Африканска тишина: описание и снимка

Динозаврите и Библията - Наука и Еволюция [Субтитри] (Юни 2019).

Anonim

Сред кучетата има една много интересна порода, наречена Basenji, или африканска тишина. Тя се е формирала естествено, без човешка намеса, преди няколко хиляди години. Отличителна черта на Basenji е, че тези кучета, вместо да лаят, правят тътенни звуци, които приличат на смъркане или приглушен смях.

вид

Африканско мълчание - куче с мускулесто тяло с лека кост и високи крака. Тялото му е пропорционално, с широк прав гръб и дълбоки гърди. Главата е поставена високо, което придава на животното горд поглед. Опашката е плътно усукана в пръстен, който приляга плътно към крупата. Ушите са изправени, леко наведени напред. На челото са характерни бръчки, особено добре изявени в кученца. Тъмните бадемови очи правят кучето да изглежда изразително и интелигентно.

Късата козина е гладка, копринена до пипане и много плътна. Тя има редица предимства - не се хвърля, не предизвиква алергии, още повече, че дори и при висока влажност, тя няма неприятна миризма. Цветът може да бъде черен и бял, червен и бял, тигрови или трицветен, когато черно и бяло се съчетават с тен. Всички маркировки са добре дефинирани, с ясни граници. Каквато и да е цветът на африканската тишина, описанието на породата изисква лапите, върхът на опашката и гърдите да са бели. Височината при холката е 40–43 см, а теглото - от 9 до 11 кг.

История на

Проследяването на породата започна преди около 5000 години. Африка е родното място на тези кучета. Техните изображения във формата на барелефи, фигурки са намерени на гробниците на фараоните. По време на разкопки в близост до техните господари бяха открити измъчвани кучешки тела, напоени с тамян. Това предполага, че африканската тишина е порода, която е била много почитана. Днес, на този континент, Басенджи се счита за семеен амулет, животно, което носи щастие и радост. Изследователи, пристигнали в Конго в края на 19-ти век, обърнаха внимание на кучета с невероятни ловни способности, които караха птици. От Африка няколко индивида са изнесени в Англия през 1885 г., но за съжаление не са оцелели. Въпреки това именно в тази страна впоследствие беше приет стандартът за порода африканска тиха, който все още е в сила днес.

Следващият опит за изваждане на кучетата беше по-успешен. Той се провежда през 1937 г., когато Басенджи се появява първо в САЩ, а по-късно в Европа. Постепенно тази порода успява да се срещне с жителите на много страни, които се влюбват в самоуверени и безстрашни кучета. През 1988 г. Световните кинологични организации официално го одобриха.

характер

През целия период на размножаване кучетата са спечелили отлична репутация. Банджиите се различават по успокояващ характер, но не показват покорство. Безкрайно лоялни към господаря си, те уважават и другите членове на семейството. Не са конфликт, опитайте се да не влизате в битка, дори ако е провокирана от някого. Това показва висока степен на баланс, който може да се похвали с африканска тишина. Отзивите на собствениците за тази порода са предимно положителни. Собствениците обикновено са много доволни от поведението на кучето и отбелязват пълната липса на агресия в нейния характер.

Много от тях са привлечени от необикновената чистота и чистота на Басенджи. След всяко хранене кучето старателно избърсва муцуната си и се грижи за косата си с език, постоянно я облизва, както обикновено правят котките.

Африканското мълчаливо куче е порода ловно куче, поради което нейните представители имат много чувствително обоняние и развит инстинкт на преследване. Ако трябва да преследвате плячката, то тогава със сигурност трябва да бъде изпреварена. И кучето е толкова запалено, че може да се загуби.

Семейни отношения

African Silent Dog е идеален за дом с малки деца. Те лесно намират общ език помежду си, участват в съвместни игри. Вярно е, че представител на тази порода не е от тези, които ви позволяват да правите нещо със себе си, така че не трябва да го оставяте насаме с дете.

С други животни в къщата basenji се разбираме само ако им позволяват да доминира. Тогава връзката между тях ще бъде доброжелателна и дори ще прерасне в силна привързаност във времето. В същото време размерът на приятел изобщо не е от значение - африканската тишина ще бъде приятел с огромно куче, което е много по-голямо от него и с един хамстер. Можете да държите няколко такива кучета по едно и също време.

Характеристики на породата

Основното, което отличава Басенджи от всички други кучета, е липсата на лай. За да се обясни тази тяхна характеристика, има две версии. Според един от тях се смята, че при лов в условия на почти отсъстваща растителност, играта не се изисква да примамва от гората, но е необходимо да се промъкне на нея. Ето защо, лаещи кучета постепенно забравяха колко ненужни са. Друга версия обяснява липсата на лай от факта, че африканската тиха е много стара порода, образувана от древни кучета, които все още не са успели да лаят.

