Лоша памет в детето: какво да правя, причини

Любовь и голуби (комедия, реж. Владимир Меньшов, 1984 г.) (Юни 2019).

Anonim

Развитието на децата за родители играе важна роля. Родителите се опитват да научат колкото е възможно повече за уменията и способностите, които детето им трябва да има до определен момент. Но в училищна възраст може да се появи лоша памет на детето. Какво да направите в този случай? Защо бебето има проблеми с запаметяването и паметта като цяло? Кога това се счита за норма, и в кои случаи е необходимо да се повиши алармата и да се започне решително действие? Не е лесно да се отговори, както изглежда. Всяко дете е индивид. И затова е трудно да се предскаже истинската причина за лошата памет. Какви сценарии са най-често срещани на практика? И възможно ли е някак си да подобрим паметта на децата?

невроза

Има ли детето много лоша памет? Какво да правим в тази ситуация? Още от първата година от живота на бебето може да забележите проблеми с паметта. При такива обстоятелства се препоръчва да посетите невролог. В края на краищата, проблемът може да е в невроза.

При това заболяване страдат нервната система и мозъкът на детето. Не е твърде опасно явление, то е често срещано при децата и възрастните. Но паметта засяга нервите не е най-добрият начин. Детето е трудно да се разбере какво се случва, с запаметяване, също има някои трудности.

Ако става въпрос за невроза, тогава невропатологът определено ще предпише набор от упражнения и може дори да предпише хапчета за повишаване на вниманието и умственото развитие. В случая с малки деца обикновено е възможно да се прави само с първия метод на лечение. Но по-големите деца често се предписват лекарства. Във всеки случай първо трябва да откриете причината за неврозата и да излекувате болестта. Оставете - паметта ще се върне към нормалното. Но все още трябва да я обучите.

наследственост

Лоша памет при дете? Какво да правим Следващата причина и много често не е най-добрата наследственост. Не е тайна за никого, че интелектуалните възможности се прехвърлят от родителите на децата. И следователно, ако мама или татко имат проблеми с паметта в детството или вече в зряла възраст, то тогава бебето може да ги прояви.

Можете да коригирате ситуацията, макар и не винаги. Доста често, ако детето има слаба памет и внимание, просто трябва да тренирате мозъка. С други думи, да се ангажира с развитието на паметта. Няколко техники за обучение и внимание ще бъдат обсъдени по-долу.

Но ако говорим за много малки деца, препоръчително е просто да играете повече с детето в различни логически игри, както и да го отведете до групите за развитие, в ранните кръгове на развитие. Там децата ще се занимават с игрална форма, като отделят достатъчно време за обучение и внимание.

Липса на сън

Имате лош спомен за дете? Какво да направите, за да помогнете на детето си да се развива в правилната посока и да помни нещата по нормален начин? Необходимо е да се намери причината за нарушенията на паметта.

Понякога се състои в обичайната липса на сън. При децата е рядко, по-подходящо за децата в училищна възраст. Как да се определи дали бебето спи достатъчно? Направете го лесно.

От биологична гледна точка, тялото се нуждае от около 10 часа сън за почивка. Ето защо е важно да се спазва режимът. Ако детето спи малко (независимо от какви причини), с течение на времето той ще има разстройство на паметта. Минималното време за сън трябва да бъде 8 часа.

Съответно, ако дете с памет има проблеми, трябва да го оставите да спи. И не веднъж. Някои лекари препоръчват преди лягане да изпратите дете да се къпе в тинктури от лайка и други успокояващи билки. Спящото бебе няма да страда от проблеми с внимание и памет.

хиперактивност

Следната причина е често срещана при децата от предучилищна и училищна възраст. Обикновено се проявява от 3-тата година. Детето има ли лоша памет? Лечението на невроза, например, не доведе до никакви резултати? При условие, че бебето получава достатъчно сън, можем да предположим, че той просто е имал синдром на хиперактивност. Това, както вече споменахме, е често срещано заболяване на ЦНС. Няма проблем, диагностициран от добри невролози.

Хиперактивността се проявява във факта, че детето се държи много активно, просто е „зингер“, постоянно прави нещо, скача и бяга безцелно. Но в същото време той не успява да седне дълго на едно място, има проблеми с внимание и памет.

