Алергичен дерматит при куче: симптоми, причини, описание и лечение

Против бяс в кабинет №1 (Юни 2019).

Anonim

Един от най-трудните проблеми, които трябва да бъдат решени от ветеринарните лекари, е дерматит. Той има огромен брой разновидности. Забележително е, че това заболяване може да се развие дори при добри условия за животните. Най-често това заболяване засяга далматинците и шар пей. Но това не означава, че представители на други породи не могат да страдат от това заболяване.

Алергичният дерматит при кучета е следствие от реакцията към определени протеини, признати от организма като чужди. В този случай клиничните прояви могат да бъдат различни в зависимост от причините, поради които е причинена болестта.

Особености на проявите

Дори опитен лекар понякога не може бързо да диагностицира. В случай на автоимунни заболявания, не всичко е толкова просто, а алергичният атопичен дерматит при кучета може да има и различен характер. Ето защо, преди започване на лечението, ще трябва да преминете тестове и да проведете различни тестове и тестове. Към днешна дата са идентифицирани три причини, които водят до подобни последици. Сега ще анализираме всеки един от тях по-подробно.

Бълхи дерматит при кучета

Понякога собствениците са скептично настроени към препоръките на ветеринарните лекари за редовно провеждане на превантивно лечение на бълхи, както и за обезпаразитяване. На всички изглежда, че неговият домашен любимец няма паразити и няма къде да го вземе. И ако една или друга бълха започне, тогава няма нищо лошо в това.

Всъщност, опасността не е дори неприятните ухапвания за животното или някаква консумация на кръв. Бълхата дерматит при кучета се развива поради специалната структура на оралния апарат на паразита и веществата, съдържащи се в слюнката му. След ухапването в раната попада специална субстанция - антикоагулант. Тъй като се съдържа в бълхата слюнка, тя влиза в кръвта със 100% вероятност. Това вещество се състои от голям брой различни протеини. Те са силни алергени.

Първо се отървете от бълхи

Наистина, дори ако паразитите не са видими на пръв поглед, ветеринарният лекар определено ще предложи обработка. Животното няма да се влоши от това, но ще помогне да се изключи една причина за развитието на заболяването при липса на резултат. Алергичен бълха дерматит при кучета може да се подозира, ако видите ухапвания и драскотини в райони, характерни за насекоми, както и бълхи екскременти, които са малки глобули, които приличат на суха кръв.

В този случай е невъзможно да се каже, че бълхите са причините за всички нещастия. Например, при животни с по-малко чувствителна кожа, твърде болезнени реакции след ухапване от насекоми не се наблюдават. Но е необходимо да се закупи специално лекарство за паразити и лечение на домашни любимци. След няколко дни раните ще се заздравят и ще бъде възможно да се диагностицира отново, за да се оцени промяната в състоянието.

Лечението на алергичен дерматит при бълхи при кучета е симптоматично. След отстраняване на източника на негативната реакция, симптомите ще продължат няколко седмици. За тяхното изравняване се използват антихистамини и успокояващи мазила. Ако бълхите продължават да живеят с куче, употребата им е безполезна. След като източникът на алергията продължи, няма да има подобрение.

Хранителни алергии

Среща се днес по-често. Най-вероятно това се дължи на факта, че качеството на фуражите се влошава значително. Месните продукти са наситени с хормони и антибиотици, зеленчуците съдържат следи от пестициди. Готовите храни се приготвят с консерванти и аромати.

При идентифициране на причината за алергичен дерматит при куче, вероятността от хранителна алергия обикновено се поставя на второ място по отношение на разпространението. Важно е да се прави разлика между непоносимостта към храна и действителните алергии. Това са различни неща. Нетолерантността към фуражите е реакция към един продукт.

Алергиите към фуражите са реакция към протеините в храната. Размерът на протеиновата молекула е важен. Като правило, първото е говеждото, млякото и пшеницата. Това не означава, че всички животни ще предизвикат негативна реакция. Обикновено един индивид трябва да изключи само един компонент от диетата.

атопия

Алергичен дерматит при куче може да се развие по друга причина. По-специално, това състояние е реакция на ефектите на един алерген. Последният в този случай прониква в дихателните пътища.

Когато веществото влезе в организма за първи път, то предизвиква някои процеси, които първоначално не се проявяват външно. Но с повтаряща се експозиция се появява провокаторна кожна болест. Най-често срещаните микрочастици, които причиняват алергичен дерматит при кучета, са цветен прашец, пера и пух.

Често симптомите на атопичен сорт са придружени от прояви на реакция към всяка храна. Това значително усложнява диагнозата и избора на лечение. Ако има подозрение, че домашният любимец има автоимунно заболяване, тогава е най-добре да се свържете с добра, доказана клиника с опитни дерматолози на персонала и със собствена лаборатория. Тогава шансът да помогне на вашия домашен любимец ще бъде доста висока.

