Как се лекува ларингит при деца, използвайки домашни методи? Форми и симптоми на заболяването

продукции (Юни 2019).

Anonim

В студения сезон честотата на различни инфекции от простуда се увеличава значително. Сред най-често срещаните от тях е ларингит. Тази статия предоставя информация за видовете на тези, понякога доста опасни, заболявания на назофаринкса. Той също така описва как да се лекува ларингит при дете (в начален стадий) с домашни средства.

Каква е особеността на различните видове на това заболяване?

Познавайки основните причини и форми, човек може по-точно да определи как се лекува ларингит при деца.

Форма на заболяването

Признаци на заболяване

Възможни причини за заболяването и допринасящи фактори

Категория пациенти

Стензивен ларингит (фалшива крупа)

"Лай" кашлица, задух, рязко влошаване на състоянието на пациента. Трудно дишане, тъй като луменът на ларинкса значително се стеснява поради оток.

Инфекция (грип, студ и др.), Алергична предразположеност. Влажно време с внезапни промени в температурата на въздуха.

Предимно засегнати от малки деца.

Катарален ларингит

Дрезгавост, чувство на болки в гърлото, лека и рядка кашлица.

Инфекции, отслабен имунитет.

Независимо от възрастта.

Хипертрофичен ларингит

Силна дрезгавост и кашлица. Когато се изследва от лекар, лигаментите разкриват „възли на певеца“.

В екстремни случаи е необходимо да се изгарят буците и понякога да се отстранят хирургично.

Децата са склонни да превъзмогнат тази форма на заболяването поради промени в хормоналните нива.

Атрофичен ларингит

Ларинксът има вътрешна изтъняваща лигавица. Кашлица суха и дрезгав. Често придружени от отхрачване на сухи вени с кръв.

Прекомерна консумация на пикантни храни и подправки.

Категорията на "риск" - гастроном пикантна храна, включително планинари. При деца е рядко.

Как се лекува ларингит при деца с народни средства?

Трябва ли веднага да прибягвам до лекарства? Възможно ли е да се използват домашни средства? Като се имат предвид горните симптоми и тежестта на състоянието на пациента, само лекар може да знае точно и да определи как да лекува ларингит при деца. Той може също да препоръча следните дейности:

  • Създаване на висока влажност в помещенията. Основните методи са от окачване на мокри кърпи за отваряне на билкови разтвори.
  • Спазване на щадяща диета, с изключение на пикантни, прекалено пикантни храни и всякакви топли и студени ястия. Менюто трябва да се състои от топли супи, яхнии, задушени маси, нарязани меса и рибни продукти, различни целули и мусове.
  • Провеждане на вани за крака с задължително отсъствие на повишена телесна температура. Продължителността на процедурата е от 15 до 30 минути.
  • Използването на назофарингеални обвиващи средства - лечебни бонбони, сладкиши с ментол, топли напитки (например мляко с мед или парче масло).
  • Вдишване на назофаринкса, за да се намали сухотата на лигавицата. Основните форми и методи за неговото прилагане са описани по-долу.

Как се лекува ларингит?

При деца инхалациите могат да постигнат добри резултати при лечението. Идеалната форма на възстановяване е използването на различни ултразвукови устройства и пулверизатори. Инхалаторът се зарежда с физиологичен разтвор (подходящ за съхранение на контактни лещи) и се добавя малко Амбробене или Ласолвана. Тези лекарства трябва да бъдат неутрални, но не и сиропи. Инхалирайте всеки час в продължение на 10 до 15 минути. Ако нямате специално оборудване, можете да го замените с импровизирани средства. Например, организирайте парна баня с прясно сварени картофи. Или можете да налеете малко сода или лечебни билки в преварена вода (подбел, мащерка, женско биле). След инхалации в някоя от тези форми е препоръчително да не говорите в продължение на половин час, за да "охладите" гласовите струни.

Трябва да се има предвид, че под задължителния надзор на лекар се извършва медицинско лечение на ларингит при деца. Препаратите могат да се предписват само от специалист. Ето защо най-важното нещо, което родителите на болното дете трябва да направят, е да се консултират с лекар за професионален съвет.