Лекува се с SGDV (хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието) по различни начини. Обикновено невролозите предлагат следните методи:

  • дайте на детето повече време;
  • тренирайте паметта си;
  • позволи на бебето да се движи повече (дай на спортните клубове).

Провежда се и лечение на наркотици. Като правило, от таблетките, децата често се предписват различни витаминни комплекси. Например, "Джунглата". Някои "сериозни" лекарства са изключително редки. По правило хиперактивността се лекува. Но родителите трябва да бъдат търпеливи. Това е труден и отнемащ време процес.

Липса на обучение

Защо детето има лоша памет? Причините могат да бъдат различни. Например, ако в областта на неврологията, всичко е в ред, с наследственост и сън, също, тогава трябва да се обърне внимание колко често бебето има обучение на ума. Това е изключително важно.

Ако мозъкът не е подложен на постоянно обучение, той губи развитието си. По-точно, спира. В резултат на това има нарушение на паметта и вниманието. И на всяка възраст.

Коригирането на ситуацията не е толкова трудно. Достатъчно е редовно да тренира мозъка на вниманието и находчивостта. Упражненията се развиват в зависимост от възрастта на бебето. Като правило е достатъчно децата да ходят в различни среди на развитие. Но студентите най-често препоръчват да посещават допълнителни часове и да решават математически проблеми. Те допринасят за развитието не само на мисленето, но и на логиката.

храна

Има ли лоша памет в детето? Какво да правим Лекарствата са далеч от единственото лечение. Както показва практиката, причината за разпръснатите проблеми с паметта и паметта се превръща в неправилна диета. Не толкова често, но се случва подобен сценарий.

Лечението е просто - достатъчно е да се коригира диетата на бебето, особено когато става въпрос за ученика. И добавете прием на витамини. Веднага след като се установи захранването, проблемите с паметта ще изчезнат.

Важно е родителите да знаят: детето трябва да има разнообразна и здравословна диета, обогатена с витамини и минерали. Само тогава мозъкът ще получи достатъчно енергия, за да запомни входящата информация.

Няма интерес

Има ли детето много лоша памет? Какво да правим Психолозите и невролозите често се сблъскват със ситуации, в които децата могат да говорят за това, което ги интересува, да запомнят важна информация за тях в най-малкия детайл. Но веднага щом нещо е принудено да бъде запомнено, възникват проблеми. Това е доста често срещано явление.

Това означава, че отсъстващите и проблемите с паметта изобщо не са болест. И дори не е истинско разстройство на внимателност. Само едно дете не се интересува от една или друга информация. Поради това той не помни получената информация.

Това се обяснява с цялото устройство на човешкия мозък. Филтрира информацията. Това, което е важно за даден човек и личност, се отлага в дългосрочна памет, всичко останало е краткосрочно. Разбира се, във втория случай информацията ще бъде забравена много бързо.

Лечението тук е от интерес. За да може едно дете да запомни нещо, той трябва да участва в процеса. За да го направи така, че бебето да се интересува от нещо, да придобива знания и да се развива. Тогава няма да има проблеми с паметта. Интересът е ключът към успешното развитие на детето.

Правилото се прилага за всички деца, които не помнят тази или онази информация поради липсата на интерес към нея. Дори и за ученици. Те също трябва да се интересуват. И в никакъв случай не се плашете! Това няма да донесе успех. Напротив, напротив, детето изобщо не може да запомни нищо.

Много информация

Лоша памет при децата? Консултацията за родители, която често се предлага от педиатри, невролози и психолози, задължително включва такъв елемент като голямо количество входяща информация. С други думи, детето научава много. Мозъкът му не е в състояние да запази тази или онази информация за дълго време в паметта, защото нови са вече на път. Оттук има изучавано явление.

Как да бъдем? Ако въпросът наистина е в голям поток от информация, трябва да намалите неговия обем. Например, намалете броя на посетените от детето кръгове. Изразът "живее и учи" не се отнася особено за децата. Те вече растат и се развиват, всеки ден научават нещо ново. И голям товар няма да даде желаните резултати.

преумора

Как да помогнем в изучената ситуация на дете на 10 години? Лоша памет? Какво да правим Как да открием причината за това явление, ако всички изброени по-горе ситуации не са подходящи?

