Книги за тийнейджъри: плюсове и минуси

Истинската Цел на Взаимоотношенията / The real meaning of relatiоnships (Юни 2019).

Anonim

Кажи ми кой е твоят приятел и ще ти кажа кой си

Общуването с литературата очевидно не е едностранчиво: човек дълбоко субективно интерпретира книга, а книгата, от своя страна, интерпретира човек, отчуждавайки се от него, сякаш от мраморен слой, съмнения за всичко, което съществува и се случва наоколо. - появява се приятелство и напълно уникална индивидуалност - човек, който чете и мисли, homo sapiens sapiens с плюс.

Може да се каже по различен начин. Книгата, ако искате, е съвсем различен свят. Веднъж истински проникващ там, рационалният човек едва ли ще се лиши от възможността да пътува по своите криволичещи пътеки. Но как не е страхотно, този свят - измислен. Всички най-реалистични картини, когато чуете дори шумоленето на трева и миризма, всички най-автентични герои са просто отражения на реалния живот. Най-изненадващо е, че отраженията магически засягат истинския свят, коригирайки го и понякога го огъвайки във всяка посока.

Какво се случва в съвременната детска литература? Какви книги четат тийнейджърите и защо?

След като прочете няколко топ списъка на тийнейджърската литература, става ясно, че най-популярните книги са всякакви "фантастични" творби: от обичайното и уютно "Хари Потър" и приятелското семейство на любящите вампири до напълно немислими елфи, вещици и никой не знае кой. Тези „неизвестни“, които безопасно променят пола си, имат странни чувства, които по някаква причина са в реда на нещата, изучават се в магическите училища-пансиони; доброто се бори със злото, злото и т.н. Какво прави това? Проникване в друг свят - книга - ние потъваме по-дълбоко - в следващия слой - фантазия, ако мога да го кажа, писател. Тогава възниква легитимен въпрос: толкова ли сме сигурни в кристално ясните намерения на автора, в неговите безупречни морални качества и в отличното му познаване на митологията, на която фентъзи жанра се основава на идеята? Никой уважаван творец не изповядва само откровено измислени светове, герои, които дори теоретично не могат да имат прототипи и фалшиви ценности, изкривени категории и изкривено възприемане на света? Дали той обърква незрял духовно читател, който е готов с цялото си сърце да приеме своя измислен свят? Фантазия във фантазията - и така до безкрайност. Дали е твърде готино за крехкото тийнейджърско съзнание?

Следващата стъпка в категорията “Най-интересните книги за тийнейджъри” е заето от така наречените модерни романи. Това е предимно пародия на нискокачествена литература „за възрастни”. Те имат „всичко“, от което се нуждаят тийнейджър на възраст 13-16 години: пари, секс, наркотици, социално неравенство, и най-важното - вкус на „истински“ живот, ароматизиран с псевдо-откровеност и емоционален срив. Като цяло, за да бъдем честни, наистина добрата модерна литература, която ще бъде популярна сред младите хора, е много, много малка.

Въпреки това, какво е това понятие - книги за тийнейджъри? Това са онези, които няма да бъдат прочетени от възрастен или тези, които все още са твърде рано да четат дете? В първия случай: защо те се блъскат сред ученици на средна възраст и по-големи, как се различават от студентите или студентите? Но само от факта, че тяхното възприятие е заточено до параклиса, техните чувства са реални, те не могат да бъдат скрити или подправени, а опитът им е минимален. Така се оказва, че тийнейджър е напълно в състояние самостоятелно да избере библиотека за себе си. И нито една препоръка на родители и учители не може да повлияе значително на избора му. Необходимо е да започнете да съветвате от най-ранна възраст, ненатрапчиво да заменяте типичните американски анимационни филми с добри и дълбоки приказки, както и компютърни игри и телевизионни предавания със забавни и искрени истории.

Добрите книги за тийнейджърите са тези, които възрастни от всяка възраст четат с удоволствие.

Отличен избор могат да бъдат произведенията на Ерих Мария Ремарк. Тук никой не чете морал, защото повечето от героите са все още деца, или наскоро деца, или са останали завинаги вътре в тях. Те изпитват дълбоки чувства, се опитват да разберат света около тях, да се борят, да се борят, да пият много, да умират трагично и да останат завинаги в сърцето на читателя. След като прочетете забележката, остава невъобразимо ясното и светло чувство на лека тъга и пречистване. Именно тези книги за тийнейджъри поставят концепцията за честност, справедливост, истинско приятелство, любов и смелост.

Искрящият хумор и фината ирония проникнаха в разказите на Аркадий Аверченко. И нека действието се случи през миналия век - по-интересно е да се правят паралели и да се съди за разпознаване на себе си, вашите приятели и врагове в очарователните герои на този прекрасен писател.

Отлични книги за тийнейджъри са създадени от съветските писатели Зощенко, Алексин, Гайдар. Те не са толкова предубедени от съветската идеология. Много по-любезен, честен и честен. И сюжета в своята острота не е по-малък от съвременните детективи.

Може би най-проникващата, предизвикателна "гъска" е дело на американския писател Джером Дейвид Селинджър. Неговите герои се чувстват толкова неуловимо, така че в хармония с младия мъж и толкова истински, че понякога читателят се страхува - измисленият свят се слива с реалния свят.

Децата са чувствителни хора, веднага ще разберат какво

Малко по-малко влияние от медиите - и самите юноши ще намерят наистина ценна литература, в която има малка част от живота, която веднъж с любов беше затворена от автора.