Токсоплазмоза при котки: симптоми, причини и лечение на заболяването

Бременност за начинаещи с Майко Мила: Обичам те, животно! (Юни 2019).

Anonim

Токсоплазмозата при котката е доста опасна болест. Това е една от паразитните патологии. Нейният причинител е най-простият микроорганизъм. Живее в червата на животните и може да нахлуе в клетките. Тогава патогенът се разпространява по тялото, засягайки мускулите, органите и тъканите по пътя си. Всеки собственик на пухкави домашни любимци трябва да е наясно с признаците на това заболяване, тъй като паразитите могат да бъдат предадени на хора от котки. Тази патология е особено опасна за бременни жени.

Какво е токсоплазма

Токсоплазмата е единичен клетъчен микроорганизъм. Той е адаптиран изключително за паразитното съществуване в домакина. Жизненият цикъл на Toxoplasma е сложен, те могат да съществуват в няколко форми:

 • endozoit;
 • tsistozoit.

Ендозоит е дъгообразен микроорганизъм. Няма специални органи за движение. Той обаче може да се движи за сметка на клетъчните структури на гостоприемника. Веднъж във външната среда, ендозоидите умират бързо. Те не толерират отопление, сушене и слънчева светлина. В течности паразитите могат да живеят няколко часа.

Цистозоитът е паразит, който живее в защитната обвивка (кисти). Тази форма е много стабилна. Кистите за дълго време могат да бъдат в месото и в мозъка.

Ако някоя от тези форми на паразити удари стомаха на котката, токсоплазма започва да нахлува в клетките. Там ендозоитите образуват нови кисти. В тази форма токсоплазмата може да живее дълго време в животното. По това време болестта не се проявява. Имунната система също не разпознава вътреклетъчния паразит. Но веднага след като черупката на кистите избухне, микроорганизмите излизат и започват да се размножават активно. От този момент нататък се появяват симптомите на токсоплазмоза при котки.

Особено голям брой кисти се натрупват в мозъка и мускулите. Този микроорганизъм е добре адаптиран за паразитиране вътре в топлокръвни животни.

Начини на заразяване

Инфекцията на котката се появява, когато паразитите влизат в кистите. Междинните гостоприемници на Токсоплазма са много видове животни и птици, но само котките стават окончателни. Много често, гризачи (мишки и плъхове), както и малки птици, са заразени. Токсоплазма се намира в месото и фекалиите им. Когато ядете тези животни, котката може да нахлуе. Кистите могат да влязат в тялото, когато играят с плячка, както и да подушават изпражненията на гризачи и птици.

Инфекцията може да възникне дори при облизване на лапата, замърсена с частици от почвата с кисти. Токсоплазмата може да бъде във водата от локви и резервоари.

Дори и котката да води домашен живот, тя не е защитена от нашествие. Домашен любимец може да се зарази, като яде сурово месо, съдържащо кисти. В някои случаи, собственикът на животното може да доведе патогена до ходилата на обувките.

Как се предава болестта на човека

Как се предава токсоплазмоза от котки? Хората също страдат от това заболяване. Много често инфекцията възниква, когато се яде лошо печено или варено месо. Но можете да получите от вашия домашен любимец. Знаейки това, много хора се страхуват да общуват с котки. Трябва обаче да знаете точно как се предава животинска инвазия.

Котката отделя Toxoplasma кисти заедно с изпражненията, носните секрети и слюнката. Този процес продължава около 2-3 седмици. След този период патогенът се въвежда в клетките и се разпространява през тялото. Животински фекалии през този период вече не са заразни. Рискът от предаване на токсоплазмоза от котки на човек съществува само в продължение на 14-21 дни след инфектирането на животното.

Много често хората се заразяват от таблата за котки. Но в същото време, изпражненията трябва да лежат поне 24 часа. По това време кистите узряват. Ето защо е много важно да се извършва своевременно почистване на котешката постеля. Патогенът може да проникне в човешкото тяло чрез рани по кожата, ако има животински секрети.

Кои животни са изложени на риск

Една котка от всяка порода може да се разболее от токсоплазмоза. Също така, вероятността от инвазия не зависи от пола на домашния любимец. Въпреки това, следните групи животни са изложени на най-голям риск от инфекция:

 • бездомни котки;
 • ядене на сурово месо;
 • домашни любимци със слаб имунитет;
 • животни, живеещи в нехигиенични условия;
 • котки със свободен достъп на улицата.

Също така, специалистите имат по-висока честота на токсоплазмоза при котенца под 1 година и при по-възрастни животни над 7 години.

Патогенеза на заболяването

След като влязат в тялото на котката, част от токсоплазмата влиза в червата, превръща се в кисти и излиза с изпражненията. Друга част от микроорганизмите засяга органите на кръвообращението - далака и костния мозък. След това Toxoplasma влиза в кръвоносните съдове и се разпространява в цялото тяло.

Симптоми на инвазия

Инкубационният период е от 2 до 3 седмици. През това време котката освобождава кисти с изпражнения и секрети. Животното вече е заразно.

Първите прояви на токсоплазмоза при котки приличат на студ или хранително отравяне. Има летаргия, загуба на апетит, повръщане с диария, хрема, изпускане от очите. Тези симптоми продължават около 2-3 дни.

