Пречистватели на въздуха за апартамента: как да изберем? Препарат за очистване на въздуха без алергии: мнения, цени

Как Да Запазим Самообладание и Контрол в Ежедневието, и Да Не Се Притесняваме От Другите? (Юли 2019).

Anonim

Все по-често градските условия на живот, характеризиращи се с замърсен въздух, лоша екология, което води до влошаване на здравето и постоянна депресия, принуждават жителите на мегаполисите да напуснат града и да излязат от града, за да дишат чист въздух в природата и да не мислят за проблемите, свързани с постоянно суета.

Друга възможност е да се премине от газова промишлена зона към тихо предградие без шум от автомобили, електрически влакове и фабрики, с пеене на птици и прекрасен аромат на люляк през пролетта, а през зимата с тихи живописни улици и пращящ сняг под краката, който няма да чуете в града.

Air Purifier - незаменим аксесоар

За съжаление не всеки има възможност да се премести от града. И така, няма начин да се дишат чисти, а не замърсени, които да влияят неблагоприятно на здравето на въздуха?

Има изход, който ще ви позволи и в голям мегаполис да превърнете апартамента си в оазис, ароматен с естествена свежест. Да, сега има възможност да подобрим условията и да създадем добър микроклимат у дома и без много усилия, защото изобретателите са работили за това. Днес модерните технологии позволяват да се изчисти въздухът на апартамента от вредни примеси. Разбира се, устройството не може да замени шума на морската вълна или пеенето на птици, но определено ще направи въздуха чист. Това е пречиствател на въздуха за жилищни помещения, а в тази статия ще Ви помогнем да изберете това устройство.

Как работи чистият въздух?

Пречиствател на въздуха-овлажнител за апартамент е просто устройство, което е лесно за използване и не изисква специални умения за поддръжка. Той убива всички микроби във въздуха, докато всеки може да използва устройството. Пречиствател на въздуха за страдащите от алергии и често болни от настинки е просто божи дар.

Принципът на работа на устройството със сменяем филтър се основава на продухване на въздух през няколко специални филтъра, в зависимост от вида на замърсяването. Например, някои от тях могат да премахнат газ или дим от апартамент, други ще го почистят от прах, цветен прашец, животински косми. Моделът с въздушен филтър използва въглеродни, мрежови, фотокаталитични филтри. Силата на въздушния поток може да се регулира с помощта на бутоните или превключвателя, разположен на блока за управление, или в автоматичен режим.

Кой пречиствател на въздуха е по-добър?

Въздушните филтри със заменяеми филтри, които са най-търсени, са продукти от следните марки: Daikin, Boneco Electrolux, Bionaire, Sharp Air, Comfort, Air-O-Swiss, Venta, Toshiba, Bork. Като цяло изборът е голям и можете да намерите модел, който отговаря на всички изисквания. Цена - от 80 долара до базовия модел и до 1000 долара елит. Оптималният пречиствател на въздуха за апартамент - цената на който е $ 200-500 (с допълнителната опция за йонизация и овлажняване), има многоетапна система за почистване и контролен панел.

Премиум моделите са цялостни климатични системи, които съчетават в един и същи случай няколко устройства с различна функционалност, които могат да работят самостоятелно или едновременно.

При избора на въздушен филтър трябва да се съобразявате с нуждите си, както и с размера на площта, която трябва да се почисти с избрания модел.

Предлагат се и пречистватели на въздуха без сменяеми филтри, чиято основна цел е пречистване чрез преминаване на въздух през вода. Те се наричат ​​още "измиване на въздуха". Те струват малко повече.

Измиване на въздуха се извършва през влажни патрони. Такива устройства не само извършват възможността за почистване на въздуха от замърсяване, но и увеличават влажността му до оптималния процент за хората - 50-60%.

С висока степен на замърсяване, най-добре е да използвате пречистватели на въздуха за апартамент със сменяеми филтри, и ако вашата основна цел е да увеличите влажността в помещението, тогава в този случай трябва да използвате овлажнител за въздух.

Лидери на пазара за пречистване на въздуха

Днес мнозина искат да купят най-добрия пречиствател на въздуха за апартамента. Прегледът на съвременния пазар показва, че най-популярни са следните марки: Boneco (от $ 220), AOS ($ 250-500), Ballu (от $ 180), Venta ($ 250-800). За такава цена можете да получите не само модел, който почиства и овлажнява въздуха, но и универсално устройство с допълнителни опции, които регулират нивото на шума. В допълнение, има функция на дезинфекция на въздуха със сребро, както и дистанционно управление, прикрепено към модела.

Особено внимание към качеството на продуктите сред пречиствателите на въздуха, и най-важното, парите, поискани за тях, заслужават такива марки като Sharp и Daikin, а не лош пречиствател на въздуха Aic. Продуктите на тези марки, преди всичко, пречистват въздуха, а функцията за овлажняване е по избор, което не им пречи да се справят добре със задачите си. Няма разлики в моделната гама като овлажняване, само системите за почистване се различават.

Най-добрите въздушни пречистватели за апартаменти на Sharp са оборудвани с класически HEPA филтър, йонизатор и дезодориращ филтър, докато Daikin има собствена Flash Streamer система, която позволява не само да елиминира прах, миризми и алергени, но и ефективно унищожава вируси, включително вируса. свински грип.

Най-добрият производител на професионални пречистватели на въздух е швейцарската компания IQAir. Битовите пречистватели на въздух от тази фирма имат хиперХЕПА филтри, които са 100 пъти по-ефективни от конвенционалните HEPA.

