"Nan-1": ревюта. NAN - храна за деца

How to speak up for yourself | Adam Galinsky (Юни 2019).

Anonim

Когато става въпрос за хранене с бутилка, майките помнят рекламата. Една от най-популярните смеси е Nan-1. Отзивите на родителите и педиатрите за тази детска храна варират. Нека разгледаме по-подробно колко безопасна е тази смес за здравето на детето, дали неговият състав е полезен, дали има вредни компоненти в него.

Производителите на смеси

От 1962 г. швейцарската компания Nestlé произвежда продукти, наречени NAN. От 2004 г. тези съединения се продават с добавка на бифидобактерии, които укрепват имунитета на децата. През 2010 г. Nestlé първи пусна тази марка мляко с Dentapro бактерии (Dentapro), които предотвратяват развитието на кариес при деца.

От самото начало храната "Nan" (1, 2, 3, 4) е разработена за здрави деца, които по някаква причина се нуждаят от изкуствено хранене. Съставът на всеки продукт включва необходимите хранителни вещества (желязо, витамини, лактоза, таурин, нуклеотиди, рибено масло, минерали) за растежа на децата, тяхното физическо и психическо развитие.

Описаните смеси подпомагат укрепването на имунната система, подобряват червата и предотвратяват анемията. Те съдържат суроватъчен протеин, обезмаслено мляко и суроватка, така че този продукт е противопоказан за много алергии. Също така върху опаковката не се посочва какъв вид растително масло съдържа смес от NAN.

Сухи смеси "Nan" \ t

Nestlé произвежда следните типове смеси Nan:

 • "Nan-1 Premium" (Premium) може да се използва от раждането до шест месеца. Съставът на "Нан-1" съдържа комплекс от основни витамини и минерали за физически растеж и умствено развитие, както и за укрепване на имунната система.
 • "Nan-2" е предназначен за бебета от шест месеца до една година. Той също така укрепва имунната система, подпомага развитието на зрението и мозъчната дейност. Той има подобен състав, само балансиран с възрастови характеристики.
 • "Nan-3" е предназначен за деца от година до година и половина. Състои се от пробиотици, лактобацили и "умни" липиди, които не само укрепват имунната система и допринасят за нормалното функциониране на червата, но и предпазват кариеса.
 • "Nan-4" има почти същия състав с полезните бактерии като предишната смес. Предназначена е за деца от година и половина като допълнение към основното хранене. Също така предотвратява развалянето на зъбите, укрепва имунната система, стимулира червата.

Хипоалергенна смес "Нан"

Nestlé за децата, страдащи от алергии, развива няколко вида Nan-хипоалергенни смеси: 1 и 2. Тази бебешка храна съдържа също суроватъчен протеин, но със специален аминокиселинен състав, който намалява риска от хранителна алергия. В допълнение, запек и колики изчезват или намаляват.

За страдащите от алергии има и смеси, които са балансирани по отношение на съдържанието на микроелементи Те са предназначени за деца със слаб имунитет и чревни проблеми. Те съдържат следните компоненти: таурин, L-хистидин, L-аргинин, L-карнитин, нишесте, хидролизиран протеин от суроватка, растителни масла, малтодекстрин, минерали, лактоза, микроелементи, рибено масло, витамини.

Суха хипоалергенна смес "Nan-1" е предназначена за бебета от раждането. Производителите се фокусираха върху факта, че той може да се дава само под наблюдението на лекар, въпреки факта, че той не съдържа алергенни компоненти. Храненето "Nan-2" е разрешено за деца от шест месеца и има по-балансиран състав с добавянето на бифидобактерии.

Смес от ферментирало мляко

В допълнение към сухата смес за здрави деца, се произвежда серия млечни продукти с живи бифидобактерии. Тази храна може да се дава и на деца с нарушение на чревната флора, изпражнения (запек) или колики. Факт е, че такава смес съдържа полезни бифидобактерии.

Както при хипоалергенните продукти, тук се изолира ферментиралата млечна смес „Nan-1” (от раждането) и „Nan-2” (от шест месеца). Съставът на двата вида е почти еднакъв, само вторият вариант е по-хранителен, което е необходимо за растежа на шестмесечните деца. За бебета се произвежда смес от "Ферментирало мляко Nan-1".

Отзиви педиатри фокусират родителите си върху факта, че не можете от раждането да дадете смес, предназначена за по-големи деца, тъй като червата им не могат да се справят с храносмилането на компонентите. А децата на възраст над шест месеца няма да се огорчат от смес от първата серия.

Още нови миксове "Nan"

Компанията непрекъснато развива и разширява гамата от продукти. За деца на половин година, т.е. на възрастта, когато започва активното въвеждане на допълнително хранене, се произвежда суха смес с бифидобактерии. Състои се от следните компоненти: минерално-витаминен комплекс, който е балансиран за тази възраст, култура на лактобацили и бифидобактерии, растителни масла, лактоза, суроватка, обезмаслено мляко, рибено масло, соев лецитин. Тази бебешка храна е предназначена да подобри естествения имунитет на децата.

