Трябва ли кучетата да се хранят със сол, когато готвят?

Внимание храна! Как НЕ трябва да се храним! (Юни 2019).

Anonim

Често собствениците на домашни любимци се сблъскват с въпроса дали да не солят храната на кучето? Становищата по този въпрос могат да бъдат разделени. Мнозина вярват, че солта в диетата на домашния любимец е вредна. Така ли е? Нека го разберем.

Какво е сол?

Картовата сол е съединение на натриеви йони и хлор. Натриевите частици са отговорни за оптимизиране на ритъма на сърцето, както и за работата на мускулите и нервните клетки. Хлорът изпълнява функция при образуването на солна киселина, която е компонент на стомашния сок и допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. Сама по себе си солта в тялото не се произвежда, така че трябва да се добавя към храната.

Ползата от този продукт е, че тя запазва водата в тялото, което от своя страна предотвратява дехидратацията. Ако говорим за това дали искате да солите кучешка храна, тогава, разбира се, в малки количества е необходим натриев хлорид. Основното нещо в този случай - да се съобразят с мярката.

Някои неопитни животновъди са убедени, че кучетата са месоядни, затова трябва да се хранят изключително с месо. Това твърдение обаче се смята за фундаментално погрешно. Стомахът на домашния любимец е адаптиран към нашата храна, така че само месото няма да му е достатъчно.

Увреждане на солта

Що се отнася до готварската сол, злоупотребата с нея може да повлияе отрицателно на здравето на животното и дори да доведе до смърт. В хода на изследването се оказа, че фаталната доза сол за животно е 3 грама. При кучета може да настъпи физиологично отравяне, а дехидратацията ще изостри ситуацията.

Излишната сол може също да причини редица от следните заболявания:

 • остеопороза;
 • вътреочно налягане;
 • образуването на камъни в бъбреците.

Така че солта се добавя към храната за кучета? Ако е избрана висококачествена храна за хранене на домашния любимец, тогава сол трябва да бъде изоставена, защото тази добавка присъства в тях.

Животните позволяват една трета от частта, която се показва на хората. За кучета от малки породи, тя е 0, 15 грама, за големи породи - максимум 1, 7 гр. В това количество може да се добави към естествената храна (зърнени храни, зеленчуци, месо).

В какви случаи може да се увреди сол

Също така се случва, че дори малко количество от тази бяла подправка от солен шейкър може да причини сериозно увреждане на тялото на животното. Трябва ли кучетата да се хранят със сол, когато готвят, ако има здравословни проблеми? Строго забранено е добавянето му към храни при животни, които са диагностицирани с едно от следните заболявания:

 • миокардит, сърдечна недостатъчност;
 • гастрит, язви;
 • бъбречна недостатъчност, уролитиаза;
 • артрит, остеохондроза, остеопороза;
 • хепатит, холецистит.

Болно ли куче трябва да се осолява? Този въпрос трябва да бъде проверен с ветеринарен лекар.

Каква сол може да се използва

Ако се придържате към правилните дози, тогава натриевият хлорид няма да навреди. Както знаете, солта е от различни видове: камък, йодиран, морски. Кое да изберете за вашия домашен любимец?

Ветеринарите препоръчват добавяне на морска сол към натуралната храна, в която са изброени всички ценни микроелементи. Желаният йодиран продукт е да се даде на тези кучета, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Здрави кучета, също не е противопоказано. Същото важи и за каменната трапезна сол. Препоръчително е да се въздържате от „екстра” сол на земята, тъй като тя губи повечето от полезните микроелементи по време на обработката.

Добавяне на сол към храната на кучето: важни моменти

Ако говорим за това дали да приготвим храната на кучето, си струва да разгледаме няколко важни момента:

 1. На първо място, трябва да се замислите колко често домашен любимец яде храна от масата на майстора, независимо дали го третират за домашни любимци.
 2. Ако едно животно яде изключително специална храна, не е необходимо да му се дава допълнителна сол.

Трябва ли да соля храна кученца

Кученцата, отбити от майчиното мляко, трябва да бъдат прехвърлени на специална храна или естествена храна. Такива продукти като прясно месо, нискомаслен кефир, извара, яйца, зърнени храни и зеленчуци са подходящи като „naturalka“. Ако правите правилната диета, добавете сол към тези продукти, не си струва.

Бременни и кърмещи

В диетата на бременна или раждаща кучка трябва да въведете храни, богати на хранителни вещества. Натрий и хлор, чиято сол е богата, участват в образуването на костната система на малките. Необходимо ли е да се сол на храната, когато готвите кучета в този случай? За да намерите правилната диета в такъв период, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

Солено насищане: основни характеристики

Следните знаци ще показват излишък от сол:

 1. Воден дисбаланс. Натрият се задържа в клетките и абсорбира водата в големи количества. Първият сигнал за излишната сол е голяма жажда. Независимо дали е горещо навън или не, кучето ще пие много често и много.
 2. Често уриниране. Урината в същото време ще бъде по-лека от обикновено.
 3. Диария. Ако в храната на животното има много сол, то ще изпита кишечно разстройство.
 4. Подуване на крайниците.

След откриването на такива симптоми е наложително животното да се покаже на ветеринарния лекар, който ще подготви диетичното меню и предпише лечение.

Недостиг на сол

Как да разберем, че на тялото на животното липсва сол? Възможно ли е да го добавите към кучета в такъв случай?

Животно, което няма сол, е в стресиращо състояние. Тя е по-малко активна и по-дразнеща. Кучето има проблеми с храносмилането. За да коригирате ситуацията, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, който ще ви каже как правилно да въведете тази храна в диетата на домашния любимец.

Превантивни мерки

При висококачествени фуражи производителят изчислява точната доза от хранителните вещества. Освен това се взема предвид теглото на кучето и породата. Например, ако има въпрос дали трябва да солите куче с бигъл, тогава всичко зависи от това, какво яде, каква е спецификата на тази порода. Ако животното е склонно към проблеми с бъбреците, тогава със сол в менюто си трябва да бъдете внимателни.

Ако кучето яде каши, месо и зеленчуци, можете да ги подправите със сол, докато готвите. Но солени бисквити, консерви и пушени продукти и наденици, колбаси трябва да бъдат строго забранени.

Натриев хлорид в случай на отравяне

Трябва ли да дам сол на кучета, когато става въпрос за отравяне? Този инструмент може наистина да се използва в спешни случаи, когато животното е изяло нещо, което може да доведе до тъжни последствия. За да предизвикате повръщане, трябва да отворите устата на кучето, да фиксирате езика и да сложите 0, 5 ч.л. сол. След такива манипулации, веднага ще последва атака на повръщане.

заключение

Солта е важна добавка, от която се нуждае тялото на животното. За да се възползвате от нея, трябва да сте в състояние да се справите с него. Изключително важно е да се консултирате с ветеринарния лекар за това дали е възможно да се добавя сол в храната на кучета при готвене и в какви количества да се добави. Преди да купите храна за вашия домашен любимец, ще трябва да изучите неговия състав.