Как да отбиеш дете да хапе ноктите?

Отбиване на кърмачето (Юни 2019).

Anonim

Това не е толкова безвредно на пръв поглед, не е твърде вреден навик, и естеството му, най-вероятно, се крие в повишеното ниво на вътрешна тревожност. Във всеки случай, ако сте започнали да забелязвате нещо подобно доста често - време е да помислите как да отбиете детето от дъвченето на ноктите? Децата хапят ноктите си (освен това могат да започнат да ближат устните си или да смучат пръста си и т.н.) всъщност се опитват да се успокоят. Когато същото се забелязва за деца, които не изпитват никакви стресови ситуации, без видима причина - е време да се обърнете към психолог, защото можете да пропуснете началото на развитието на детската невроза.

Това действие не може да бъде оставено да се отклони и да се надяваме, че всичко само ще премине. Трябва спешно да вземем мерки, да положим всички усилия и да отбием детето, за да ухапе ноктите си възможно най-бързо . Как зависи от причината за възникване, възрастта и други важни състояния. Основното нещо - във всеки случай, не се карат на детето и още повече, не бие ръцете му. В противен случай навикът може да бъде още по-тежък и ще отнеме повече време и много по-трудно да се борим с него.

Най-често, според статистиката, подобен проблем възниква при бебета, от 3-годишна възраст, половината от децата не са в състояние да се разделят с него в юношеска възраст, а за някои остава дори когато станат възрастни. Този навик не причинява сериозни увреждания на здравето, но освен естетическата грозота, съществува риск от някои инфекциозни заболявания и възпаление на перифугиалните повърхности. Ето защо е необходимо да се реши как да отбиеш детето да хапе ноктите си. Наред с това, децата с такъв проблем обикновено са емоционално ограничени, имат ниско самочувствие.

От медицинска гледна точка, онихофагията (научното наименование на навика на ухапване от ноктите) започва да се проявява при деца в стресови ситуации и в резултат на това психологическа травма. Импулсът може да бъде развод на родители, кавги в семейството или конфликтна ситуация с връстници и всяка друга причина, която възрастен може да не забележи, защото бебето може да означава истинска трагедия. Освен това тригодишният мъж най-често се изпраща в детска градина, затова започва да се тревожи за раздяла с майка си. От ученията на Зигмунд Фройд следва, че детето може да изпита чувство на несигурност в резултат на принудителното отбиване на неговите залъгалки или отбиването им от майчината гърда в твърде ранна възраст. Спомняйки си за това прекрасно чувство, когато майката беше толкова удобна в ръцете си по време на хранене, бебето се опитва да се успокои, отвличайки вниманието си от „скръбта“, която го е сполетяла, като го притиска по този начин. Как да отбиеш дете да хапе ноктите си, така че навикът да не се фиксира постоянно за него?

Детето не трябва да страда от липса на внимание, трябва да се гали и прегръща по-често - прегръдките на майката са наистина способни да извършват истински чудеса. Според психолози дори подрастващите страдат, ако родителите им не ги докосват поне осем пъти на ден. Децата трябва да се чувстват контактни, прегръдки за баланс и спокойствие. Да, и изобщо не е трудно, още повече, че връзката с децата не се губи, доверието им идва, че те са обичани, имат нужда от тях, а това е толкова важно за зрелия човек! Това е отлична профилактика и гаранция, че в бъдеще няма да ви се налага да търсите отговора на въпроса: „Как да отбиете детето от дъвченето на ноктите?”.

Когато възникне проблемът - просто трябва да бъде премахнат на ранен етап. Първо трябва да откриете, на базата на която има желание за хапане на ноктите. За да направите това, трябва да наблюдавате бебето, може би по този начин той облекчава нервното напрежение, когато се притеснява или се страхува от нещо, или може би има чувство на несигурност в способностите си. След като разбрах причината, първото нещо е да говори с детето, да му разкаже за последствията от навика. Необходимо е обаче да се вземе предвид фактът, че често децата сами не контролират себе си, те го правят сами.

Как да отбиеш дете да хапе ноктите? Съвети от психолог

  • Заедно с специалист помогнете на детето да се справи с лош навик, без да го унижава, да не го упреква, а да говори любезно.
  • Премахнете възможното забавяне в развитието на бебето, като посетите психолог.
  • В “критичния” момент, вземете ръцете на детето с нова играчка, сушене, бонбони и др. Направете нещо като "разсейваща маневра".
  • Поставяйки детето на сън, не бъдете мързеливи и му дайте лек масаж, отново това е контактно докосване, съчетано с релаксация при приятни думи. Хвалете бебето, кажете ми как го обичате, колко е прекрасен и уникален.
  • Обяснете на детето, че сте на негова страна, че заедно вие със сигурност ще се справите, независимо колко трудно може да бъде. Само внимание, любов към детето, мир и хармония в семейството и навременни действия ще помогнат за преодоляването на този вреден навик.