Как се проявява болестта

Нека да разгледаме симптомите на атопичен дерматит при кучета. Това обикновено е кожна лезия и тежък сърбеж. За надраскване животните използват крайници и зъби, различни остри предмети, повърхността на килим или килим. В курса също е хапане и близане.

Ветеринарите са наясно къде най-често се наблюдава дерматит при кучета. Снимки на такива животни не оставят никого безразлични и насърчават собствениците да мислят за навременно лечение на техните домашни любимци. Най-често се засягат муцуната, крайниците и зоната под мишниците. Но не е задължително и други части на тялото да бъдат повредени. Сърбеж е възможен и по цялата повърхност на кожата.

Допълнителни симптоми

Сърбежът е най-изтощителният от тях, но не и единственият. Като цяло, състоянието на животното силно зависи от тежестта на симптомите. В някои случаи е възможно анафилактичен шок. Обикновено причината е голямо количество прием на токсини. Във всеки случай, лечението на дерматит при кучета трябва да бъде навременно и изчерпателно.

Освен сърбеж, могат да се отбележат следните симптоми:

 • Леко зачервяване на кожата, което се нарича еритема. Много забележим, ако косата при кучетата е къса и лека. Зачервяване може да се наблюдава и при домашни любимци с тъмна коса, ако я натиснете с ръце и внимателно изследвате кожата.
 • В местата на постоянно близане, косата променя цвета си по посока на по-тъмните нюанси. Това се дължи на реакция на хронично излагане на слюнка.
 • Лезии на алопеция. Липсата на вълна върху тях може да се обясни с близане.

Вторични симптоми

Често собственикът пропуска основните симптоми на болестта и привлича вниманието само към това, когато състоянието се влоши значително. Алергиите често причиняват развитие на куп свързани заболявания. Ето списък с тях:

 1. Пиодермите. Често това заболяване се дължи на краста или други заболявания, причинени от паразити. Поради това са предписани неправилни схеми на лечение. Пиодерма се развива с участието на специфични микроорганизми. Това обикновено са стафилококи и стрептококи. Микробите навлизат в раните при разчесане и водят до възпалителна реакция. За това усложнение се характеризира с плешивост и гнойни огнища на кожата. Тя става раздута, неравна.
 2. Гнойни конюнктивити. Често провокирана от активността на гнойната микрофлора. Ето защо, лечението се предписва специфично, с използването на антибиотици.
 3. Остър мокра дерматит. Външно изглежда като колекция от мокра вълна. Но с изрязването й можете да видите колко тежка е клиничната картина. Най-често дерматитът се съчетава с пиодермия, краста, лишеи и дълбоки, комплексни инфекции.
 4. Външен отит. Зоната на ухото е толкова засегната, че каналът на слуховия апарат е напълно блокиран.
 5. Пододерматит. Тази гнойна инфекция на стъпалата на крайниците.
 6. Акрален дерматит. Появява се на предните крайници, в областта на карпалната става. Първоначално вълната изчезва на това място, кожата потъмнява и засегнатата площ се увеличава. Той става видим над повърхността на целия слой.

Принципът на лечение на атопичен дерматит

Не можете да попитате кучето колко е текущото състояние. Необходимо е само да я наблюдавате внимателно и да правите подходящи заключения. Както вече разбирате, симптомите на болестта са подобни на признаците на огромен брой заболявания. Дори опитен лекар няма да може да диагностицира у дома, без да се подлага на лабораторни изследвания.

По този начин лечението започва с изключване на заболявания, които имат подобни симптоми. След това можете директно да се опитате да определите вида алергия. Режимите на лечение са сложни и трябва да вземат предвид три основни области:

 • Изключване на причина, която причинява алергия към домашен любимец.
 • Симптоматично лечение, насочено към облекчаване на сърбежа.
 • Премахване на последствията и усложнения от терапията.

Колкото по-скоро поискате помощ, толкова по-вероятно е тя да бъде ефективна. Алергията се характеризира с постепенно увеличаване на симптомите, така че собствениците не ги забелязват дълго време. В болницата животните са в тежко състояние. Но дори и в този случай, лечението на дерматит при кучета може да бъде ефективно. Основното, което го доведе до ветеринарен лекар. Когато самолечението е невъзможно да се вземат предвид всички нюанси. Освен това, без лабораторни тестове е невъзможно да се прецени дали е избрана правилната посока. В резултат на това губите ценно време и състоянието на животното ще се влоши.

Първи стъпки

Както бе споменато по-горе, бълхата дерматит се лекува най-лесно. В този случай е достатъчно просто да се предотврати нахлуването. За това днес има огромен брой паразитни шампоани, които спомагат за решаването на проблема.

