Защо Масланица се нарича Масленница? Историята на празника Масленница

Виктор Калев и КуКу Бенд - Защо (Slavi Trifonov Show) (Юни 2019).

Anonim

Руски Масленица - забавно празници на кръстопътя на зимата и пролетта. Самият празник бе наследен от нашите езически предци, които също облечеха плашило, символизиращо зимата, и го предадоха на огъня. Случило се така, че в наши дни Коледа много хора бъркат с Сирена седмица преди Великия пост: исторически се оказа, че след приемането на християнството езическият празник загубил първоначалното си значение, но съвпаднал в навечерието на Пост.

Произходът на името на празника

Защо Масланица се нарича Масленница? Това е един много интересен въпрос, изучаването на което по едно време е било извършено от различни етимологични учени. Няколко легенди, свързани с раждането на това име, са оцелели.

Една от версиите защо Масленница се нарича Масленница е тясно свързана със старата руска традиция за печене на палачинки. Уморени от зимата, студа и снега, хората по този начин се опитват да привлекат милостта на нежното слънце и да го убедят да затопли по-добре замразената руска земя. За тази цел, и варени палачинки, говорейки в този случай, символ на светлината. Освен това, в руските села е било обичайно да се извършват различни действия, церемонии, по един или друг начин, свързан с кръга: например, хората ярко украсяваха колелото и го носеха по улицата на стълб, карали се около селото няколко пъти на кон и карали традиционен танц. Нашите предци бяха сигурни, че подобни действия „притискат“ Слънцето, т.е. те помагат да се успокои. Оттук и името на една от най-забавните и ярки празници в славянската култура.

Има и друго мнение, защо Масленица се нарича Масленница. Според тази версия празникът е наречен така, защото, според православната традиция, тази седмица месото вече се елиминира от диетата, а млечните продукти все още са разрешени. Ето защо хората пекат палачинки и масло. Между другото, по същата причина, с течение на времето, Масленицата започна да се нарича Седмица на сирената.

Ако вярваме в други легенди, отговорът на въпроса защо Масленница се нарича Масленница, ни води далеч, далеч на север, а Фрост е бащата на този празник. Според легендата, в разгара на най-тъжния и най-тежък сезон, зимата, един мъж е видял седмица от палачинки, криейки се между гигантски снежни преспи и я призовава да помага на хората с нейната топлина, да ги развесели и затопли. И тя дойде на призива, но не дойде от крехко момиче, което се криеше в средата на покритата със сняг гора от един мъж, а като красива жена с бузи розови и мазни от маслото, лукава искра в очите и силен смях. Тя успява да накара много хора напълно да забравят зимата за една седмица, толкова заразително тя се забавляваше и танцуваше. И по-късно в нейна чест празникът получи името си.

Как мина седмицата Масленица?

Празникът на Масленицата, както знаете, продължи една седмица. И всеки ден от тези седемци има собствено име, което говори за това какво да се прави в този ден. Разбира се, в съвременния свят е доста трудно да се наблюдават всички обичаи и ритуали на един стар празник, защото сега Масленица е напълно загубила празничния си статут и се превърна в редовна работна седмица. Все пак ще бъде много интересно да научите за древните традиции и обреди. В дните на Масленицата всеки беше длъжен да помогне да изгонят зимата и да събуди спящата природа.

Ден 1. Понеделник. "Среща"

От този ден започва Масленица. Историята и традициите на празника са интересни сами по себе си. Обикновено на този ден хората подреждат и разточват ледени пързалки. Хората вярваха, че колкото по-дълго се завиват шейната или шейната, толкова по-силен ще бъде звънът на смеха, колкото по-богат ще бъде падането на реколтата, толкова по-дълго ще расте лен. И за да расте растенията по-бързо, според общоприетото схващане, е необходимо да се вози на люлка, и по-високи, толкова по-добре. Освен това в понеделник хората избраха мястото, където са монтирали Маслена кукла на хълм.

