Водач на кучето за слепи: най-добрите породи, трениращи кучета

Куче и приятели (Юни 2019).

Anonim

Всеки от нас третира кучетата по различен начин: някой се страхува от тях, а някой мечтаеше за космат приятел от детството си. Съществува обаче категория хора, чийто живот е невъзможен без този четириоки асистент. Това са хора с увреждания. Те включват кучета-водачи, които ги водят по улицата и обикновено са денонощно. Това са техните уши или очи.

Каква е тяхната важност

Такава професия при кучета се появи преди няколко века. И това се случи на територията на съвременна Англия. Но първото училище за обучение на кучета-водачи беше открито в Германия след Първата световна война. Тогава ветерани от тези ужасни събития се нуждаеха от тях.

Тогава такива училища започнаха да се появяват в Америка и Англия. Сега във всяка страна има институции от този вид, където кучетата се обучават и техните умения се подобряват всяка година. В Русия тази практика започва да се усвоява едва през 1960 година.

Законите гласят, че куче-водач може да придружава човек почти навсякъде: на обществен транспорт, в магазин, кафене или ресторант и дори на самолет. В края на краищата, това не е просто фаворит, а втори чифт очи за сляп човек. И човек, който не позволява такава двойка в ресторант или магазин, подлежи на наказателна отговорност.

А в Германия дори е установен паметник на такова куче. Наистина, в света има много случаи, когато водач спасява живота на господаря си: той го изважда от огън или от сграда, която се разпада.

Най-често започват кучета-водачи за слепи хора, тъй като тези хора не могат да ходят нормално по улицата и това създава много проблеми. Когато се появи водач в живота на един сляп човек, той изглежда придобива втори чифт очи. С това куче той може да ходи на различни места, където не е бил преди, и може да бъде сигурен, че със сигурност ще се върне у дома. Също така не можете да се притеснявате, че някой ще краде портфейл или ще го атакува.

Ако, преди появата на този домашен любимец, сляп човек не може дори да напусне откритите пространства на апартамент, след закупуване на такова кученце, той започва да живее нов живот. В крайна сметка, сега можете да излезете, разговаряте с хора, да посетите нови места и да изживеете радост. Сякаш човек се връща към живота, започва отново да се чувства, обича, чувства.

Не всяко кученце може да стане водач. Кучешките вече след два месеца започват да избират най-спокойните и послушни кученца. Освен това е за предпочитане, ако е кучка. Тъй като мъжете не могат да обърнат внимание на настоящата кучка, което може да доведе до непредвидени последици.

Съществуват редица изисквания, които водачите на кучета представят за тези кучета:

 1. Среден размер не по-малко от 68 сантиметра при холката.
 2. Изслушването и зрението трябва да бъдат на белег перфектно.
 3. Трябва да е много приятелско и приятелско куче.
 4. И най-важното е, че той трябва да може да възпира всеки инстинкт.

Сред разнообразието на породите най-добрите кучета-водачи са: немска овчарка, коли, лабрадор.

Немски овчарки

Тази порода показва отлични резултати в много сфери на жизнената активност и също се появява успешно сред кучетата-водачи за слепите. Разбира се, те са много смели и смешни, бързо усвояват различни команди и показват невероятна преданост към собственика.

Често можете да срещнете тази порода в служба на полицията, те могат да станат спасители. Имаше много случаи, когато немски овчар изваждаше хора от огън и вода. Ако се включите в обучението на такова кученце, то тогава ще излезе от висококласното куче-водач, снимка на която е представена по-долу.

коли

Друга добра и интелигентна порода. Основната задача на коли е да защити собственика, особено ако е дете. Тя поставя безопасността на човека на първо място и едва тогава мисли за собственото си здраве. В древни времена това бяха помощниците на овчарите, които пазели добитъка. И сега те се използват като пазачи. Но като количка водач куче може да се намери по-често с малки деца.