Много по-трудно е лечението на алергичен дерматит при кучета, ако причината е негативна реакция към храната и всички видове добавки. Неговите симптоми често са неспецифични и лечението изисква селективност в лекарствата и храната. Най-трудното нещо с онези животни, които се съдържат в готовия фураж. Активна реклама, популяризиране на популярни марки от ветеринарни специалисти, както и лекота на използване водят до факта, че много собственици смятат тази храна за най-добрия вариант за своите домашни любимци. Разбираемо е, че съдържа всичко, което едно куче се нуждае от пълен живот. За съжаление, крайният фураж най-често е виновен за състоянието на вашия домашен любимец. Докато не са били в такива количества за продажба, животните са имали много по-малко здравословни проблеми.

Ефективна терапия

За хранителни алергии можете да използвате една от следните стъпки:

 • Проверете с Вашия лекар домашна диета за кучета, склонни към негативни хранителни реакции.
 • Можете да превключите на друг протеин. В някои случаи това предполага промяна на марката.
 • Въведение за захранване на хидролизирани протеини.

Независимо коя схема се използва, изглаждането и пълното изчезване на симптомите може да се наблюдава не по-рано от два месеца след смяната на фуража. Тъй като е необходимо да се лекува алергичен дерматит при кучета за дълго време, трябва да се води дневник на храната и да се записват всички промени в него.

Най-добрият вариант е да се прехвърлят животни на естествена храна. Тук можете много точно да регулирате приема на различни хранителни вещества, включително протеини. Но в този случай, собственикът е изправен пред проблем, а именно, нарушение на храносмилането. Най-често се проявява диария и метеоризъм. Но постепенно тези симптоми изчезват и състоянието се подобрява. Когато преминавате към нов протеин, трябва да сте сигурни, че другата храна не съдържа предишните протеини, към които е била реакцията.

Преминаването към диета от хидролизирани компоненти може да бъде добро решение. Но цената на тази храна често е твърде висока. В този случай протеиновата молекула вече е преминала през процес на частична хидролиза. И колкото по-малка е тя, толкова по-голям е рискът от алергии.

Лечение на атопия

Сложен и продължителен процес, който засяга не само изключването на алергена, но и лечението на съществуващите кожни проблеми. Противовъзпалителните лекарства са в основата на лечението на много патологии, свързани с активността на имунната система. Алергията не е изключение. Следователно, лечението се основава на кортикостероиди и антихистаминова терапия.

 • Кортизонът е стероид, но той няма нищо общо с анаболните средства, използвани от културистите. В повечето случаи животното се чувства по-добре след първото приложение. Обикновено му се предписва курс от една до две седмици. През това време сърбежът често изчезва напълно. Но продължителната употреба на кортизон води до нарушаване на надбъбречните жлези или синдрома на Кушинг.
 • Антихистамини. Те се използват дългосрочно.

Много често отчаяните собственици на болен домашен любимец започват да разглеждат видими признаци на заболяване при други животни на снимката за сравнение. Алергичният дерматит при куче не би бил толкова остър, ако веднага се обърнат към специалист. Но вместо това, в най-добрия случай, собствениците се опитват да третират животното самостоятелно с народни средства. В резултат на това непоносимото сърбеж води до това, че кучето надрасква кожата, до изтриване на зъбите. И на мястото на раните се образува тежък дерматит с фокални инфекциозни лезии.

Лечение на вторична инфекция

Като правило, външният му вид води до размиване на клиничната картина. На пръв поглед, и не разбирам какъв вид заболяване, и собствениците не знаят къде да започнат лечение. В допълнение към инжектирането на антибиотик е необходимо да се използват местни агенти. Те са спомагателна, но много важна част от курса на лечение.

 • Първото нещо, което трябва да почистите повърхността на вълната, наситена кора и нагряване. За тази цел най-добре е да използвате тампон, напоен с антисептичен разтвор.
 • В допълнение, външно, можете да използвате "Levomekol" и мокри лосиони на засегнатите райони "Chlorhexidine".
 • Антибактериалните лекарства като стрептомициновия маз и неговите аналози са широко използвани.
 • Често, в допълнение към бактериалната инфекция, животните развиват и гъбична инфекция. Най-честата поява на сложни пиодермити. Добре доказани лекарства, базирани на клотримазол. Когато се лекувате, уверете се, че животното не облизва агента.

Няма специални мехлеми за алергичен дерматит при кучета. Ветеринарите анализират състоянието на животното, правят необходимите тестове и въз основа на това избират най-ефективното лечение.

Грижа за домашни любимци

Във всеки случай, трябва да се настроите на факта, че лечението ще бъде дълго и доста сложно. Ще бъде необходимо да се осигури на животното качествено и адекватно хранене за специална диета. В допълнение, не забравяйте да смените постелята си и да изберете за ново висококачествено покритие от естествени материали. Не забравяйте да къпете болното животно в хладка вода два пъти седмично. Ако е горещо, то ще увеличи сърбежа, а по-честото миене ще доведе до изтъняване и изсушаване на кожата. Заедно с ветеринаря можете да вземете специални шампоани, които сами по себе си не са лечебни, но ще допринесат за възстановяването.