Кърмене по време на бременност

КЪРМЕНЕ - въпроси и отговори | Мамини вълнения (Юни 2019).

Anonim

Преди жената да направи тест за бременност, именно гърдите й ще й позволят да разбере, че в тялото й се е променило нещо. В първите дни и седмици тя става по-чувствителна, по-нежна и променя формата си. Гърдата по време на бременността изглежда страхотно, но тези промени не са за красота, само биологични фактори играят роля тук - гърдата на бъдещата майка се подготвя за такава важна роля като храненето на бебето.

Бременността е състояние, при което най-видимата сила на природата - тялото на жената живее според собствените си правила, тя знае по-добре какво се нуждае и не иска мнения за последващи трансформации. Скоро след оплождането първите промени в гърдите стават забележими. Тя може да стане по-интензивна и дори болезнена. Много жени казват, че гърдата по време на бременност става по-тежка. Някои хора забелязват промени в зърното, което става по-чувствително от обикновено, а ареолата става по-тъмна и по-обемна.

Тогава гърдите на бременната седмица след седмица ще станат по-малко болезнени. Но ще започне да се увеличава в обема. Кожата става напрегната и през нея се вижда решетка от вени. Растежът на гърдата по време на бременност ще нараства постепенно и може да се увеличи с три до четири размера в края на периода. За съжаление, много жени могат да забележат червени белези по кожата в тази област или така наречените стрии. Те обикновено се появяват в онези бъдещи майки, които имат генетична предразположеност, или тези, които са в процес на пренасяне на бебе, също се натоварват. Ето защо, бременността е времето, когато наистина трябва да се грижите за гърдата - редовно правите масаж и използвате специални кремове и масла. Понякога може да изглежда (това се отнася за последващи бременности), че гърдата въобще не се увеличава. Не се притеснявайте - промените ще настъпят след раждането на бебето.

Средната бременност е времето, когато гърдата е подготвена да произвежда мляко. Така че не е чудно, ако малко от жълтеникава бистра течност започне да капе от зърното. Това е коластра или, както се нарича, първото мляко. Ако не е там, това изобщо не означава, че жената е зле подхранена или ще изпитва трудности, докато хранят бебето. Понякога може да се случи, че коластрата започва да тече по време на полов акт - за да се избегне това, просто трябва да спрете да стимулирате гърдата.

Ако гърдите ви болят по време на бременност - това е нормално. Това обстоятелство се дължи на увеличаването на обема, както и на дефицит на окситоцин, невротрансмитер, който контролира промените в него. След три или четири месеца болката трябва да изчезне. Хормонални промени в тялото на бременна жена, повишаване на притока на кръв в тялото и по този начин засягат тъканта на гърдата, стават чувствителни. Всичко това се случва, за да се блокират млечните канали и да се затворят жлезите. За да намалите болката, трябва първо да си купите нов сутиен. Той, разбира се, може да бъде по-малко секси, но добре поддържан и ще спаси гърдата от стрии. Няма нужда да приемате болкоуспокояващи поради чувствителност. Това няма смисъл, защото хапчетата ще донесат облекчение само за кратко време. От самото начало на бременността трябва да използвате и специални козметични средства за грижа за гърдите при жени, които се продават в аптеките. Тя ще помогне за предотвратяване на стрии и облекчаване на сърбежа, причинен от разтягане.

Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако една жена забележи малки бучки в гърдите. Тревожността също трябва да причини зачервяване, подуване и ако гърдите по време на бременност са особено болезнени и това е придружено от треска - това може да бъде причинено от инфекция или възпаление.