Бокал за вино е чаша шампанско: как да изберем?

Сервиз за напитки „Магическа хармония” от Zepter (Юни 2019).

Anonim

Няма празнична маса или романтична вечеря без красиви чаши за вино. На рафтовете на магазина можете да намерите голямо разнообразие от тази красива посуда: за специален празник или за дизайн на трапезарията, или може би само за топла семейна вечер. Доброто вино или пенливото шампанско винаги е по-приятно да се пие от подходящата посуда. Как да изберем подходяща чаша за вино за вино? Нека погледнем отблизо този въпрос.

Какво е чаша за вино?

Бокал за вино е вид стъкло с дебел тесен крак с удължена форма, създаден специално за пенливи вина. Както всичко изящно, той се появява във Франция. Цената на тези очила варира от най-евтините до най-скъпите. Всичко зависи от материала, от който са направени.

Как да изберем правилното стъкло?

Правилно е да се пие сладко шампанско от чаши с широка основа, наподобяващи десертна стъклена ваза на тънко стъбло. Такива чаши от бохемско стъкло разкриват вкуса, аромата и сладостта на пенливото питие.

За силно газирано пенливо вино се препоръчва да се използват чаши с тясна форма. В дългите си мехурчета шампанско се задържат дълго време, запазвайки цялата същност на тази напитка.

Кристалните чаши за вино са подходящи за празнични празници. Формата, наподобяваща лале, е универсална за всички видове вина и е удобна за периодично актуализиране на напитката преди друг тост.

За белите сортове шампанско най-добрият избор е стъкло с широка основа. За червено, това е чаша за вино с стеснена форма, тъй като издишва по-бързо.

Как да декорирате очила?

От незапомнени времена чашите за вино се считат за лукс за съдебните лица. Те са боядисани в злато, гравирани с монограми. Ексклузивните комплекти от чаши за вино са изработени от високоякостен кристал с дизайн по вкус на клиента. Такива изделия със списък, поднесени в интериора на трапезарията или кухнята като оригинален интериор. Сега те предпочитат fouhères без модели и декорации. Лаконичните прозрачни стъкла показват наличието на вкус и изтънченост на собственика им.

Също така чашите за вино са неразделна част от сватбените церемонии. Ръчно изработените очила за булката и младоженеца се поръчват в същия стил.

Как да определим качеството?

Истинските кристални чаши за вино, когато се докоснат, правят приятно звънене. Основната характеристика на висококачествените продукти е наличието на диамантени лица, които излъчват сияние. Също така, за да разберете качеството на стъклото, внимателно го проверете. Ако няма малки парченца, перки, мехурчета вътре, малки пукнатини в основата или на крака, това е чаша от висококачествен кристал, изработен от опитни стъклени вентилатори. Елитни производители на чаши за шампанско лазерно нанасят малка грапавост отвътре, което позволява на мехурчетата да се задържат в напитката.

Стъкло или кристал?

Материалите се различават по съдържание в тях от такъв елемент като олово. Ако съставът му не е повече от 4% - стъклена чаша, повече от 10% - това е чаша кристал. Не се страхувайте, оловото в тази форма не е опасно. Колкото повече съдържанието му, толкова по-чист ще излезе кристалът и съответно продуктът ще бъде по-скъп. Тази чаша за вино изглежда елегантно. Стъклото, уви, не притежава такива качества.

Как да използвам?

За да се насладите на вкусна напитка от правилно подбрана чаша вино в пълна степен, трябва да следвате някои канони на етикета и доставка на пенливо вино.

Преди сервиране, шампанското се охлажда до 7 ° C и се сервира в кофа за лед. Напълнете чашата наклонена до 2/3 от нейната част. Brimmed стъкло изглежда непривлекателно, така че не. За да не се образува излишна пяна, напитката се излива в тънък поток. Стъклото трябва да бъде сухо, влагата е вредна за мехурчетата.

За крака се държи чаша за вино, така че стъклото да не прехвърля топлината толкова бързо, в противен случай вкусът на виното ще се промени. За да почувствате букета от вино, трябва да завъртите стъклото няколко пъти. Насладете се на напитката, за да вземете малки глътки, за да оцените нейния вкус и мирис. Отлично допълнение към шампанското ще бъдат плодове и сирена.

Как да се грижим?

Необходимо е внимателно да се борави с кристални чаши за вино. Използвайте няколко съвета за грижи по домовете, за да поддържате очилата си като нови:

  • За почистване на чиниите в литър вода се разтваря една супена лъжица оцет и половин лъжица сол. Изплакнете чашите и подсушете.
  • Ако чашите за вино се съхраняват дълго време на рафта, в резултат на потъмняване, детергентът за чиниите би помогнал. След като се накисва в нея, изплакнете с разтвор на оцет и чашите отново ще блеснат като при покупката.
  • Старите пожълтели продукти ще спасят картофения бульон. След това просто измийте с почистващ препарат за миене и изплакнете с вода. Можете също да държите сините очила в малко синьо, за да възстановите тяхната чистота и блясък.
  • Кристалните стъкла трябва внимателно да се избърсват с не груба кърпа, така че след изсъхване да не се образуват грозни петна.

Такава изискана напитка като шампанско може да бъде оценена само в правилно подбрана, прозрачно чиста, охладена чаша за вино.