Ден 2. Вторник. "Zaigrysh"

Всички забавни игри започнаха на нашите предци във вторник: на този ден бяха построени кабини, яздеха коне, отидоха да се посещават. За удоволствие и забавление традицията е поднесена на вкусни палачинки.

Ден 3. Сряда. "Gourmand"

Ако историята на празника на Масленница постепенно се забрави, тогава този ден „Гурманът“ е добре познат и запомнен още през 21 век. Името на този ден говори само за себе си: в сряда домакините са действали според старата поговорка: „Какво има във фурната - всичките мечове са на масата!“ И на главното място сред огромното изобилие от ястия, разбира се, имаше палачинки. Имаше обичай, според който първата палачинка трябваше да се дава на случайния минувач, за да се помнят мъртвите, втората - майката, третата - бащата, следващите трима - братята и сестрите, а седмата обикновено се вземала от най-малкия член на семейството.

Ден 4. Четвъртък. "Razguliay"

"Разгулей" - четвъртият ден от празника на Масленицата. В четвъртък хората организират традиционна конна езда "на слънце" (т.е. по посока на часовникова ръка около селото) - разбира се, за да помогнат на небесното тяло да се отърве от зимата. А основният "мъжки" случай се смяташе за защита или за снежния град. Хората се разпаднаха на два отбора, единият от които заемаше позициите на пролетта, а вторият отчаяно "защитаваше" зимата. В крайна сметка пролетта трябва да е спечелила.

Ден 5. Петък. "Вечерна вечер"

Междувременно народният Масленица продължава. В петък зетът отишъл при свекърва си и тя от своя страна възкликнала на зет си с вкусни горещи палачинки. Миниатюрен чар на кукла, т.нар. Тя трябваше да бъде обърната три пъти, казвайки: „Отвърни се със злото, обърни се към доброто.“

Ден 6. Събота. "Събрания на Золовкин"

"Zolovkin събирания", както и "Lakomka", са известни и до днес. На този ден беше решено да отидете да посетите всички роднини и да се насладите на палачинките.

Ден 7. Неделя. „Ден на прошката“

Последният ден на празника е „прошка на неделята”, когато трябва да попитате вашето семейство, приятели и познати за прошка за причинените престъпления. След това имаше сбогом на Масленица, с весели танци и песни.

Ето как нашите предци са провели седмицата Масленница През цялото време хората се стремеха да го отпразнуват като по-богати, по-удовлетворителни и по-забавни, защото се смяташе, че ако се отбележи Коледа, то цялата следваща година ще бъде също толкова просперираща и пълна. Имаше дори убеждението, че не трябва да се забавлява по време на широката Масленица - не за добро, а за „да живее в горчива мъка и лош край на живота”. Като цяло историята на празника Масленница е много интересна и всички традиции, свързани с нея, не могат да се съдържат в една статия.

„Традиции от палачинки“

Накрая ще ви разкажем още някои интересни факти за главния атрибут на празника - палачинки. Нашите предци са вярвали, че заедно с маслените палачинки, топлината и силата на самото Слънце се прехвърлят върху тях. Всяка домакиня се опитваше с цялото си желание „да не се срамува”, с богато и вкусно отношение към своите гости. Интересното е, че всеки има своя собствена, „тайна” рецепта за приготвяне на палачинки, предавана изключително по женската линия.

Истински руски палачинки бяха направени от брашно от елда, благодарение на което те придобиха специална ронливост и кисел вкус. Много добавят към тях грис или каша просо, ябълки, картофи, сметана. Разбира се, по време на периода Масленница е било възможно да се купуват палачинки на всеки ъгъл, а в заведенията за хранене и таверни те традиционно се сервират със заквасена сметана, бита сметана, мед и конфитюр, а понякога и с хайвер, цаца, херинга или гъби. Измийте палачинките, обикновено с мляко или чай, особено почитайки т. Нар. Sbiten - вкусна напитка, приготвена от вода, подправки и мед.