Лабрадор

Има няколко разновидности на тази порода, но за куче-водач името звучи като лабрадорен ретривър. Защо точно те? Защото това е най-приятелският и отдаден поглед. През годините на обучение, те са тези, които показват невероятна интелигентност и находчивост, те са в състояние да контролират емоциите си.

Ретривърите раждат да помогнат на хората с увреждания и да ослепеят по целия свят. Те са постоянно наблизо и стават едно със своя господар. С течение на времето ретривърът може да научи почти всичко. Той знае как да изключи светлината, да донесе различни предмети за собственика и дори лекарства. Ето защо те могат да бъдат поставени на първо място сред водачите.

Обучение на кучета-водачи

Важен момент в съдържанието на породата на куче-водач е обучението. В крайна сметка, колко добре обучено куче зависи от здравето, а понякога и от живота на болен човек. Домашният любимец трябва да научи всички маршрути на собственика до най-малкия детайл. Той трябва да го отведе от дома до магазина, болницата, на работа и на други места, където хората са ходили.

Възможно е да излезе с куче-водач, което не би имало порода, само с пълна увереност, че е обучен във всички маршрути и знае как да възпира инстинктите си. Има цял списък от команди, които са задължителни за изучаване на кучета-водачи, чиито имена са дадени по-горе.

Движение и завои

За да обучат тези екипи, обучителите на кучета имат специални тренировъчни полета, на които има много пътеки. Кучетата се водят и учат да вървят в абсолютно спокойни стъпки, а също и да спрат навреме. Кучето трябва да спре да се движи при първата молба на собственика. За целта кинологът изразява фразата "Стой" и рязко замръзва. Задачата на ръководството незабавно ще завърши задачата.

Развитието на такъв инстинкт се проявява с течение на времето. Кучето спира при всякакви обстоятелства, дори ако не го вижда, както е необходимо.

Бариери и техния байпас

Изглежда, че е невъзможно да обучим това куче. В края на краищата, задачата на водача е да огледа цялото пространство около слепите и да го предупреди навреме за опасността. Освен това съществуват такива пречки, които са абсолютно незначителни за кучето, но са важни за хората. Те могат да бъдат различни клони, жици, сенници или малки дупки. Задачата на кучето е да предотврати сблъсъка на всяко препятствие със слепите.

Обучението се провежда в обикновени дворове или улици, където има различни препятствия на различни височини. Тук водачът на кучета ще използва вече познатите отбори - "Stand" и "Fu". Как да обясним всички домашни любимци? Кучешката взема бастун, с който слепите обикновено ходят и се движи около мястото. Когато се открие препятствие, вече изучената команда звучи, което изисква спиране. И тогава треньорът бие препятствието с пръчка, обяснявайки на кучето защо е настъпило спиране.

Ръководството трябва да отговори на тези движения. Ако няма реакция, човек насилствено обръща кучето. И едно куче, което се справи със задачата и поведе собственика през препятствията цели и невредими, трябва да бъде възнаградено с деликатес и похвала.

Тесни коридори

Обучението е възможно само след овладяване на предишната точка. Тук всичко се случва по същия начин, както обучението с препятствия. След подслушване кучето трябва да обикаля предмети, които са твърде близо, и да държи собственика, така че той да не улови нищо.

стълбище

Тук основните думи ще бъдат: "Напред" и "Тихо". Когато кучето стъпи на първата стъпка, звучи командата "Тихо" и се чува леко почукване на пръчката, след това "Напред" и водачът се вдига още една стъпка, а след това отново "Тихо" и подслушване. По този начин кучето трябва да премине през всички стъпки.

По същия начин, домашните любимци са обучени да преодоляват различни дупки, пропасти и други нередности.

Градски улици

Това умение трябва да има водач, който работи със сляп човек. Тук се използват всички изучени по-рано команди и освен това кучето трябва да помни имената на всички места, където собственикът може да отиде и пътя към тях. Но това не е най-трудното.

Задачата на водача на куче е да научи кучето на всички умения, които човек притежава, а именно:

 • разграничаване на светофарите;
 • разходка по дясната страна на улицата;
 • научи правилата за преминаване на пътя, където няма светофар.