Тези животни са изключително мобилни и много активни, както подобава на истински ловци. Те постоянно се стремят да избягат. Това е жизненоважна необходимост за тях. В същото време в апартамента кучето се държи доста спокойно и тихо. Но веднага щом излезе от къщата, се разкрива целият й жизнен потенциал.

Южноафриканското мълчание е много негативно за къпането. Може би това се дължи на генетична памет, напомняща за крокодили, живеещи във водата. Затова не принуждавайте домашните любимци да плуват.

Басенджи понякога се нарича котешко куче. И има причини за това. В допълнение към удивителната чистота, поведението им в къщата е много сходно: точно като котка, африканската тишина се движи плавно и тихо, прави тътен звуци, измива се с крак и дори може да ходи в тава.

Грижи и поддръжка

Малкият размер на кучето, невъзможността за лаене и изключителната чистота го правят една от най-подходящите породи за живеене в апартамент. Грижата за нея е почти същата като грижата за всеки друг домашен любимец. Основните хигиенни процедури се свеждат до избърсване на очите, изрязване на ноктите и почистване на ушите. Късата коса не се нуждае от разресване, достатъчно е да я избършете с твърда ръкавица, за да се отървете от мъртвата коса.

Можете да ги измиете само в случай на крайна необходимост - вероятно никой не се страхува от водата като африканска тишина. Описанието на кучето по-горе обяснява вероятните причини за този страх. За да не се замразява домашен любимец на разходка в горчивия студ, можете да закупите специални дрехи за него. Задължителни са редовните процедури за лечение на паразити и навременна ваксинация.

Струва си да се има предвид, че тези кучета са много активни, лесни и се нуждаят от дълги ежедневни разходки. За да ги гумиш е почти невъзможно. У дома басенджи ще бъде тихо и спокойно куче, само ако е правилно ходил. В противен случай той може да изхвърли енергията си, позорно в апартамента.

хранене

Въпреки невероятната мобилност, африканската тишина има тенденция да затлъстява. Отзиви за породата на собствениците на тези кучета отбелязват изискванията за храна от техните домашни любимци. Мнозина казват, че нямат чувство за пропорция. Басенджи може да яде толкова, колкото е предложено. Необходимо е да се следи модерирането на части. В диетата трябва да присъства месо от нискомаслени сортове. Освен него, включете в менюто някои риби, карантии, зърнени култури. Понякога, не повече от веднъж седмично, можете да давате кости. Млечни продукти и извара са необходими за кученцата.

Не се препоръчва употребата на готовия сух фураж в храната на Basenji. Храната от масата на майстора не е подходяща за тези кучета. Солените, пушени, пикантни, мастни и сладки храни са противопоказани за тях.

Възпитание и обучение

Истинска африканска тишина може да стане истински приятел и спътник на човек. Описанието на това куче отразява неговите високи умствени способности и изобретателност. Въпреки това, независимо колко интелигентно е кучето, то трябва да бъде обучено и обучено. Басенджи са сравнително лесни за научаване и са добре разбрани от екипите. За тях одобрението на домакина е много важно, така че любезните думи и похвали са основният метод на обучение. В допълнение към обучението на кучето да отговори на името си и да се обърне към собственика, много е важно животното да научи завинаги, че нищо не може да бъде взето от земята. Африканското мълчание се отнася до породата кучета, които обичат да "карат", тоест по повод, че няма да пропуснат възможността да вземат някоя мърша или стара кост.

По време на обучението, неприемливо грубо боравене с кучето, повишаване на гласа. За всяко изпълнение на екипа трябва да бъде последвано от похвала. Споменът за тези кучета е отличен. Всички отбори, които могат да научат от първия път.

здраве

Поради факта, че породата е формирана в естествените диви условия, нейните представители имат отлично здраве. Съществува обаче предразположение към някои заболявания. Най-често тези кучета имат атрофия на ретината, катаракти, ентропия със загуба на протеин, уролитиаза.

Около веднъж на всеки шест месеца се препоръчва да посетите ветеринарен лекар, така че в случай на откриване на здравен проблем лечението да може да започне навреме.

Днес африканската тиха порода все още се смята за доста рядка порода. Детска стая, занимаваща се с развъждането, не може да се намери във всеки град. Цената на тези кучета не може да се нарече ниска. Ето защо, решавайки да закупите кученце Basenji, най-добре е да се свържете със специализирана детска градина, където опитни животновъди ще помогнат при избора на бъдещ приятел и ще го повишат.