Любов папагали маскирани: как да се определи пола?

Папагалът Джари - "Любов.... Хайде на кафе!" (Юни 2019).

Anonim

Маски любимци са малки папагали, които имат ярък и жизнерадостен цвят, за който любителите на птиците са се влюбили. Тези сладки птици получиха името си поради невероятната емоционална привързаност към партньора си. Такива двойки често могат да се видят седящи рамо до рамо на костура.

Чести видове

Най-често в плен съдържат следните типове:

 • розова буза;
 • маскирани;
 • Фишер.

Това са домашни птици. Чувстват се чудесно в условията на робство. Има и други видове любовници, но те рядко идват на любовници - те могат да се отглеждат само в големи волиери, които не са достъпни за всички.

Външен вид и размер

Папагалът, маскиран любовник, е описан за първи път през 1887 г. от орнитолог от Германия Антон Райхенов. В Европа тези птици се появяват едва през 1927 година. Средният размер на този вид е 14, 5 см, въпреки че от време на време има индивиди до 16 см. Маските роби живеят в плен около 12 години. Теглото на птицата не надвишава 55 грама.

Мъжки и женски са визуално много сходни. Въпреки това, обикновено женските са малко по-малки и имат по-малка заоблена глава. По-подробно ще разкажем как те могат да бъдат разграничени по-долу. Естественият цвят на тези птици е зелено тяло и крила, кафяво-черна маска на главата, жълта яка и очи, оградени с широк бял пръстен. Клюнът обикновено е червен.

Въпреки това, към днешна дата, животновъдите са успели да донесат огромен брой цветове, които са различни от техните колеги папагали, маски за любовници. Снимки на тези птици често могат да се видят на страниците на публикациите за любителите на начинаещи птици. Така се появиха лилаво, синьо, албино, кобалт и други.

Особено популярен сред любителите на птиците са сините маскирани любовници. Тялото им е оцветено в синьо, а маската на главата е черна. Цветът на пилетата винаги е по-избледнял, за разлика от възрастните индивиди.

Замаскирана любовник: как да определим пола?

Трябва да се признае, че задачата не е лесна дори за опитни ценители на красотата на птиците: в края на краищата мъжете и жените не се различават външно. Въпреки това, има някои нюанси, които могат да се справят с тази задача.

Най-лесният начин е да отидете с придобития домашен любимец във ветеринарната лаборатория, където ще се извършват необходимите анализи за определяне на пола. Но, първо, това е скъпа процедура, и второ, не всеки има такава възможност - не всички градове имат такива лаборатории.

Много по-лесно да се обърне внимание на двойки, които вече са формирали маски за любовници. Ами ако не можете да получите две птици едновременно?

 1. Сравнете размера на папагалите - женските малко по-малки от мъжките. Понякога обаче тази разлика е едва забележима.
 2. Обърнете внимание на формата на главата на птиците. При мъжката тя е по-продълговата и плоска, със сплескан тил. Женската има по-висок череп, наподобяващ купол. Въпреки това, главата на всяко същество, като правило, е индивидуална черта, не си струва да се разчита и на този показател.
 3. Ярка и голяма, наситен цвят клюн, характерен за мъжете.
 4. Опитните орнитолози могат лесно да определят пола на тези птици от тазобедрените кости. При мъжкото разстояние между тях е 0, 5 cm, а при женското - 1 cm.
 5. Не толкова млада жена, която вече имаше няколко потомства, седи на стълба, широко раздалечени крака. Мъжът на пръта се държи, леко се навежда напред.
 6. Женските показват характер и не се дават в ръцете на дори техния господар, с когото живеят от години.

Навици и характер

Маски любовници, за разлика от техните вълнообразни братя, които могат да се задоволят с самотата, ако собственикът им отделя много време, трябва да живеят в чифт или в малки стада. Те се учат слабо: най-способните и талантливи от тях едва ли усвояват максимум десет думи.

