Период на новороденото: характеристики, особености

Dominion (2018) - full documentary [Official] (Юни 2019).

Anonim

Така че, 9 месеца са преминали в очакване на чудо, време, когато бъдещата майка не само очаква щастието на предстоящата среща с бебето си, но също така е изпълнена с тревоги и страхове за раждането.

Когато се роди бебе, ще изглежда, че всичко е вече зад, но всъщност веднага след раждането бебето най-вероятно ще започне най-важния период от живота на новороденото.

Продължителността на неонаталния период

Неонаталният период трае до края на първия месец от живота на бебето (условно 28 дни). И започва с първото вдишване на бебето. Освен това е обичайно да се изолира ранният и къс неонатален период. Ранният неонатален период трае първите 7 дни от живота, а по-късно, съответно, следващите три седмици.

Същността и основните характеристики на неонаталния период

Неонаталният период е времето, когато бебето е физически отделено от майката, но физиологичната връзка е много силна.

Характерният период на новороденото бебе има редица характеристики:

- непълна зрялост на системите и органите на новороденото дете;

- значителна незрялост на централната нервна система;

- промени във функционалното, биохимично и морфологично естество;

- функционална мобилност на водния метаболизъм;

- тялото на новороденото бебе е силно податливо на външни фактори (дори незначителни промени могат да доведат до сериозни нарушения, а физиологичните процеси - в патологични).

Неонаталният период се характеризира с факта, че бебето почти винаги спи. Заобикалящата ласка, грижа, посрещане на нуждите от храна, напитки и сън от възрастни помагат на бебето да оцелее.

Този период се адаптира и към нови непознати условия на живот:

- постепенно бебето започва да спи по-малко и повече, за да остане буден;

- развиват визуални и слухови системи;

- развиват се първите условни рефлекси (например, ако бебето лежи на коленете на майката, той знае, че трябва да отвори устата си и да завърти главата си).

Описание на бебето в неонаталния период

Описание на новородено бебе има редица основни характеристики:

1) При новородено може да се наблюдават различия в телесните пропорции в сравнение с възрастните. Главата на бебето е много по-голяма по отношение на тялото (при пълнолетно дете, масата на главата е около 25% от цялото тяло, в преждевременно - до 30-35%, докато при възрастен - около 12%). Тази характеристика се дължи на факта, че развитието на мозъка в неонаталния период е пред другите органи и системи.

2) Обиколката на главата при доносни бебета е около 32-35 cm.

3) Формата на главата може да бъде различна и зависи от общия процес. При раждане с цезарово сечение главата на бебето е кръгла. Преминаването през естествения раждателен канал на детето осигурява подвижността на костите на черепа, така че главата на бебето може да бъде сплескана, опъната или асиметрична.

4) Бебето има мека корона (от 1 до 3 см) на върха на черепа - мястото на главата, където няма черепна кост.

Лицето и косата на новороденото

1) Очите на новородените деца на първия ден от живота обикновено са затворени, така че е трудно да се изследват.

2) Носът на бебето е малък, а носните проходи са тесни, лигавицата на носа е нежна и затова изисква специални грижи.

3) Слъзните жлези не са напълно развити, така че бебето плаче по време на неонаталния период, но сълзите не се открояват.

4) Повечето бебета се раждат с тъмна коса, която най-често се изтрива и се появява постоянна коса. Има деца, които са родени напълно плешиво.

5) Кожата на бебето е много деликатна и чувствителна. Роговият слой е тънък. Цветът на кожата в първите минути след раждането е бледа с синкав оттенък, а малко по-късно кожата става розова и дори червеникава.

Вижда ли новородено бебе?

Има мнение, че след раждането на бебето, слухът и зрението не са напълно развити, така че бебето не може да види или чуе нищо. Само след известно време бебето започва да разпознава силуетите и чува гласове и звуци. Харесва ви или не, трябва да го разберете. Разберете кога бебето започва да вижда.

Как и какво виждат новородените?

Научно е доказано, че новороденото бебе е в състояние да вижда, защото тази функция на човешкото тяло е вродена и се формира дори в утробата. Друг въпрос е колко добре се развива зрителният орган. Веднага след като детето започне да вижда, всички предмети и хора около него изглеждат неясни. Това лесно се обяснява, защото така визията постепенно се адаптира към новата жизнена среда и се възстановява.

Може със сигурност да се каже, че бебето след раждането дава добра разлика между светлина и тъмнина. Той много присвива, ако към него е насочен източник на ярка светлина и отваря очи в тъмнина и полумрак. Лесно е да се обясни, защото дори и възрастен човек е трудно да свикне с ярка светлина, след като е в тъмнина. Детето в утробата е в здрача и се ражда, като правило, в родилната зала, където светлината и светлините.

Въпреки че има и такива случаи, когато бебето може да прекара първите минути след раждането си с широко отворени очи, и изглежда, че наблюдава всичко, което се случва наоколо, и не откъсва очи от майка си.

