Иглодържач Гегар: хирургически инструмент със специални свойства
Anonim

Фразата "притежател на игли Гегара (Hegara)" чува няколко, само тези, които са доста запознати с медицината, или по-скоро, с операция. Но също така е интересно за обикновения човек да разбере какво означават тези думи.

Семейство - хирургически инструменти

Името на самия обект показва, че той е предназначен за задържане на иглата, но ако погледнете фотографския държач на иглата Гегар, става ясно, че този обект принадлежи на медицински хирургически инструменти.

За какво и от какво?

Хирургията е специален клон на медицината. Всички предмети и инструменти, които се използват в работата на хирурзите, трябва да бъдат функционални, стерилни, лесни за употреба. Държачът на иглата Gegara, или Mathieu, или Troyanova, или Castroviejo е предназначен да държи иглата, когато се прилагат необходимите хирургически конци, което означава, че изискванията за този инструмент трябва да се спазват много стриктно. Практикуващи лекари през вековете на развитието на хирургията са разработили няколко дизайна на такъв хирургически инструмент. Те се различават по някои особености на различните му части.

Много световни компании, занимаващи се с производство на медицинско оборудване и инструменти, произвеждат и хирургически инструменти, като например притежателя на игли Mayo Gegara (Mayo-Hegar). За абсолютна стерилизация е най-удобно да се използват материали, които не губят качествата си при автоклавиране, облъчване или лечение с дезинфектанти. Следователно хирургическите инструменти са направени основно от висококачествена неръждаема стомана за медицински цели.

Какъв трябва да бъде държачът на иглата?

Иглодържателят Gegara има няколко разновидности, които позволяват използването на този вид медицински инструмент при провеждането на различни хирургични процедури. Но каквото и да е, качеството му трябва да бъде безупречно. Какви са изискванията на хирурзите към такъв инструмент?

  • абсолютна точност по време на хода на иглата на всички етапи на работа;
  • прост алгоритъм за улавяне и освобождаване на иглата;
  • иглата в клоните (работните части на държача на иглата) трябва да бъде сигурно фиксирана;
  • удобна, ефективна работа на различни тъкани;
  • ергономичност и стабилност на инструмента;
  • безопасността на иглата по време на работа, в резултат на отсъствието на „раздробяващия ефект на клоните“;
  • продължителна работа със запазване на всички работни качества;
  • баланса на дизайна, с изключение на появата на "лостовия" ефект и разкъсването на свързаните тъкани.

Сортове притежатели на игли

Държачът на иглата Gegara - помощник-инструментален хирург в шева. Тя ви позволява да работите върху различни тъкани и органи, както на повърхността на тялото, така и във вътрешните области, например в гинекологията. Следователно, не е изненадващо, че такъв хирургически инструмент е наличен в няколко версии. Например държачът на иглата Olsen Gegara (Olsen Hegara) има специални ножици по клоните, предназначени да отрежат работната нишка.

Също така, инструментът на хирурга за зашиване може да има дълги или къси дръжки, различни релефи по клоните - мрежести или наклонени разрези, надлъжна бразда, абразивен монослой. В някои форми държачите на иглата са направени от подвижни части, изработени от меки сплави. Иглата в работните части на държача на иглата трябва да бъде правилно фиксирана в средата на челюстите, за да се изключи увреждане на тъканите, когато иглата е нестабилна по време на работа или от счупване на самата игла в резултат на "ефекта на рязане".

Също така, шевният инструмент на хирурга може да има специална ключалка - кремалера, която позволява фиксиране на дадена позиция на дръжките и клоните. За атравматични игли често се използват носители на игли без Cremallera. По дизайн на иглодържателя Gegara е донякъде подобно на обикновените канцеларски или домашни ножици и точно като ножици, много често неговите видове са снабдени с пръстени на краищата за удобно разположение и надеждна фиксация в ръката на хирурга. В някои случаи пръстенът за палеца е по-голям от следващия.

В работата на хирурга се използва огромно количество инструмент - основният или спомагателен. Тя трябва винаги да бъде с високо качество и да отговаря на изискванията за безопасност. Иглодържателят Gegara е класически вариант на този вид хирургически инструмент, предназначен да задържи иглата, без да докосва ръцете по време на зашиване.