Струва си да се обърне внимание на общото състояние на детето. Вероятно ученикът, особено в средното и средното училище, е претоварен. Поради това, мозъкът му спира да работи с пълна сила. Това не е мързел, а нуждата на тялото. При стрес и умора тялото преминава в енергоспестяващ режим. Оттук има лоша памет и известно потискане.

Ето защо на децата трябва да бъде позволено да си почиват и да се отпускат. И както искат. Не трябва да натоварвате ученик с многобройни кръгове и преподаватели, не трябва да бъдете принуждавани да правите домашното веднага след училище и можете да използвате уикенда като перспектива за повече проучвания. Децата не са роботи. Те, както всички останали, са важна почивка. Веселото, отпочинало и весело бебе няма да страда от лоша памет.

Не по възраст

Понякога се случва родителите да мислят, че детето има психични проблеми. Но докато лекарите казват обратното. И някои конкретни, изглежда, не най-интересната информация, детето помни. А това, което искат родителите, не е така.

Вероятно тази информация просто не е подходяща за дете по възраст. Човешкият мозък е проектиран така, че в определен момент от време той е на определен етап на развитие. И ако се опитате да инвестирате в знанията на детето, което не е характерно за определена възрастова група, получените данни ще бъдат въведени в краткосрочна памет. Мозъкът просто не се нуждае от тази или онази информация.

Например, ако на тригодишно дете се дава учебник по физика, пише се максимумът, който той може да прочете. Но не повече от това. Не е необходимо да принуждава детето да научи формули, а още повече да обясни някои заплетени физически явления. Тази информация не му подхожда по възраст. Тази функция си струва да се помни за всички родители. И ако има подозрение, че бебето има лоша памет, е необходимо преди всичко да се уверите, че доставеният материал съответства на възрастта на детето.

Ранна възраст

Съвременните родители започват да алармират почти при всяко необичайно явление. Да предположим, че има дете, на 4 години. Лоша памет? Какво да правим Първо, не се паникьосвайте. Работата е там, че на тази възраст децата не са развили напълно паметта и концентрацията на вниманието. Добре е да си спомняме някои неща, като правило децата започват от 3-годишна възраст. Но след 4 години някои проблеми продължават да съществуват.

Второ, трябва да се справите с детето. Само развитието на паметта ще помогне да се отървете от проблемите в бъдеще. Обучение, обучение и повече обучение. В никакъв случай не трябва да забравяме за интереса на детето - той се изисква да се хранят.

Оказва се, че след 4 години бебето не се нуждае от претоварване. Основното нещо е да се ангажира с детето и да се обърне достатъчно внимание на неговото развитие.

Упражнения за бебето

Следните съвети ще отговарят на родителите на малки деца, ако подозират лоша памет, но не заради някаква болест. Вече многократно се казва, че детето трябва постоянно да тренира мозъка. Следните упражнения са добри за децата:

  • често повтаряйте фрази и думи, пишете ги с дете на лист хартия;
  • използвайте рецептата, за да подобрите писмото;
  • четене много на детето, фокусиране върху ключови моменти от историята;
  • трябва да говорят с кратки фрази;
  • разгледайте повече снимки с бебето, осъдете ги.

Можете също да приложите метода "Кутия". Това е игра. Има кутия, разделена на няколко отделения. Пред очите на детето, играчката се поставя в една или друга клетка. След това кутията се затваря. Бебето е поканено да намери поставения предмет, като помни в кой отдел се намира. Играта е подходяща за деца от 2 до 6 години. Първоначално се препоръчва да се започне с кутия, разделена на 2 части, увеличавайки броя на отделите с възрастта. По училище техният брой може да достигне 12 броя.

резултати

Сега разбирам защо децата имат проблеми с паметта и как да ги поправят. Най-често не се предписва самолечение. По-добре е детето да бъде взето при невролог. Преди посещението се препоръчва ултразвуково изследване на мозъка и пълна кръвна картина.

Между другото, ниската успеваемост в училище не е признак за лоша памет. Това явление е свързано с пубертета на юношите. Трябва да го изчакаме и, разбира се, да заинтересуваме детето от ученето.