Папагала: лечение

Как лечить попугая || День - 1 || Как я кормила попугая со шприца || Советы по лечению попугая (Юни 2019).

Anonim

Папагалите, както и другите ни домашни любимци, са обект на различни заболявания. За съжаление, не всички от тях веднага се разпознават дори от опитни ветеринарни лекари. Но преди всичко грижата за домашния си любимец стои на раменете на господаря си, така че той трябва внимателно да следи състоянието на птицата. Нека видим какви симптоми показват, че папагалът има кърлежи и как да се справя с тези паразити.

симптоми

Трябва да бъдете предпазливи, ако забележите, че птицата постоянно е сърбеж. Причините за това могат да бъдат много различни: от обичайната почивка към паразита върху перата. Кърлежите са достатъчно лесни за забелязване, не е необходимо да имате някакви специални познания. Просто трябва да огледате птицата. Трябва да бъде предупредена, ако птицата постоянно се чеше, губейки част от оперението.

Има няколко етапа на заболяването и, за съжаление, дори и опитен специалист не може да определи паразита на началните етапи. Инкубационният период продължава четири месеца, по време на който не е възможно да се определи кърлежът в папагалите. Във втория етап кърлежите не само се притесняват за птицата, но могат да бъдат забелязани и от домакините. Птицата започва да се отлепя от кожата, тя постоянно кълца от мъртвите частици на епидермиса. На свободна кожа се появяват малки коралови нараствания.

В следващия стадий на заболяването растежът се вижда дори и без задълбочен преглед, малките петна на кожата също се виждат поради загуба на оперение. Птицата е бавна и мъртва, отказва да се храни. Папагалът може да достигне до последния етап на заболяването само с особено невнимателни собственици, които изобщо не се интересуват от домашния си любимец. Птицата няма почти никакви пера, ставите са възпалени и деформирани. Клюнът е извит, кожата е покрита с израстъци. За да запазите папагала в този случай е почти невъзможно. Снимката по-долу показва папагал с кърлежи в последния етап на болестта.

Видове акари

Симптомите на зараза с кърлежи на пъпките пъпки могат да варират в зависимост от вида на паразита. Трябва да знаете, че има няколко вида кърлежи, които могат да ударят вашия домашен любимец:

  • сърбеж;
  • перо;
  • Gamasid;
  • трахеята.

Каква е опасността на всеки един от тези видове и как да се третират кърлежи в папагали?

Scabies Tick

В папагал, заразен с този паразит, върху кожата, върху лапите, около човката и очите, т.е. на всички части на тялото, върху които няма оперение, се образуват жълти или светлокафяви порести растения, които с времето могат да деформират човката и краката на птицата., Той няма да може да яде нормално и ще умре с времето. Началото на болестта се характеризира с факта, че папагалът често сърби, разкъсването на перата, не проявява интерес към храната, става муден и неактивен. Причините за появата на краста акари в папагалите са лоша храна, немита по време на хранене или в купа за пиене на птици, мръсотия в клетката.

Такъв кърлеж може да мигрира и от вече заразени птици. С добра грижа той може да не показва нищо и да не безпокои домашния ви любимец. Този тип кърлежи в папагалите е най-често срещан.

Перо кърлежи

Този тип кърлежи, както подсказва името, живее главно върху перата на птици, които са благодатна почва за тях. С поражението на този паразитен птица перата са корозирали и покрити с малки дупки.

Папагалът губи по-голямата част от оперението си, постоянно изтръгвайки пера от себе си. Кърлежите са причина за пълно оплешивяване на птиците.

Гамазово кърлежи

Тези акари стигат до папагала заедно със земята или пясъка. Те са ясно видими с невъоръжено око - изглеждат като червени въртящи се точки. Те могат да живеят не само върху птицата, но и в постелята или в пукнатините на къщата. Най-активното шоу през нощта. Ако забележите, че през нощта, вашата птица е неспокоен, тя е постоянно сърбеж и изтръгване оперение, трябва незабавно да инспектира сам папагал и неговата клетка.

Трахеален кърлеж

Един от най-опасните кърлежи, тъй като засяга лигавиците на трахеята. Птицата може да страда от липса на апетит, проблеми с дишането, постоянно кашляне или кихане. Папагалът няма да може да приема храна и ще умре с течение на времето. Такъв кърлеж може да бъде открит само от опитен ветеринарен лекар, следователно, ако има поне един от признаците, трябва незабавно да се свържете с клиниката.

Много често птицата е заразена дори в магазина за домашни любимци, така че, когато купувате, е необходимо да проверявате добре папагала. Краставицата, с подходяща грижа, не представлява опасност, но други видове трябва да бъдат преодолени. Вземете заразена птица само ако сте уверени в способностите си. Тук трябва да се каже, че човек не трябва да се страхува от тези паразити, те не живеят върху кожата на хората, така че те не представляват заплаха.

лечение

По-добре е да не се лекувате самостоятелно, а веднага да отидете във ветеринарната клиника, веднага щом забележите някакви признаци, че вашият папагал се измъчва от паразити. При неправилно подбрани лекарства птицата може да причини много повече вреди и след това да коригира последиците за дълго време.

Лечението на кърлежи в папагали трябва да започне веднага след появата на първите признаци на заболяването. Както бе споменато по-горе, за хората тези паразити не са опасни, така че можете сами да се биете с тях. Самото лечение е:

  • в борбата с кърлежите;
  • в храненето на папагала с витамини за подобряване на имунитета.

Най-често, aversectin маз се използва за лечение на папагал, който е безвреден за птицата и не причинява алергични реакции в него. Тя трябва да лекува всички засегнати участъци от кожата и произтичащите от тях израстъци, като избягва контакт с лигавиците. Затоплете мазта във водна баня, за да стане течна, и нанесете тънък слой върху кожата на птицата под оперението с тънка четка или памучен тампон. В никакъв случай не смазвайте здравата кожа. Също така, ако има прекалено много огнища на болестта, лекувайте птицата постепенно - твърде много от лекарството може да причини тялото на папагала да стане интоксикиран.

В зависимост от тежестта на заболяването, лечението се извършва по различни схеми. Ако има прекалено много лезии, мехлемът трябва да се прилага в рамките на една седмица през ден, а след това веднъж на всеки три дни. В края на лечението или в началния стадий на заболяването е достатъчно да се лекува птицата на всеки три или четири дни, в зависимост от тежестта на заболяването.

За лечение на засегнатата кожа близо до очите или клюна е по-добре да се използва течен парафин - той е напълно безвреден, дори и да попадне на роговицата или в човката.

Прилагайте препаратите най-добре в края на деня, когато птицата не е толкова активна.

В допълнение към лечението на самата птица, е необходимо да се обработи клетката, както и всички предмети в нея. Изхвърлете всички стари отпадъци и фуражи. Ако е възможно, заменете всички дървени предмети с нови и не само измийте цялото тяло и всички останали неща, а я изсипете с вряща вода.

В бъдеще поддържайте клетката винаги чиста и се уверете, че птицата не влиза в контакт със заразени индивиди.