Извънматочна бременност: когато се прояви, времето на бременност, симптомите, причините и ефектите

Какво е цветна БРЕМЕННОСТ? (Юни 2019).

Anonim

Извънматочната бременност е анормално състояние на жената, което може да има сериозни последствия. В нормалния ход на процеса оплодената яйцеклетка е в матката. Ако е фиксиран във всяко друго тяло, то това е отклонение. В този случай се изисква незабавна намеса на гинеколога. Първите признаци на извънматочна бременност трябва да предупредят жената и да стимулират да отидат при специалист. Ето защо е важно да се знае как ектопичната бременност се проявява в ранните етапи.

Какво е характерно за извънматочната бременност?

За да може бебето да се роди нормално и нищо да не застраши жената, оплождането и фиксирането на яйцата трябва да се проявят само в матката. Ако тялото на майката се провали, може да се образува извънматочна бременност. Този процес е много важен, за да се признае възможно най-рано. Когато се прояви извънматочна бременност, само намесата на квалифициран специалист ще помогне да се избегне безплодието, а в най-лошия случай - смъртта.

При извънматочна бременност яйцеклетката може да се закрепи в следните органи на жената:

 1. Коремната кухина (много рядко).
 2. Фалопиевата тръба (обикновено е съпроводена с разкъсване).
 3. Яйчници (може да причини безплодие).

В тези случаи е невъзможно да се роди и да се роди здраво бебе. За да се запази здравето и живота на жената, се изисква незабавен аборт. За да може специалистът да предприеме незабавни действия, е необходимо своевременно да се идентифицират симптомите на патологията. Прочетете за симптомите на извънматочната бременност по-долу.

Защо се случва това?

За появата на извънматочна бременност може да има няколко причини:

 1. Полово предавани болести. Заболявания, придобити по време на незащитен секс. Те са асимптоматични, но могат да причинят сериозно увреждане на женското тяло. Затова лекарите препоръчват системно да посещават гинеколог.
 2. Възпалителен процес. По време на този процес се появяват сраствания, последвани от стесняване на фалопиевите тръби. В резултат на това транспортната функция се забавя и яйцеклетката не може да влезе в матката. Следователно, тя е фиксирана на друго място, което води до развитие на патология и непредсказуеми последствия за жената.
 3. Нарушена операция в урогениталната система. В резултат на операцията може да има нарушение на естественото функциониране на маточните тръби.
 4. Дефекти при раждане. Анормалното развитие на фалопиевите тръби може да доведе до постоянни ектопични концепции. Така, с нарушения под формата на тръба, ще бъде изключително трудно да забременеете.
 5. Нарушен хормонален фон. Проблемите с ендокринната система са придружени от хормонални смущения и влошаване на функционирането на маточните тръби. Това най-често се случва в резултат на използването на спирали и контрацептиви, създадени на базата на комбинирани хормони.
 6. Неоплазми и тумори на фалопиевите тръби или съседни тъкани. Тези диагнози са придружени от нарушение на транспортирането на яйцеклетката, което води до неправилно фиксиране.

Как се проявява ектопичната бременност в ранните етапи

Сложността на диагнозата е, че ектопичните симптоми са почти същите като нормалната бременност. През първата седмица е много трудно да се определи местоположението на яйцето.

Затова се обръщаме към въпроса как се появяват симптомите на извънматочната бременност. В случай на неправилно прикрепване на плода са възможни следните симптоми:

 1. Забавена менструация. Менструацията може да отсъства напълно или да е съпроводена с оскъдно отделяне на кръвта под формата на слабо кървене. Кръвта е с тъмен цвят, процесът продължава не повече от два дни.
 2. Подуване на гърдите. Млечните жлези се увеличават и стават чувствителни. В допълнение, една жена изостря рецепторите на вкус и емфие.
 3. Когато се прояви извънматочна бременност, може да настъпи преждевременна токсикоза.
 4. Болка в долната част на корема с преход към лумбалната област. Болката може да бъде много силна и придружена от безсъние.
 5. Откриване с характерен неприятен мирис и тъмен цвят.
 6. Когато се появят признаци на извънматочна бременност, замаяност, непрекъснати главоболия и припадъци започват да измъчват жената.
 7. Нарастваща болка в областта на яйцето. При фиксиране на плода в фалопиевите тръби ще се появи болка в страната.

