Хип стави боли по време на бременност: причини и какво да правя?

Баси и Здравословното (What the Health 2017) (Юни 2019).

Anonim

По време на бременността тялото на жената претърпява значителни промени. Говорим не само за външна, но и за вътрешна подготовка за носене на бебе. Всички органи работят в засилен режим, като осигуряват на плода основни хранителни вещества и създават най-удобните условия за неговото развитие. В тази връзка, често бъдещата майка изпитва болести и болки, оплаква се, че ставите нарастват по време на бременност. Според проучването повечето жени в „интересна позиция” са изправени пред проблема с дискомфорта в областта на бедрото и долните крайници.

Причини за поява на болка, с изключение на патология

Сред възможните причини, поради които тазобедрената става по време на бременност, която не засяга здравето и развитието на детето, са следните:

 1. Хормонална настройка. Буквално от първата седмица след оплождането на яйцето в тялото на бъдещата майка, нивото на прогестерон се увеличава значително, което от своя страна е отговорно за запазването и стабилния ход на бременността. Една от основните функции на ендогенния стероид е подготовката на сухожилията и мускулите на таза за бъдещия генеричен процес. Тазовите тъкани стават по-еластични и меки, поради което задържането на тазобедрената става е усложнено. В резултат на това дори незначителното физическо натоварване често причинява болка и дискомфорт в тазовата област, болки в тазобедрените стави по време на бременност. Проблемът е още по-утежнен в последните седмици на бременността. Това се дължи на производството на друг хормон - релаксин, който има релаксиращ ефект върху матката и връзките на симфизата, подготвяйки се за раждане. Освен това, тя може да засегне всички стави в тялото.
 2. Повишаване на теглото За цялата продължителност на бременността средното телесно тегло на жената се увеличава с 8-20 кг. Това се обяснява не само с увеличаване на ръста и теглото на плода, но и с обкръжаващата го среда, от усложнението на циркулацията, защото сега трябва да хранят малкото чудо през плацентата. По време на бременността обемът на кръвта в тялото на жената се увеличава до 1, 5 литра. Всички тези фактори неизбежно натоварват ставите, особено на бедрото на тялото.
 3. Недостиг на калций. Значително количество витамини и минерали, постъпващи в тялото на майката, се изразходват за развитието на плода. Липсата на хранителни вещества прави костната тъкан на тазобедрените стави по-плътна, което води до атрофия и изчерпване на мускулите и хрущялите. Затова бедрените стави нарастват по време на бременност.
 4. Офсетни тела. Непрекъснато нарастващият размер на матката оказва натиск върху околните органи и ги измества от мястото им. Не рядко, това води до влошаване на здравето, дисфункция на органите на урогениталната система, стомашно-чревния тракт, причинява болка и дискомфорт в лумбалните и тазобедрените стави. В допълнение, местните нарушения на кръвообращението засягат краката под формата на изтръпване и тежест.

Във връзка с естествените промени в организма в периода на пренасяне на дете, около 70-80% от жените казват, че тазобедрените стави нарастват по време на бременност през нощта. Болезнените усещания са интермитентни, най-често се увеличават след продължителна разходка, физическо натоварване. След кратка почивка състоянието на здравето се подобрява и само в изключителни случаи може да се наложи хоспитализация.

Патологични причини

В някои случаи бременността е стимул за развитието и обострянето на някои заболявания. Най-честите причини за патологичен характер, защо тазобедрената става по време на бременност, включват:

 1. Възпалителни или инфекциозни процеси, дегенеративно-дистрофични заболявания на поддържащия апарат, включително фибромиалгия, артрит, артроза, спондилит. Наред с другите неща, последствията от тежки наранявания и операция в миналото могат да причинят болка в тазобедрената става по време на бременност. Патологиите са придружени от дискомфорт с различна тежест, една или няколко стави. При наличие на остро възпаление може да настъпи зачервяване, подуване и ограничаване на нормалната подвижност.
 2. Кост. Заболяването се характеризира с дивергенция на пубийните кости до няколко сантиметра и възпалителен процес на симфизна лоб. Силни симптоми на патологията са болки в областта на пубиса, реакция на крака, щраквания при ходене, промяна на походката, невъзможност за отделяне и повдигане на краката в легнало положение.
 3. Заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Повишеното натоварване на органите от 4-тия месец на бременността в някои случаи засяга тазобедрените стави и долната част на гърба. Сред основните симптоми се различават: оток на долните крайници, често уриниране, обезцветяване на урината, умора, жажда.
 4. Депресия. Около 30% от жените в периода на раждане страдат от тревожност, безсъние, умора, което може да се дължи на дискомфорт в местата на големи и малки стави.

В някои случаи болката в тазобедрената става по време на бременност може да бъде свързана с неправилно представяне на плода. Това от своя страна води до значително натоварване на лигаментите. Най-често дискомфортът се появява, когато дълго престоява в същото положение и се локализира в същата област.

