HEPA филтър за перфектна чистота

Парочистачка Karcher SC 4 + Iron комплект (Юни 2019).

Anonim

Последните модели на модерни прахосмукачки все повече се оборудват с HEPA филтри. Такива устройства се справят с частици, които могат да се видят само с микроскоп.

История на сътворението

Високо ефективното задържане на частици - това е начина, по който съкращението HEPA се превежда от английски. Устройството и материалът на тези филтри могат да бъдат приписани на устройствата за фино почистване.

Те са разработени през миналия век, през 40-те години, когато е създаден проект за атомна бомба. Целта на тези филтри е да се отстранят радиоактивни примеси. След известно време обхватът на почистващите устройства се е увеличил значително. Те започват да се използват в машиностроенето и в лечебните заведения, във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, както и в битовите уреди.

Какво представлява HEPA филтърът? Това устройство за високо ефективно задържане на частици е направено от фино целулозно влакно. Когато прахосмукачката работи, в мрежата се образува прах, образуван от най-малките пори. В същото време се запазват дори най-малките частици с размер от 0, 3 микрона.

HEPA филтърът се произвежда по специална технология. Основният му принцип е пресоването на целулозните слоеве и тяхното подреждане под формата на акордеон. Това ви позволява значително да увеличите площта на филтърната повърхност. Пуловерът, направен от целулоза, е фиксиран с подсилваща решетка.

HEPA филтърът може да бъде за еднократна употреба. В този случай стъклени влакна се добавят към целулозата по време на неговото производство. HEPA филтърът за многократна употреба се произвежда от флуорпластови влакна.

съдба

При почистване на помещението се използват филтри за много фино почистване. Те ви позволяват да елиминирате микроорганизми и алергени. Много ефективно улавяни и най-малките частици. Този процес е възможен с действието на следните HEPA филтърни механизми:

- ефекта от заплитане на частици за микрофибърни влакна;
- ефектът на инерцията, който се изразява за големи частици;
- дифузен ефект, който е най-силно изразен при ниски скорости на въздушния поток.

Възможно ли е да се измие HEPA филтъра?

Има случаи, когато при вакуумирането се появява доста неприятна миризма на прах. Това може да означава, че филтърът е приключил живота си и е спрял да задържа частиците, за които е проектиран. За да се коригира ситуацията, целулозната хармоника трябва да бъде заменена с нова. Можете просто да го измиете. Такава процедура обаче е възможна само когато филтърът е водоустойчив тип. Условията за смяна и условията за почистване са посочени в инструкциите за прахосмукачката.

В съвременните прахосмукачки на марката Samsung няма торби за прах. Основният боклук и мръсотия се отлагат в специален пластмасов контейнер. В допълнение, прахосмукачката е оборудвана с два филтъра. Един от тях почиства въздуха по време на засмукване, а другият - при напускане на прахосмукачката. Това е изходен HEPA филтър за Samsung тип H 11. Той е водоустойчив. Когато е замърсен, той се измива под струя топла вода поне два или три пъти годишно.