Атеросклероза на съдовете на долните крайници. Каква диета помага за подобряване на благосъстоянието?

Истината за сърдечно съдовите заболявания (Юни 2019).

Anonim

Атеросклерозата на долните крайници става много често срещано заболяване. Според статистиката по-възрастните хора страдат от това повече.

Ако разгледаме причините за това заболяване, можем да разграничим атеротромбозата. Това се дължи на излишния холестерол, който се отлага върху съдовата стена и възникват проблеми. В резултат на появата на плаки, те от своя страна значително усложняват работата на артериите. Блокирането и свиването водят до това, че обновената кръв почти не се влива в долните крайници, липсва кислород. В редки случаи, когато заболяването е започнало и не е проведено лечение, съществува риск от ампутация на крайниците. Както става ясно, атеросклерозата на съдовете на долните крайници е доста опасна болест.

Има редица симптоми, чрез които може да се разпознае атеросклерозата на артериите на долните крайници. Разбира се, първите камбани ще се появят в областта на краката. Те включват умора при ходене, човек не може повече да ходи на обичайното разстояние и трябва да си вземе почивка. Към такова състояние се добавя тежест в краката и тогава се появява леко куцане. Раните върху пръстите или краката, изтръпването на краката, понякога тежка и силна болка също ще придружат пациента. Между другото, пилинг и суха кожа води до отворени рани. Именно те са голяма опасност за пациента, защото чрез тях инфекцията може да попадне в тялото.

Ако се идентифицира поне един от симптомите, трябва да посетите медицинското заведение и да получите помощ от съдов хирург. Атеросклерозата на съдовете на долните крайници е лечима и успехът може да бъде постигнат в ранните етапи. Разбира се, пълно възстановяване няма да се случи, но състоянието на стабилна ремисия ще ви позволи да извършите пълноценно препитание.

Има много причини за неприятно заболяване, например пушене, затлъстяване, повишен холестерол, наследствен фактор и диабет. Ако поне един артикул е подходящ за човек, тогава той е изложен на риск. Не пренебрегвайте лечението и прегледа. След определени процедури можете да получите пълна клинична картина. В арсенала лекарите имат няколко вида изследвания. Доплеров ултразвук, рентгенова ангиография и ЯМР с въвеждане на контраст. Последният тип е най-безопасният и не изисква хоспитализация, тъй като веществото се инжектира във вена.

Ако пациентът е диагностициран с атеросклероза на долните крайници, тогава се предписва диета. При атеросклероза на долните крайници пациентът трябва да ограничи диетата си. Колкото по-голяма е телесната маса на човек, толкова по-строга е диетата. Животинските мазнини, захарта и хлябът почти изчезват от менюто. Тяхното място се дава на говеждо, телешко, пуешко, както и на риба от нискомаслени сортове, това е щука, треска, костур. Ниско съдържание на мазнини извара, ферментирали млечни напитки, грах, овесено брашно и соя - всичко това може да бъде безопасно изядено.

В диетата трябва да включите витамини, особено през зимата. Между другото, има и изключения, така че витамин D е противопоказан при атеросклероза, добре дошла и морска храна: скариди, калмари, миди и трепанг ще станат надежден защитник на вените. Супите и салатите вече ще станат само вегетариански, а понякога се допуска и слаб месен бульон.

Ако пациентът е с наднормено тегло, препоръчва се да се държат дни на гладно. Например, кефир, извара, растителна или плодова диета. През тези дни излишната течност напуска тялото, което спомага за подобряване на благосъстоянието.

Не забравяйте, че навременно лечение на клиниката и правилно лечение ще спаси пациента от ужасните последствия. Съвременната медицина има разширен арсенал от лекарства и методи за лечение на това заболяване.