаните здравословни проблеми на лабрадорите, които включват:

 • Затлъстяването.
 • Съставна дисплазия.
 • Panosteit (често страдат от млади бързо растящи кучета).
 • Катаракта, заболявания на ретината.
 • Остеохондроза.
 • Язви на крайниците от често облизване.
 • Епилепсия (много рядко).

Както всички живи същества, ретривърите са податливи на инфекции и вируси. За предотвратяване на такива нещастия ваксинират здрави кучета. Графикът на ваксината трябва да бъде предписан от ветеринарен лекар.

Избор на кученце

Опитните животновъди предупреждават, че преди да изберат домашен любимец, е необходимо да се вземат предвид всички предимства и недостатъци на отглеждането на куче, да се получи съгласието на всички членове на семейството, за да се предотврати предателство към живо същество и да се създадат условия за щастлив и здравословен живот.,

При избора на животно за разплод, трябва да се обърне внимание на рейтинга на селекционера. Би било идеално да видим родителите му. При избора на пол, трябва да се ръководите от предпочитанията си, тъй като кучките и мъжките имат различни навици и навици.

При избора на цвят можете да се ръководите и от предпочитанията си. Преди това беше модерно да се започнат черни представители на породата, сега предпочитанието се дава на светлината, въпреки че тъмните все още продължават да се търсят.

Що се отнася до цената, тя може да варира достатъчно широко и зависи от клуба, родословието, племенните качества. За лабрадор ретривър, цената (описанието на породата ще помогне да се ориентира в качеството) може да започне от 20 000 рубли. и завършва с 60 000-80 000 рубли.

Развъдчиците за кучета смятат, че не е едно от основните условия за избор на кученце, за да бъдат развъдни качества, а не цената на кучето, но интуицията на потенциалния собственик и неговата съвместимост с животното. В крайна сметка, човек избира най-добрия си приятел и спътник в продължение на много години.