Хормонални промени

През цялата бременност хормоните прогестерон и естроген се размножават в тялото на бъдещата майка, те засягат репродуктивната система на плода и жената. Ендогенните стероиди се различават по редица физиологични ефекти върху организма, които повишават метаболизма на майката и бебето. Прогестеронът се активира само под въздействието на естроген. Това от своя страна допринася за естествения преход на ендометриума към секреторния стадий, намалява маточните контракции и предпазва имунната система, така че ембрионът не отхвърля женското тяло. Естрогенът допринася за развитието и подготовката на гениталните органи за бременност и раждане, подобрява каналите на гърдата.

Въпреки това, хормоните имат не само положителен ефект, заслужава да се подчертаят негативните аспекти. Тъй като в по-голяма степен преструктурирането на хормоналната система е насочено към поддържане на плода и репродуктивните системи, насищането на костите и ставната тъкан става бедно. Мускулите губят тонуса си, хрущялът се омекотява, апаратът за сухожилие става по-еластичен, оттам и болката в тазобедрените стави по време на бременността в ранните стадии. По този начин тялото е подготвено за естествено доставяне.

Методи за лечение

За да се определи точната причина за болка в тазобедрената става по време на бременност, може да бъде само лекар. Следователно, когато възникне чувство на дискомфорт, е важно да информирате гинеколога за това, кой ще насрочи подходящо изследване. Ако по време на него се открие патология, лекарят ще предпише лечение в зависимост от естеството на заболяването и протичането на бременността. Ако болката и дискомфортът са причинени от физиологични процеси, на жената ще бъдат дадени редица препоръки за облекчаване на симптомите.

Упражнения и разпределение на натоварването

Като превенция и намаляване на болката в тазобедрената става по време на бременност се препоръчва:

 • Носещо бельо и превръзки;
 • спят на матрак с твърда ортопедична основа;
 • използвайте лумбални възглавници и възглавници, специално предназначени за бременни жени;
 • ограничаване на дългите разходки и тежките товари;
 • носят ортопедични обувки или купуват специални стелки;
 • през деня по-често почивка лежи на ваша страна;
 • вземете кратки, но чести разходки на чист въздух;
 • ако лекарите не забраняват, тогава трябва да се занимавате със спортове, които не изискват големи натоварвания (плуване, йога и др.).

Ако бедрената става боли от ранна бременност, лекарите препоръчват следните упражнения:

 1. Ротация на таза. Начална позиция: трябва да стоите изправени, краката да са на разстояние от раменете. Дланите се придържат към изпъкналите тазови кости. Започнете бавно с минимална амплитуда, въртеливо движение на таза по посока на часовниковата стрелка и след това в обратна посока. Броят на повторенията: 10-15 пъти във всяка посока.
 2. Отстраняване на товара от тазобедрената става. Изходно положение: в легнало положение, изпънати крака, ръце лежат по тялото. Бавно започнете да се обръщате отзад към едната страна и обратно, след това на другата страна. След това, краката леко издърпайте нагоре към стомаха и също внимателно издърпайте. В заключение, лежащи направо, краката на пода, крайниците се разпространяват и събират. Броят на повторенията на всяко упражнение 10-15 пъти.
 3. Butterfly. Начална позиция: седнал на пода, изправен обратно, подметките са затворени. Краката се опитват да се движат възможно най-близо до пубиса. Ръцете лежат върху вътрешността на бедрата и леките движения под налягане трябва да докоснат пода с колене. Броят на повторенията: 20 пъти.

Всяко упражнение се извършва бавно, ако усещате болка или умора, класът трябва да бъде спрян.

Масаж и физиотерапия

Ако тазобедрените стави се наранят по време на бременност, можете да направите релаксиращ масаж у дома, за да подобрите благосъстоянието си у дома. За да направите това, позволено за бременни жени аптека или растително масло, нанесени върху кожата и с леки масажиращи движения действат върху нея. Покритие: бедрата, ставите, долната и страничната част на гърба. Редовният масаж не само ще облекчи болката, но и ще увеличи еластичността на кожата, което намалява вероятността от стрии.

Физиотерапията по време на бременност за болки в тазобедрената става се извършва строго по медицински причини. Курсът на лечение може да бъде кратък, разрешен е ефектът на светлина, вибрации, ултразвук и слаб електрически импулс.

Преди започване на всякакви процедури, лекарят трябва да бъде уведомен за наличието на болести и продължителността на бременността. Някои процедури за тазобедрените стави могат да повлияят нормалното протичане на бременността, да доведат до преждевременно раждане или принудително спонтанен аборт.

диета

Костната тъкан на плода се формира от седмата седмица на бременността, през този период тялото изисква повишена доза минерали и калций, които могат да бъдат получени само от тялото на жената. За да се компенсира консумацията на калций, бъдещата майка трябва да увеличи дневната норма три пъти. В допълнение, осигуряване на минерализацията на костите, мускулите, ставите и сухожилията, задължително изисква използването на витамин D.