По-нататъшното протичане на заболяването зависи от имунитета на животното. Ако защитните сили на тялото са достатъчно силни, патологията може вече да не се проявява. Такова животно става асимптоматичен носител на Токсоплазма. Домашен любимец е заразен само през първите 2-3 седмици след инфекцията. Причинителят на заболяването винаги ще присъства в клетките, но признаците на токсоплазмоза при котките може никога да не се появят отново.

Ако имунитетът е отслабен, то животното се разболява. При подострата (по-лека) форма на патология се отбелязват следните прояви:

 • висока температура;
 • кашлица;
 • задух;
 • дрезгаво дишане;
 • летаргия.

Да се ​​диагностицира заболяването в лек курс е доста трудно. Такива симптоми могат да се наблюдават не само с токсоплазмоза, но и с вирусни инфекции.

При острата форма на заболяването при котките се наблюдават по-тежки признаци на токсоплазмоза. Патогенът засяга нервната система. Има конвулсии, мускулни тремори, тикове, в тежки случаи, парализа. Това заболяване може да доведе до смърт на неврони, а последиците от прехвърлената инвазия могат да повлияят дълго време на здравето на животното. В котките рядко се наблюдава поражение на нервната система с токсоплазма.

Токсоплазмоза при котка по време на бременност може да причини смърт на младите. Също така, котенцата могат да бъдат родени заразени. Вродената инвазия често завършва със смъртта на бебетата.

Токсоплазмозни тестове

При анализиране на токсоплазмоза котките вземат кръв. Проучването проведено чрез PCR, което ви позволява да откриете ДНК на паразитите. Използват се също серологични диагностични методи, които определят антителата към токсоплазмата.

В някои случаи се използва биологичен тест. Те вземат кръв, урина или слюнка от котката и я инжектират в лабораторни мишки. Ако гризачите умират в рамките на 2 до 3 дни, тогава те провеждат микробиологично изследване на техните органи за токсоплазмоза.

Анализът на фецеса рядко се използва в този случай. Котката отделя кисти само през първите 2-3 седмици след инвазията, след което вече не е възможно да се открие патогенът в изпражненията. На такива ранни етапи собствениците рядко се обръщат към ветеринарния лекар със своите домашни любимци, тъй като болестта все още не се проявява.

Лечение на заболяването

Не е възможно напълно да се отстрани паразита от тялото. След като страда от токсоплазмоза, животното завинаги ще остане асимптоматичен носител. Можете само да намалите активността на Токсоплазма и да преведете болестта в латентен период. Но трябва да се помни, че намаляването на имунитета може да доведе до ново начало на симптомите.

При лечението на токсоплазмоза при котки се използват антибиотици и сулфонамиди:

 • "Clindamycin".
 • "Бисептол".
 • "Rovamycinum".
 • "Daraprim".
 • "Zinaprim".

Ако терапията се извършва бременна кърмене, след това се прилага лекарството "Rovamitsin", който има по-нежно действие.

Симптоматично лечение е необходимо също за облекчаване на проявите на заболяването. Глюкозен разтвор се прилага интравенозно за облекчаване на симптомите на интоксикация. Фолиева киселина е показана за възстановяване на лезии на костен мозък. За повишаване на резистентността на организма към паразити се предписват имуномодулаторите Gamavit и Fosprinil.

Как действа болестта при хората

Токсоплазмоза от котки до хора се предава доста лесно. Ето защо е необходимо да се знаят признаците на това заболяване при хората. Това ще помогне навреме да се консултира с лекар за диагностика и медицинска помощ.

В началния етап човекът се повишава и не се чувства добре. След това има главоболие, болки в тялото, уголемяване на черния дроб и далака, увеличаването на лимфните възли по шията. В тежки случаи, патогенът може да засегне нервната система, която се проявява в симптоми, наподобяващи менингит, увреждане на зрението. Наблюдавани са болезнени промени в миокарда.

Заболяването от токсоплазмоза при бременни жени през първите месеци може да доведе до смърт на детето при плода и спонтанен аборт. Ако инфекцията настъпи в по-късните периоди, плодът се заразява и новороденото може да се роди вече болен.

Превантивни мерки

Понастоящем ваксините за това заболяване не съществуват нито за котки, нито за хора. Това се дължи на факта, че въвеждането на инактивирана токсоплазма в организма не води до образуването на антитела. Тази патология е причинена от паразити и създаването на ваксина срещу такъв патоген е много трудно.

За предотвратяване на токсоплазмоза при котки може да се прилагат само следните превантивни правила:

 1. Не давайте на животните да ядат сурово месо.
 2. Измийте ръцете след изваждане на котешката тоалетна. При почистване на тавата трябва да се използват ръкавици и дезинфектанти.
 3. Не позволявайте на котките да излизат навън.
 4. Бременните жени са по-добре да ограничат комуникацията с котките.

Собственикът на животното също трябва да измие старателно ръцете и стъпалата на обувките след завръщането си от улицата. Важно е да запомните, че паразитните кисти са много устойчиви и могат да бъдат намерени навсякъде.