Филтри за пречистване на въздуха

Филтърът е ключов елемент на устройството за почистване. Степента на почистване и производителността на оборудването зависи от неговия тип. Нека разгледаме по-подробно кои видове филтри се използват за какво, кои от тях са по-качествени. Да започнем с груби филтри, почистване на големи механични частици. Те са обикновена фина мрежа. Такъв филтър е необходим за почистване на големи частици от вълна, пясък, пух от топола, коса. Също така, този филтър предпазва устройството от получаване на тези частици вътре. Когато използвате мрежата, която трябва да почистите или духате, тя може да се използва многократно. За нормална работа на оборудването, мрежата трябва да се почиства веднъж на всеки 3 месеца.

Въглен адсорбционен филтър

Този филтър съдържа активен въглен, който е адсорбционен елемент, често използван материал за борба с токсините. Въглеродните адсорбционни филтри успешно неутрализират лошите миризми във въздуха. Но, за съжаление, те не предпазват от азотни оксиди, съдържащи се в градския въздух, така че се използват само като допълнителни.

Въглеродните филтри абсорбират примеси. Следователно те трябва периодично да се променят. Техният експлоатационен срок варира от 3 месеца до една година, разходите - 30-40 долара.

Електростатични филтри

Тези филтри се използват за по-усъвършенствано и дълбоко пречистване на въздуха, което се извършва по следния начин: въздухът се задвижва през положителния електрод, който е представен от положително заредена мрежа, а замърсителите остават върху отрицателните електроди. Това са филтри за многократна употреба, които се изплакват достатъчно с вода за повторна употреба. Основният им недостатък е отделянето на озон по време на работата им. Това е силно токсичен газ, въпреки всичките си дезинфекционни и лечебни свойства.

HEPA филтри

Тези филтри са гаранция за ефективно и дълбоко почистване, което освен в ежедневието се използва и в медицински изделия, медицински лаборатории и институции. Тези филтри са спечелили много положителни отзиви. Те улавят до 97% от алергенните частици по-големи от 0.3 микрона и различни замърсители. HEPA филтрите са за еднократна употреба, експлоатационният живот е 1 година, след което те трябва да бъдат променени. Цена - 25-35 долара.

Ниво на мощност и шум

Едно от предимствата на пречиствателите на въздух е малка консумация на енергия, обикновено 50-70 вата, а за евтини модели, които използват потребителското търсене - 20-35 вата.

Заслужава да се отбележи и ниското ниво на шума, което е важно, тъй като много пречистватели на въздуха работят без прекъсване, включително през нощта в спалнята. Във всяко почистващо устройство вентилаторът обикновено е шумен и производителите са взели това под внимание, като създават единици с нощен режим, когато броят на оборотите на вентилатора е намален до минимум, а обемът е 37 dB. Това ниво на шум не отвлича вниманието и не пречи на съня. Освен това може да зависи от версията на използваните филтри.

Например, за да се движи въздухът през HEPA филтъра е необходим вентилатор с по-голяма мощност, което означава, че е по-шумно. Въпреки това производителите твърдят, че нивото на шума не е по-високо от стандартната стойност. Има пречистватели на въздуха за апартамент с почти безшумна работа през нощта (в режим "Sleep"). Обемът в същото време - само 16 dB.

Къде да намерим пречиствател на въздуха за апартамент?

Отзивите на клиентите казват, че почистващите препарати най-често се монтират на перваза на прозореца, на пода, на масата, в нощното шкафче и т.н. Някои устройства могат да бъдат окачени на стената.

Допълнителни опции и функции

Ето някои допълнения, за които обещахме да пишем в началото на статията. Благодарение на тях използването на уреда за пречистване на въздуха става удобно и приятно:

  • Таймер - използва се за изключване на устройства като пречистватели на въздуха за апартамента и за настройка на работни периоди.
  • Дистанционен панел - необходим за превключване на режимите на работа на устройството.
  • Настройка на скоростта на вентилатора - тази опция се използва за превключване на режимите на въздушния филтър, например в нощен режим, в резултат на което скоростта и нивото на произведения шум намаляват до минималната стойност. Има режими "Sleep", "Turbo" и др.
  • Детектори на замърсяване - са инсталирани в някои модели, например на пречиствател на въздуха за страдащите от алергии, използвани за определяне на степента на замърсяване на въздуха от прах или газове. В случай на превишаване на определеното ниво на вредни вещества в полето "оглед" на детектора, уредът автоматично се включва. Детекторът за замърсяване също контролира интензивността на вентилатора, намалявайки или увеличавайки неговата скорост.
  • Дисплей . Повечето въздушни филтри са снабдени с течнокристален дисплей, който показва данни за режимите и времето на работа на устройството;
  • Показатели . Понякога апартаментните пречистватели на въздуха имат допълнителни индикатори, които са предназначени да показват важна информация за работата на устройството. Такива устройства често са оборудвани с премиум климатични системи.
  • Ароматизация . Опцията за ароматизиране е налична в пречистватели на въздуха от различни класове. Устройствата могат да бъдат оборудвани с допълнителни ароматизатори, въпреки че не е необходимо присъствието му. Можете да добавяте ароматни вещества към себе си, ако, разбира се, устройството за почистване ви позволява да ги използвате.

Правила за работа на пречиствателя на въздуха

Производителите на пречистватели на въздуха препоръчват навременна подмяна на филтри за завършване на работата на устройството.

В случай на неприятни миризми, трябва да смените филтрите преди края на приложението им. Ако въздухът съдържа много примеси, тогава трябва да измивате или сменяте филтрите по-често.

Дори и най-модерните и мощни пречистватели на въздуха, за съжаление, не насищат въздуха с кислород, така че е необходимо редовно да се проветряват помещенията.

Лесно ви диша!