Ако дясната или лявата тазобедрената става пострада по време на бременност, може да се диагностицира хранителен дефицит в тялото на майката. За да решите проблема, трябва да коригирате ежедневната си диета. Преди всичко е важно да се следи водния баланс на организма и да се консумират храни, богати на калций и магнезий:

 • млечни и млечни продукти (сирене, извара, кефир, овче сирене);
 • постно месо (заек, пуйка, пиле, говеждо месо);
 • морска и океанска риба;
 • варени яйца;
 • Пресни и печени сезонни плодове и зеленчуци.

По препоръка на лекар е необходимо да се вземат курсови комплекси, съдържащи необходимите микроелементи и хранителни добавки за бременни жени.

Медикаментозна терапия

В случаите, когато физиотерапията и масажът не дават положителен ефект, а болката в тазобедрената става продължава или се увеличава по време на бременността, лекарят може да предпише лекарствено лечение. Употребата на лекарства по време на бременността е строго ограничена. Независимият избор на терапия е невалиден.

По правило тези групи лекарства се предписват:

 • Противовъзпалителни лекарства нестероидна група под формата на капсули, сашета, таблетки и сиропи. Като например: "Парацетамол", "Ибупрофен", "Нурофен", "Папаверин".
 • Анестетични мехлеми, кремове и гелове за локално приложение върху болката ("Кеторолак", "Нурофен", "Ибупрофен", "Меновазин").

Да се ​​прибягва до медикаментозна терапия е възможно само в случаи на крайна необходимост и при липса на противопоказания. Всяко лекарство се използва само по лекарско предписание и в съответствие с препоръчителната доза. При продължителна болка в тазобедрените стави е показано болнично лечение.

Народно лечение

За да намалите болката в тазобедрената става по време на бременност, можете да използвате средствата за алтернативна медицина:

 • Направете компреси от задушена овесена каша, бяла или синя глина, корен от целина.
 • Лосиони с бульони от лечебни билки: листа от боровинки, евкалипт, борови иглички, лайка, брезови пъпки.
 • Масаж с кубчета лед, алкохолна тинктура от орех, мед и сол.
 • Триене с борови екстракти и разтопено масло.

Ако болката в тазобедрената става е свързана с физиологични причини и няма нужда от специално лечение, можете да подобрите състоянието с помощта на физиотерапия, масаж, традиционна медицина и диета.

Усложнения след раждане, възстановяване

Често, дори и след бременност, болката в тазобедрената става не спира. Не във всички случаи тя е свързана с промяна на формата на таза. Като правило, женското тяло, изложено на физиологичен стрес, причинено от генерична активност, реагира с повтаряща се болка, локализирана в различни анатомични зони.

Често болката в тазобедрената става се дължи на въздействието на симптомите на болка в лумбосакралния регион. По време на периода на раждане, всички мускулни групи, сухожилия и сухожилия са претърпели промени, са били опънати или скъсени. За възстановителния период на цялата мускулно-скелетна система и връзките на анатомичните отделения отнема известно време. Изключение правят хроничните заболявания и неврологичните патологии, за които трябва да уведомите лекаря преди раждането.

За всяка жена, процесът на възстановяване след раждането е от първостепенно значение, тъй като мускулно-скелетната система се е променила по много начини през деветте месеца на бременността. С нарастващите натоварвания на ставите и лумбалния отдел на гръбначния стълб, функционалността на мускулите, сухожилията и сухожилията се променя радикално. Освен това, центърът на тежестта на цялата мускулно-скелетна система се измества. В резултат на това, жените изпитват болка и дискомфорт в лумбалните, коленните и тазобедрените стави.

След раждането могат да се появят мускулни спазми, спазми в долните крайници или болка в костите. Теглото, натрупано по време на бременността, само изостря проблема. Ако с течение на времето тя се превърне в затлъстяване, рискът от сърдечно-съдови патологии или метаболитни синдроми се увеличава.

предотвратяване

Ако една жена е изправена пред такъв неприятен проблем и се чуди какво да прави, тазобедрената става по време на бременност боли, трябва да запомните: за да се предотврати появата на усложнения, редовната почивка и релаксация ще позволят. Ако е възможно, избягвайте стресови ситуации и поддържайте здравословен начин на живот.

За да се поддържа нормално тегло, се препоръчва да се спазва диета. Ограничете консумацията на пържени и мастни храни, пикантни, пушени, брашно, смесени храни и бързо хранене. Правилното хранене - ключът към нормалния метаболизъм.

Наред с другите неща се препоръчват и бременни жени:

 • За да направите лек масаж на коленете, глезените, китките и бедрата, с леки почукване, кръгови и притискащи движения.
 • Пийте ежедневно необходимото количество вода.
 • Важно е да следите теглото, да го получавате постепенно, да не преяждате.
 • Разходете се често на чист въздух и не пропускайте посещенията на лекар.

Бременността е особено време в живота на всяка жена. Важно е да запомните, че всички, дори незначителни заболявания, могат да повлияят на здравето и развитието на плода.