За около 2 седмици след раждането бебето може да спре да гледа на обекта само за 3-4 секунди.

Физиологични състояния на неонаталния период

Особеностите на неонаталния период са така наречените физиологични състояния, за които всяка млада майка трябва да знае, за да се предотвратят патологии и заболявания.

1) Еритема на кожата (на ръцете и краката, тя изглежда червеникава с синкав оттенък поради разширяването на кръвоносните съдове, поради намаляване на температурата от 37 градуса в утробата до 20-24 и промени във водата във въздуха среда). В този физиологичен процес, телесната температура, апетитът и общото състояние на бебето остават непроменени. След 3-4 дни кожата започва да се лющи в местата на зачервяване. Този процес не изисква лечение и специални грижи.

2) Реакции на съдовете в неонаталния период. Най-често този физиологичен процес се проявява при недоносени бебета. Можете да гледате:

- неравномерно зачервяване на кожата, когато една част от тялото става червеникава, а другата - напротив, бледа и дори с синкав оттенък, дължащ се на сън или легнало от едната страна;

- мраморни, синкави прояви на кожата възникват поради незрялостта на съдовата система.

Такива процеси обикновено се извършват няколко дни след раждането, но изискват медицинско наблюдение.

3. Новородено жълтеница се проявява поради незрялостта на чернодробната функция и невъзможността за неутрализиране на повишеното количество билирубин в кръвта. Физиологичната жълтеница обикновено придружава новородените в първите дни на живота им и минава седмица след раждането. Недоносените бебета изискват повече внимание, тъй като този процес се забавя и продължава около 1, 5 месеца. Ако пожълтяването остане, тогава ще трябва да се свържете със специалист.

4) Изземване на мастни жлези. Често новородените бебета на носа, челото или бузите могат да открият малки бели пъпки, които не могат да бъдат докоснати. След няколко седмици всичко ще мине само по себе си.

5) Акне. До края на първия месец от живота на бебето могат да се появят малки пъпки с бял оттенък на лицето. Този процес не изисква лечение и преминава след балансиране на хормоните в тялото на бебето - след 2-3 месеца. Хигиена и нанасяне на тънък слой "Bepanten" 1 път в 3 дни - единственото нещо, което е позволено да се направи в този случай.

Заболявания на новороденото

Болестите от неонаталния период могат да бъдат разделени на няколко вида:

1) Вродени заболявания - заболявания, които се развиват в плода в утробата в резултат на излагане на отрицателни фактори на околната среда. Тези заболявания включват:

- Вроден тип хепатит при новородени се проявява в случай, че са имали майка по време или преди бременност;

- Токсоплазмоза, която се предава от котки;

- цитомегаловирусна инфекция;

- листериоза (новороденото може да бъде заразено с това заболяване по време на бременност, раждане или в детското отделение);

- вродена малария;

- туберкулоза;

- сифилис.

2) Вродени малформации на органи и системи:

- сърдечни дефекти, бели дробове и стомашно-чревен тракт;

- вроден разместване на бедрото;

- вродена клисура;

- Вродена тортиколис.

3) Травма на трудовата дейност:

- увреждане на скелета;

- хипоксична травма на раждане.

Инфекциозните болести като морбили и рубеола, бебетата не се заразяват по време на неонаталния период, тъй като майката, по време на бременността и след раждането, им изпраща антитела заедно с кърмата.

Кризата на новородено бебе

Кризата на неонаталния период е самият процес на раждане на бебето, преминаването му през родовия канал на майката.

Според психолозите, за детето процесът на раждане е много труден и решаващ етап.

Има няколко основни причини за тази криза при новородените:

- Физиологични. В резултат на раждането, детето е физически отделено от майка си, което е огромен стрес за него.

- Детето влиза в непознати условия за живота си, където всичко е различно от това, което е в утробата (местообитание, въздух, температура, светлина, смяна на електрозахранването).

- Психологически причини. След раждането и физическото отделяне на бебето от майката, детето осъзнава безпокойство и безпомощност.

Веднага след раждането бебето оцелява поради вродени безусловни рефлекси (респираторни, смучещи, индикативни, защитни и прилепващи).

Таблица на наддаване на тегло за новородени

Възраст месецМаса, gВисочина, cmОбиколка на главата, cm
След раждането3100-340050-5133-37
13700-410054-5535-39
24500-490057-5937-41
35200-560060-6239-43
45900-630062-6540-44
56500-680064-6841-45
67100-740066-7042-46
77600-810068-7243-46
88100-850069-7443-47
98600-900070-7544-47
109100-950071-7644-48
119500-1000072-7844-48
1210000-1080074-8045-49

Неонаталната маса (тегло и височина) включва приблизителен среден месечен растеж и наддаване на тегло при кърмачета.