Не знаете в кога се появяват признаците на извънматочната бременност? Дълго време момичето може дори да не е наясно с извънматочната бременност, тъй като държавата не се влошава много. Малко хора са принудени да посетят специалист с ниско кръвно налягане и промени в настроението. Поради тази причина диагнозата на патологичната бременност е изключително рядка.

Крайни срокове за установяване на неправилно закрепване на плода

И така, в кога се появяват симптомите на извънматочната бременност? Наличието на бременност при жената се установява чрез ултразвук. Но тази процедура не позволява да се идентифицира патологията през първия месец. Много момичета са загрижени за въпроса: колко ектопична бременност се проявява? Първите видими симптоми стават забележими само месец и половина след зачеването. Освен това не се изключват отрицателни резултати от тестове за бременност. Да се ​​определи извънматочната бременност е възможно само от изброените по-горе чувства и симптоми.

Липсата на ленти върху теста се обяснява с факта, че когато се прояви извънматочна бременност, в тялото се произвежда много малко човешки хорионгонадотропин. Това вещество, което в нормалния ход на бременността започва активно да се синтезира. Тестовете отговарят на това. С появата на извънматочна бременност, тялото не може напълно да разбере какво се случва, така че веществото се произвежда в много малки количества. Понякога тестът може да покаже втората лента, но тя ще бъде лека.

Кога трябва да отида на лекар?

Не знаете как се проявява извънматочната бременност за по-малко от месец? Има списък на заболявания, за които посещението на специалист не може да бъде отложено:

 1. Влошаването на здравето без никаква причина, придружено от болка в коремната област с прехода към долната част на гърба. В този случай болката може да се усети не само в стомаха, но и в ануса. Такива симптоми не са нормални, така че не се препоръчва самостоятелно лечение. Само лекар може да разбере откъде идва болката, за да установи правилната диагноза.
 2. Повишена телесна температура, непридружена от инфекциозни вирусни заболявания. Жената може да изпита болки в тялото, студени тръпки, но без други признаци на простуда. Ако потвърдите патологичната бременност и тези симптоми трябва незабавно да се обадят на специалист, това е много опасно!
 3. Не знаете как се проявява извънматочната бременност? Прегледите на жените показват замаяност и силна болка. Освен това те отбелязват загуба на апетит и лоша координация на движенията. Ако това състояние продължи няколко часа, трябва да се консултирате с лекар.
 4. Намаляване на кръвното налягане. Това състояние е трудно да се припише на възможна извънматочна бременност. Въпреки това, понижението на кръвното налягане е пряко свързано с анормалното развитие на яйцеклетката.
 5. Периодично припадък. Дори в случай на положителна динамика на процеса жената може да загуби съзнание, да не говорим за ситуация, в която се проявява извънматочна бременност.
 6. Кървене. В случай на необичайно развитие на бременността, по-специално неправилно прикрепване на плода от вагината, може да се получи кървене с голяма загуба на кръв. Ако жената не дойде на помощ навреме, тогава всичко може да завърши със смърт.

Защо е невъзможно да се носи бебето?

Само по себе си е възможно закрепването на плода на грешното място, но възникват проблеми в процеса на растеж на яйцата. Органите на пикочно-половата система не са предназначени за носене на дете. В женското тяло има само един орган, който може да се разтяга без увреждане - матката.

Когато фиксацията настъпи, например в фалопиевата тръба, тогава увеличеното яйце започва да запълва цялото си пространство. В резултат на това епителната тъкан се скъсва, започва кървене, пълни цялата вътрешна кухина и излиза през влагалището.

Кървенето не е най-опасното последствие от извънматочната бременност. Този процес може да бъде придружен от перитонит. За да се елиминират ефектите на перитонита е възможно само в интензивното отделение. И това е заплаха за живота.

Какво да правите при извънматочна бременност

За съжаление, в тази ситуация всяка жена трябва да бъде уведомена, че е невъзможно да спаси живота на детето. В това състояние на въпроса на преден план излиза въпросът за запазване на живота на момичето и нейната репродуктивна функция. За да избегнете последствия, трябва да действате бързо. Колкото по-скоро се установи диагнозата, толкова по-малко болезнено ще бъде операцията. Съответно, рискът ще бъде минимален. За това как се проявява извънматочната бременност в ранните етапи, всяка жена трябва да знае. Това ще й помогне да реши проблема без последствия.

