Какво е абдоминално ултразвуково изследване за деца?

Акушер гинеколог д р Милена Добрикова Асеновград (Юни 2019).

Anonim

Не се страхувайте, ако областният педиатър предложи да вземете детето си на коремна ултразвук. Не отказвайте това проучване, то не засяга работата на тялото на бебето, не му причинява болка и не я облъчва.

Кога е предписан ултразвук?

Ултразвуково изследване на коремната кухина при деца до една година се извършва в следните случаи:

- да се оцени развитието на вътрешните органи и да се потвърди отсъствието / наличието на аномалии;

- с жълтеница на новородени;

- с честа регургитация. Необходимо е също така да се провери дали има признаци на патология на развитието на мозъка;

- с лошо наддаване на тегло;

- с ускорена течност, без признаци на коинфекция;

- при съмнение за пилороспазъм или пилорична стеноза, чиито симптоми са идентични.

Но това не е пълен списък от показания, за които е предписан абдоминален ултразвук за деца. Така че, порасналите бебета се нуждаят от такова изследване с:

- болки в корема;

- чувство на тежест и напрежение в десния хипохондрий;

- горчивина в устата, кисела оригване, неприятна миризма от устата;

- жълтеница;

- газове.

В допълнение, всякакви наранявания на коремната област са директно показание за ултразвук, ако са придружени от болка, и това трябва да стане възможно най-скоро.

Подготовка за процедурата

Провеждане на ултразвук на коремната кухина при деца не причинява болка или тежък дискомфорт, не е страшно. Но трябва да се подготвите правилно за него и да не храните детето преди процедурата:

- за новородени, периодът на глад е около 3 часа;

- за деца до 3 години - 4 часа;

- Деца на възраст над 3 години не трябва да ядат поне 6 часа.

При кърмене майката трябва да изостави продукти, които причиняват образуването на газ в червата (бобови растения, сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, квас, различни сладкиши, сокове, сладкиши, мляко и др., Както е препоръчано от лекаря). Деца под 3-годишна възраст не трябва да ядат зеленчукови и плодови пюрета или да пият сокове в деня на изследването. Но преди ултразвуково сканиране за деца, които са на възраст над 3 години, се изисква по-задълбочена подготовка. Те трябва да се поставят на тридневна диета, с изключение на продуктите, образуващи газ. В деня на изследването можете да пиете само обикновена вода.

Как и къде се прави ултразвук?

Ако районният педиатър ви изпрати на ултразвук, най-вероятно ще го задържите безплатно в клиниката. Но ако в детската болница няма специалисти или искате да проверите резултатите, можете да разберете къде другаде можете да направите ултразвуково сканиране на дете. Цената на такова проучване е почти същата като цената на подобна процедура за възрастни, в повечето случаи зависи от избраната клиника. Но имайте предвид, че децата трябва да гледат само детски специалисти. Лекарят, специализиран в областта на възрастните, няма да може да оцени адекватно резултатите от диагнозата, извършена върху бебето.

Проучването може да идентифицира редица проблеми, като:

- хепатит (видими остри и хронични форми);

- камъни и съсиреци в жлъчния мехур;

- кисти и неоплазми в черния дроб, стагнация в него;

- патология на далака (увеличаване, поява на допълнителни лобове) или увреждане, инфаркт;

- перитонит;

- признаци на панкреатит;

- увеличаване на лимфните възли.

Не подценявайте необходимостта от ултразвуково изследване на коремната кухина на детето. Декодирането на получените резултати е задължително изразено от родителите и предадено на педиатър. Крайната диагноза вече е установена от педиатър и може да предпише допълнителни изследвания, да препоръча лечение или да се консултира с други специализирани специалисти.