Сместа без лактоза "Nan" е предназначена за деца от всякаква възраст, които имат непоносимост към лактоза, диария. Той не съдържа лактоза, малтодекстрин намалява разстройствата на изпражненията, а нуклеотидите укрепват имунната система.

Недоносени бебета и бебета с недостиг на телесно тегло не се пренебрегват. За тях Nestlé произвежда смес от Pre-Nan, която съдържа лесно смилаеми мастни киселини (AK и DHA), необходими за развитието на мозъка, централната нервна система, зрението и интелигентността. Останалите 70% е протеинов комплекс, който е важен за растежа на мускулната маса.

Суха смес: съставът на "Nan-1"

Никой продукт не съдържа багрила, генетично модифицирани съставки, консерванти или аромати. Сместа се произвежда в кутии с различна опаковка (400 и 800 грама). Преди да купите, внимателно проучете състава на бебешката храна!

Съставът на сместа “Nan-1 Premium” е обогатен с балансиран минерално-витаминен комплекс, деминерализирана суроватка, обезмаслено мляко, лактоза, растителни масла, соев лецитин, суроватъчен протеин, рибено масло, калиев и калциев цитрат, калций и натриев фосфат, железен сулфат, мед, цинк, манган, натриев селенат, нуклеотиди, калиев йодид, таурин, инозитол, натриев и калиев хлорид, карнитин, бифидобактерии.

Съставът на "Нано-1 хипоалергенна" включва почти същия минерално-витаминен комплекс, нуклеотиди, бифидобактерии и други полезни вещества, само една смес е създадена на частично хидролизиран суроватъчен протеин. Няма млечни компоненти, които да предизвикват алергични реакции.

Препоръки на педиатър

Педиатрите подчертават, че кърмата за бебето носи много повече ползи от изкуствените смеси. Ако обаче е невъзможно да се осигури естествено хранене, внимателно подбирайте бебешка храна. Няма нужда да купувате смес от различни производители или различни серии от една и съща марка. Влизането в храни трябва да се извършва съгласно инструкциите, които са написани върху опаковката, освен ако лекарят не е дал конкретни препоръки. Помислете за това на примера на суха смес "Nan-1". Указанията за опаковане се четат:

 • Измийте ръцете старателно преди готвене.
 • Бутилката с биберон трябва да е вече суха и стерилна. Ако нямате време да почистите резервоара навреме, изплакнете го с гореща вода. След това се вари за около пет минути (просто натопи биберона няколко пъти в кипяща вода). Поставете бутилката с биберона върху кърпата и я покрийте с чиста кърпа.
 • Кипнете водата и охладете до 40 градуса. Не може да се използва повторно сварена течност.
 • Вземете бутилка и, според нормата върху опаковката, залейте с вода и изсипете смес с мерителна лъжица.
 • Поставете зърното и покритието, разклатете добре сместа, за да не образувате бучки.
 • Затворете опаковката с бебешка храна.

Преди всяко хранене направете нова партида. В никакъв случай не давайте остатъците от миналата смес!

Отрицателни реакции при използване на смес от "Nan-1"

Отзивите на майките за продуктите от тази серия често са отрицателни по характер, но ако разгледате малките детайли, можете да разберете, че причината е различна.

 • Изглежда, че родителите знаят препоръките за приготвяне на сместа, но все пак правят грешки. Така че, можете да чуете на детската площадка, както една мама казва на другата, че не се „притеснява“ с мерителна лъжица, а сместа от „Nan-1“ се излива върху очите ви. След това рецензиите на форумите са неприятни: "Детето има ужасни колики, столът е счупен, детето страда от запек, постоянно крещи."
 • Друг вариант е, когато майките се придържат към смесено хранене, докато не наблюдават диетата си и ядат каквито и да било алергенни храни. И тогава те грешат върху сместа, поради която имаше обрив, сърбеж, зачервяване на кожата при бебета.
 • Друг момент - когато родителите, особено в топлината, измиват бутилката лошо, не варят вода или решават да разредят останалата смес с останалите. Често повръщане и диария при дете се обвиняват за бебешка храна.

Как да знам, че сместа е дошла

Както виждате, предишни ситуации показват, че това не е смес от "Nan 1". Прегледите на родителите често са предубедени. Друго нещо е, когато майките не знаят, че детето има недостиг на лактоза или алергия към кравешки протеин. Тогава, когато приемате сместа с мляко, могат да се появят алергични реакции. В този случай сменете детската храна по препоръка на лекар.

Алергиите могат да се появят на всеки продукт, не само върху сместа, така че трябва да следите реакцията на детето. Запомнете следното:

 • Сместа се смесва съгласно таблицата на опаковката или препоръката на лекаря.
 • Започнете да въвеждате детска храна с 90 мл.
 • Когато въвеждате сместа, не давайте нови продукти, напитки.
 • Особено внимателно следват кожните обриви, изпражненията, благосъстоянието на детето в продължение на три дни след влизането в диетата.

Ако следвате простите правила, детето се чувства добре, когато се храни със смес от "Nan-1". Отзивите на родителите звучат по-оптимистично: „Бебето е весело и весело, констипациите са изчезнали, обривът е преминал, което е отбелязано при използване на предишната смес.