Изслушвайки думата "парк", водачът трябва незабавно да навигира и да доведе собственика до местоназначението.

Запознаване и пристрастяване към собственика

Когато едно животно преминава през всички горепосочени етапи на обучение, е време да се запознае със собственика. В края на краищата, той беше научен на маршрутите, които щеше да поеме, той беше запознат с неговите навици и особености. Но в това отношение много зависи от човека, неговото поведение и реакция към кучето.

Трябва постоянно да сте в контакт с домашния любимец. Хранете го, хвалете го за изпълнението на задачите му, говорете повече, за да свикне с гласа на господаря си и може веднага да отговори на всеки от екипа си. На този етап обучителят придружава новите познати, за да контролира процеса на движение по улицата. Въпреки това, той следва малко далеч и просто наблюдава.

В някои училища учат не само кучета, но и хора. Има специален двуседмичен курс, в който бъдещият собственик се учи да дава правилните команди, да се грижи за домашния любимец, да се движи правилно и да реагира на действията на кучето. За този период човек се настанява в специална стая, която се намира точно в училището и се запознава с бъдещия съжител и асистент.

В рамките на няколко дни, домашният любимец се премества в стая с нов собственик, където се учат как да живеят заедно. Случаите на откази от кучета са сведени до минимум. Почти винаги хората и животните се разбират добре помежду си.

Обучители на грешки

Някои обучители на кучета си позволяват да бъдат груби към животните и да изискват от тях да изпълняват команди чрез насилие.

Вие не можете да похвалите домашни любимци, ако той показва агресия към различни животни и насрещни хора. А някои обучители практикуват такива стимули.

Много хора искат да обучат едно куче възможно най-скоро, за да започнат работа с друг. Това не може да се направи. Всички екипи трябва да бъдат преподавани последователно и ефективно. Да практикува всяко движение и всеки звук, защото от него зависи здравето и дори живота.

По време на тренировката трябва да използвате добре маркирани препятствия, които веднага да привлекат вниманието на водача.

Какво трябва да направи едно куче

Тези умения се считат за задължителни за куче, което е избрано като ръководство за незрящо лице:

 1. Кучето трябва да се съсредоточи върху конкретна задача и да не отговаря на собствените си желания и инстинкти.
 2. Той трябва да може да преодолее всички препятствия по пътя си и да предупреди собственика им предварително, за да може да реагира навреме.
 3. Да може да насочва слепите към всички изкачвания и спускания.
 4. Кучето трябва умело да води човек през градските улици, за да не срещне хора и други препятствия. Той трябва да знае елементарните правила за преминаване на улицата, както и да реагира на светофарите.
 5. За да запомните всички маршрути на домакина и точно да го доведе до местоназначението си, а след това просто се върнете на домашния си адрес.

Помогнете на сляпата Русия

Статистиката показва, че на територията на Руската федерация живеят около 240 хиляди души, които не виждат. Но за съжаление, дори половината нямат куче-водач. Това е срамно да се говори, защото в Европа почти всеки сляп човек има такъв домашен любимец.

Може би това се дължи на факта, че у нас няма много училища, в които животните се обучават на такива умения. Възможно ли е дори да се получи такъв домашен любимец в Русия? Можете. Но за това трябва да съберете много сертификати, преди всичко, увреждането на първата група визия. А също така трябва да посетите рехабилитационен център, където лекарят може да посочи посоката, в която е посочено, че слепият се нуждае от куче-водач. Но това не е всичко. Ако тези сертификати са налични, ще бъде направена проверка на условията на живот.

Въз основа на тази инспекция комисията от социалната служба ще може да заключи дали човек се нуждае от такъв домашен любимец. Ако заключението е положително, ще бъде изпратено искане до училището за подготовка на такива кучета и едва тогава обучителите на кучета ще започнат да обучават кучето.

За да научи едно такова куче, училището има нужда от 250 хиляди рубли и осем месеца. Тук те могат да тренират не само ръководство за слепи, но и куче терапевт, което ще бъде до децата с умствени или физически аномалии.