Лапароскопията се счита за най-прогресивния метод на лечение. Тази процедура включва извършване на малък разрез в областта на плода и изсмукване. Предимствата на процеса са минимални последствия. В този случай, тъканите не са повредени, адхезии и белези не остават и най-важното е, че няма риск от последващо безплодие.

И така, коя седмица се появява извънматочна бременност? За да се определи извънматочната бременност може да бъде около третата седмица, когато тялото повишава нивата на hCG. Но ултразвуковата машина не потвърждава присъствието на плода. Ето защо, в случай на промени в организма, които са подобни на изброените признаци на бременност, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Лечение на патологична бременност

При установяване на такава диагноза е необходимо незабавно да се започне лечение. Най-често използваната лапароскопия, както е описано по-горе. Това е операция, извършвана с телескопична тръба с свързана към нея камера.

В някои случаи като лечение се използват лекарствена терапия и химиотерапия. Това е много сериозна процедура, която може да бъде придружена от сериозни последствия, включително отстраняване на органите на репродуктивната система и последващо безплодие.

Възможни последици

Процедурата за отстраняване на извънматочна бременност може да доведе до следните последици:

 1. Разкъсване на фалопиевата тръба. Резултатът е кървене, шок, болезнен спазъм на всички органи, засегнати от процеса, и тъкан на перитонеума. За да се избегне това, е необходимо веднага след появата на кръвоизлив да се повика линейка.
 2. Безплодието. Най-сериозната последица от патологична бременност, която не може да бъде коригирана. Вероятността от безплодие при лечението е доста висока, тъй като по време на хирургичната интервенция се отстраняват един или повече органи на репродуктивната система. Най-често това е една или две фалопиеви тръби.
 3. Повторна извънматочна бременност. Такъв резултат от събития се случва в 20% от случаите. Намаляването на риска от повторния процес може да бъде обект на лечение с метотрексат. В допълнение, вероятността се намалява до минимум в случай, че е възможно да се запазят фалопиевите тръби непокътнати по време на първата операция.

Постоперативно лечение

Лечението след елиминиране на извънматочна бременност се състои от няколко различни процедури. Те включват лекарствена терапия, физиотерапевтични сесии, психологическа и, ако е необходимо, психотерапевтична помощ. Целта на интегрирания подход е да се възстанови напълно женското тяло и да се премахнат възможните опасни последствия от патологична бременност.

Важно е! Постоперативното лечение се използва като превантивна мярка срещу повтарянето на събитията.

Лекарствената терапия трябва да включва лекарства, които имат антиадхезивен ефект.

Възможно ли е да се избегне извънматочна бременност?

Никой не може да даде гаранции за този резултат, но всяка жена трябва да направи всичко по силите си, за да го избегне. Да се ​​предотврати появата на патология по следните начини:

 1. Не позволявайте развитието на възпаление на пикочните органи. При възникване - незабавно елиминирайте.
 2. Преди да планирате раждането на бебето, човек трябва да премине пълен преглед и да бъде тестван за наличие на патогенни микроби (микоплазма, хламидия, уреаплазма и др.). В случай на идентифициране, се подлага на необходимото терапевтично лечение. Много е важно сексуалният партньор да направи същото.
 3. Основният фактор, провокиращ извънматочна бременност, е по-ранен аборт. Необходимо е да се избягват такива мерки и да бъдат защитени по надежден начин.
 4. Ако е необходимо, абортът трябва да се направи на много ранен етап (до осем седмици) и да се изберат методи с ниско въздействие, като например мини-аборт. Процедурата може да се извършва само в специализирана институция с висококвалифициран специалист с упойка и последващ контрол. Вакуумният аборт практически няма противопоказания, той се извършва доста бързо и намалява вероятността от неблагоприятни ефекти. Алтернативно, нежелана бременност може да бъде прекратена по медицински метод, като се използват специални препарати.

Патологичната бременност не е присъда, особено ако имате информация за това колко дълго се появяват симптомите на извънматочната бременност и как да продължите. След елиминиране на патологията, жената може да планира следващата здравословна бременност. Основното в този случай - бъдете търпеливи. Лекарите препоръчват след операцията да започнат да планират раждането на дете не по-рано от една година по-късно. Това време е необходимо за женското тяло да възстанови и нормализира всички свои функции.