Кога започва да говори бебето? Какво да направите, ако не отговаря на определени срокове

Die 5 Biologischen Naturgesetze - Die Dokumentation (Юни 2019).

Anonim

Речта е една от способностите, която отличава човека от света на животните. Степента на развитие на речта се оценява върху развитието на мозъка като цяло.

Нека да разберем: когато детето започне да говори, т.е. когато звуците и техните комбинации, произнесени от детето, могат да бъдат определени като начало на речта. Новородено бебе крещи - той ни информира, че е гладен, болен, не е удобен. Но това е точно това, което кучето прави, когато не го храниш или не го затваряш в непозната стая.

Колко деца започват да говорят?

Средните стандарти, приети от детските специалисти за оценка на развитието на речта на детето, са:

На възраст от седем месеца се появява артикулация на срички (ма-ма-ма, ба-ба-ба и др.). Около дванайсет - детето започва да произнася първите кратки думи (често се състои от една сричка).

Приблизително за половин година, една година можете да чуете от устата на вашия син или дъщерни изречения, състоящи се от две, три прости думи.

През втората година от живота речта ще бъде подобрена. А от три години бебето ще може да говори с прости фрази.

С четирите сложни изречения.

Но не е тайна, че има "мълчаливи хора", които упорито не искат да говорят дори на тригодишна възраст, въпреки че с слухов, гласов апарат и интелект те са добре.

Защо се случва това? Какво пречи на бебето да започне да изговаря думите, наистина ли само любящи родители, които разбират детето си на половин дума?

Нека се опитаме да разберем кога детето започва да говори.

Човекът е социално същество, той учи, имитирайки други, така че първото нещо, разбира се, е детето да чуе речта и да се включи в този процес. Това е добре известен факт. Но също така се случва, че те постоянно говорят с трохите, но той мълчи и дори не прави опити да каже нещо. Мнозина ще бъдат изненадани сега (за нас е лесно да произнесем думите, ние правим това действие на машината) и детето ви просто не знае как да го направи, апаратът му не получава необходимия сигнал от мозъка. Когато детето започне да говори, то само когато зоната на двигателната реч започва да се формира в главата му.

Ето защо е необходимо да се формира и развие този център. Как да направите това?

Ако внимателно проучите картата на мозъка, можете да видите, че интересуващата ни област е разположена много близо до зоната, отговорна за движението, всъщност е част от нея. Това означава, че скоростта на усвояване на речта зависи от това колко добре се развиват моторните умения на детето.

Учените са провели изследвания в тази област и разкриват ясна зависимост от скоростта на овладяване на речта върху двигателната активност на децата, по-специално върху развитието на ръцете и пръстите си (способността за извършване на фини движения).

На пет месеца малкият човек започва да се противопоставя на другите големи пръсти. Заснемането на обекта сега се извършва не с дланта, а само с пръсти. Два месеца по-късно бебето изрича първите срички.

В осем, девет месеца той взима малки предмети с два пръста, а от годината се появяват първите думи.

През първите години от живота се появява ново подобрено движение на пръстите, последвано от напредък в речта. Никога на търна.

Какво да правите, ако детето закъснее или изобщо не говори

Вместо да разберете от всички, когато детето започне да говори? И след като чух информацията, в паника, да се карат детето за неговата глупост или лош, вреден характер, да се ангажират с развитието на фини моторни умения. Направете масаж на пръстите, извайвайте от глина, рисувайте, играйте с пръст игри, тренирайте на симулатори, подреждайте крупата, обуйте обувките, правите мъниста. Учете детето си да показва на пръстите си колко е на възраст. Знайте, че има тест, проведен при малки деца, резултатите от които можете веднага да уверите дали детето вече казва или не. Учителят по тестването моли детето да се редува (подражавайки му), за да покаже един, два и три пръста. Ако движенията са ясни, тогава детето говори.

Обичайте и развивайте децата си.