Филтърът маршируващ за вода "Аквафор Универсал". Филтрите за пречистване на водата в полеви условия го правят сами

Ангелът ИЛИ Дяволът! (Юни 2019).

Anonim

Любителите на дългите походи в райони, отдалечени от цивилизацията, най-вероятно са наясно с проблема с липсата на питейна вода. Носете необходимия запас с вас е нереално. А питейната вода от общи източници е опасна. Затова опитни пътници използват доказани методи за пречистване на водата. За да направите това, те добавят специални средства към него, сварете го, преминете през ръчно направен филтър за вода.

Каква вода можете да пиете по време на екскурзията?

Е, ако пътеката минава през планините, богати на кристално чисти потоци и извори. Но какво да кажем, когато кампанията не се провежда в екологично чист район? Първото нещо, което трябва да се научи е, че водата за пиене не трябва да се взема от първия източник, който дойде. Най-добрият вариант - тече от земята. Но за съжаление такива извори са рядкост. Ако не са наоколо, трябва да изберете водоизточник, който се намира в най-живописния кът на природата.

Ако наоколо има цъфтяща природа - можете спокойно да вземете вода. Ако цените здравето си, избягвайте течността с лоша миризма и цвят. Не трябва да използвате вода от източник, заобиколен от избледняващи зеленина, животински скелети, ако има наблизо завод или селище. Използвайки такава течност без предварително почистване, рискувате да приключите кампанията преди време.

Как да почистите водата в поход

По въпроса за питейната вода трябва да се погрижите предварително, дори преди да решите да отидете. Проучете картата на района, в който ще се движите. Определете източниците, където можете да се измиете и да пиете вода. Помислете за методите за почистване и вземете със себе си някои материали, които може да са необходими, за да направите филтър за разходка из водата.

Чудесна възможност, която спестява много пътници, е фабрично създаден пътен филтър. Ако го вземете със себе си, почти не е нужно да озадачавате къде да вземете вода, подходяща за пиене. Филтрите за пречистване на водата в полеви условия се произвеждат с такива характеристики, че тяхната работа е възможно най-удобна в такава ситуация. Особено място в живота на пътниците е туристически (или маршируващ) филтър "Аквахор Универсал". Какво обяснява тази популярност?

"Аквафор Универсал" - помощник туристи и летни жители

Филтърът за вода за "Aquaphor Universal" е предназначен не само за почистване на течности, взети от открити източници. Те се използват активно от летни обитатели или собственици на вили в страната, където няма централизирано водоснабдяване. Способността му да неутрализира хлора също предполага, че производителят предполага, че устройството ще се използва и за почистване на питейна вода от чешмата.

С този филтър водата, в каквото и първоначално състояние може да бъде, може да бъде почти 100% премахната от такива примеси като:

 • фенол;
 • тежки метали;
 • нефтопродукти;
 • пестициди;
 • активен хлор.

Използване на филтъра "Aquaphor Universal" в условия на къмпинг

Филтър за вода "Aquaphor Universal" е много компактен и лесен за използване. Тежи само 400 g, има размери 65x90 mm. Може да почисти до 300 литра вода от отворени източници. За една минута с него можете да получите 300 мл питейна вода. Така че само един филтър с глава е достатъчен за цяла група туристи.

Филтърът "Aquaphor Universal" има отвор за закрепване към чешмата и с помощта на специална дюза може да бъде прикрепен към всяка пластмасова бутилка, което е много практично в условията на пътуването. Важно е обаче да се вземе предвид един важен нюанс. Водата, взета от открити природни източници, преди да премине през филтъра, трябва да бъде сварена. Това само показва, че не всички 100% от микроорганизмите, живеещи в него, могат да елиминират този по-чист и рискът от инфекция, макар и минимален, съществува.

Кипене - първият начин за дезинфекция на водата

Опитните туристи знаят, че има няколко начина за дезинфекция на вода от естествени източници, ако филтърът за пречистване на водата по някаква причина не е достъпен. Най-често прибягват до кипене. Но е важно не само да се изчака, докато водата започне да кипва бурно, но и да се запази в това състояние в продължение на най-малко 10 минути, и за предпочитане 20 или дори 30.