Nerazluchniki не твърде доброволно отиде в ръцете си, и да ги укроти за такава комуникация е доста трудно. Наистина укроти този папагал може да бъде повдигнат от пилето, хранени изкуствено.

Семейни връзки

Твърди, че влюбените птици маскират веднъж в живота си, избират двойка и след смъртта на партньора си, те умират. Това е по-скоро красива романтична легенда. Любин птица, останала без двойка, може лесно да се адаптира към новите условия, а ако птицата е още млада, то тогава съвсем лесно ще приеме нов партньор. Прекрасни птици умират по двойки само поради естествени причини: нарушения в задържането, инфекция, възраст. Ето защо, в случай, че някой от вашите домашни любимци е умрял, партньорът му трябва да бъде показан на ветеринар, за да се изключи болестта.

Съдържанието

Ако решите да закупите любимци, трябва да сте сигурни, че са в постоянно оборудвана клетка след транспортирането им от магазина. Ако ви хареса дървената клетка и смятате, че тя ще се впише по-добре в интериора - оставете това начинание. Въпреки много малките размери, маски рибите са много силни. Във всеки случай не им е трудно да гризат дървените пръчки.

Дървената клетка е по-трудна за поддръжка - дървото мигновено абсорбира течност и миризми, от които може да се окаже трудно да се отърве. Най-добрият вариант е метална клетка с пръти от 80 x 40 x 60 за чифт. Ако искате да имате повече птици, тогава, съответно, размерът на жилището за тях трябва да бъде по-голям. Ако тези сладки птици са ограничени в движението поради липса на свободно пространство, те стават пълни, стават тежки, метаболизмът им може да бъде нарушен, което ще доведе до сериозни здравословни проблеми за вашия домашен любимец.

Не забравяйте за чаши за вода и храна, чаша с чист речен пясък, която е необходима за нормалното храносмилане. Понякога папагалите трябва да се къпят, затова използват специални бани, които се поставят директно в клетката.

осветление

Любимите птици идват от слънчева Африка. Те са свикнали с дълъг ден светлина, постоянна топлина и достатъчно количество UV лъчи. За да създадете комфортна среда трябва да закупите две настолни лампи. Един от тях може да бъде обикновен - дава достатъчно светлина, освен това можете да се стоплите под него. Вторият - ултравиолетови, който е включен периодично през зимата или по време на преливане.

влажност

В модерните градски апартаменти, както всъщност в много частни къщи, въздухът е прекалено сух, особено по време на отоплителния сезон. Ето защо, преди да придобие чифт lovebirds, ще трябва да купуват това, което сте планирали за дълго време, но постоянно отлага придобиването му, - овлажнител.

Подредете домашните си любимци в апартамента. Лесно е да се направи: поставете саксии с катерещи се цветя до клетката, поставете лампите - ще видите как ще се промени интериорът и общата атмосфера на стаята ви.

хранене

Естествена храна за любимците - плодовете и зърната на растенията. След като си купил птици, трябва да започнеш да ги храниш с канарско семе. За тях това е истински деликатес. След това постепенно можете да започнете да въвеждате нови храни в диетата. Хранителните папагали трябва да бъдат балансирани и подбрани в съответствие със състоянието на птицата, нейната възраст и физиологични нужди.

Днес много от собствениците предпочитат да използват сухи храни за своите домашни любимци, които са в изобилие в зоомагазините. Тези птици ядат много малко - само две лъжици на ден са достатъчни за един човек. В зърнените смеси могат да се добавят:

 • настъргани моркови и цвекло;
 • Български пипер, краставица;
 • домати;
 • Вашите домашни любимци за ябълки, шипки, червени боровинки, грозде, черно френско грозде ще ви бъдат благодарни.

По-добре е да се откаже от захаросани плодове или осолени зеленчуци.

Маскираната lovebird, снимката на която сме публикували в тази статия, е много сладко създание. Със своята весела нагласа, ярко необичайно оцветяване няколко такива птици са способни да съживят къщата и да ви доставят много очарователни и приятни минути, прекарани в наблюдаването на техния живот.