За най-добър ефект, младите клонки от иглолистни дървета трябва да се добавят към вряща вода. За тази цел може да се използва кора от дъб, бук, върба, дърво или орех, както и млада кора. Билките, които са на разположение също ще ви подхождат: невен, арника, туберкулоза, котило, камилска тръна, бял равнец, виолетово поле. Всички компоненти трябва да се добавят в количество от една или две чаши на кофа вода по време на кипене или когато се отстранят от топлината, за да престои 6 часа.

Как да се спести вода от микроби в кампанията

 • Добавяне на таблетки. Това не е най-добрият начин за дезинфекция на водата, но с химически компоненти тя не е толкова вредна, колкото може да бъде необработената течност от реката. За тази цел можете да използвате следните инструменти: пантоцид, аквасапт, клорсепт, хидрохлоронон. Само с едно хапче на някое от предложените лекарства, можете да дезинфекцирате половин литър вода за 20 минути.
 • Калиев перманганат На кофата трябва да се взима само 1-2 гр. Уверете се, че разтворът не е наситен цвят, в противен случай можете да получите нежелана дисбактериоза по време на похода.
 • Сол. Чрез добавяне на една супена лъжица готварска сол до един или два литра, можете да дезинфектирате не много мръсна вода. Но имайте предвид, че постоянното използване на такъв състав може да доведе до дехидратация.

Механично пречистване на водата в кампанията

Ако водата, получена в кампанията, е твърде мътна и има сравнително големи примеси, можете да си построите туристически филтър за водата със собствените си ръце. Има няколко опции:

 • От всякакви големи частици, пръст, пясък, всякакви сгънати тъкани могат да ви помогнат да се отървете. Можете да вземете превръзка или чисти чорапи.
 • С дългосрочен паркинг, можете просто да защитите водата в големи бъчви или патладжани. Под действието на слънчева светлина в нея умират и микроорганизми.
 • Друг начин за получаване на повече или по-малко чиста вода е да се позволи да проникне през земята. За да направите това, изкопайте дупка на няколко стъпки от резервоара и изчакайте водата да тече там.
 • Можете да направите някакъв фитил от вълна и да спуснете краищата му в резервоара с и без вода. Водата постепенно ще прелива.
 • Също така, туристите често правят собствен филтър за вода в полеви условия от три пръчки, кърпа, трева, фин пясък и въглен. От пръчките се поставя триножникът, към който тъканта е свързана с изброеното съдържание. Преминавайки през трева, пясък и въглища, водата ще стане ясна.

 • Друг начин да направите маршируващ филтър за вода е да го направите от консервна кутия и пясък. За да направите това, в консерви може да направи няколко малки дупки, сложи парче плат или няколко слоя марля на върха и се изсипва горещ пясък. Филтърът е готов. Сега остава да се наливат малки порции вода в нея и да се изчака търпеливо, докато излезе от дупките. Вместо това, бурканите често използват пластмасова бутилка.

Подобряване качеството на водата в полеви условия

Водата ще стане малко по-чиста и вкусна, ако добавите малко вино към него. Ако течността е горчива и има неприятна миризма, можете да я защитите в рамките на няколко часа с въглен, взет от огъня. Понякога парчета глина или вълна се хвърлят в кипяща вода. И след това, като ги извади, ги стиснете.

Плодовете на глог ще подобрят вкуса на солената вода. Друг начин да получите вкусна вода е да го смесите с чиста земя и да я оставите добре. Течността ще подобри качеството и вкуса, ако я защитавате с няколко пресни или сухи листа от пепел.

Най-лесният и безопасен начин за почистване на водата от мръсотия и микроби е да се премине през фабричен филтър, например Aquaphor Universal. Но ако няма такъв филтър за вода за пътуване, тогава можете да използвате наличните инструменти, за да го направите сами, и да приложите един от методите за дезинфекция. Така, освобождавайки водата от примеси и опасни микроорганизми, получавате доста безопасна течност за пиене. И с помощта на съветите за подобряване на качеството и вкуса, можете дори до известна степен да се насладите на процеса на утоляване на жаждата.