Ръчно изработени плетени полилеи: видове, предимства и недостатъци

Кошничка от пластмасови бутилки (Юни 2019).

Anonim

Изкуственото осветление в интериора играе важна роля. Той не само компенсира липсата на естествена светлина, но и помага да се разпределят функционалните зони в помещението, както и да създава акценти, подчертава и поддържа избрания интериорен стил. В този смисъл, проектирането на източниците на светлина е от голямо значение. Оригинален таван може да хармонизира интериора, да подчертае неговите предимства и да изравни недостатъците.

През последните години интериорите в еко-стил с естествени материали придобиха голяма популярност. Върху плетения полилей ще изглежда особено хармонично. Елегантният таван от естествени материали ще донесе комфорт, топлина и лекота в атмосферата на къщата.

В статията ще говорим за видовете материали за производството на тъкани полилеи, за предимствата и недостатъците на абажурите, изработени от естествени влакна, а също и за това коя лампа да избере за тях. Подробни инструкции за изработване на плетен плато ще помогнат да се създаде шедьовър на дизайнерското изкуство от скрап материали.

Специални функции

Традицията на тъкане на интериорни и битови предмети от естествени материали е известна отдавна. Такива продукти могат да бъдат намерени не само в домовете на селяните, но и в именията на аристократите. Плетените мебели и аксесоари украсяват открити тераси и беседки, дневни и спални на вили.

В съвременния ритъм на живота, къщата се превръща в ъгъл на мира и спокойствието, а продуктите, направени от ракита, ратан и текстил, ще помогнат да се подчертае топлината и комфорта. Плетените аксесоари се отличават със своята елегантност и гладкост, подчертавайки изтънчения вкус на собственика. Естествени цветове, подчертана текстура ви позволява безпроблемно да ги поставите в много интериорни стилове.

видове

Ръчно изработени полилеи се отличават с оригиналност и оригиналност. С подобна форма и същия материал, всеки абажур ще се различава по модела на тъкане и текстура. Формата на тъканите продукти, като правило, е конична или кръгла с гладки очертания, която е свързана с характеристиките на естествените суровини.

Най-популярните материали за производство на абажури са: ратан, ракита, памучни и копринени конци, коноп и въже от юта.

 • Ратан - стъблата на тропическо растение, ратан. Дължината на стъблата може да достигне 200 метра. Растението има силна кора, еластичен среден слой и твърда сърцевина. Обелените стъбла на кората се огъват след обработката с пара и запазват определена форма. Готовите ратални полилеи от ратан са лакирани. Такива абажури понасят добре влагата и могат да се използват за украса на открити тераси и веранди.

 • Лоза. В нашите географски ширини върбовата лоза е най-популярна за тъкане. Това е гъвкав материал, който запазва добре формата си, а изработените от него продукти са трайни и издръжливи.
 • Текстилните прежди и въжета са обикновен и достъпен материал за изработване на плетени полилеи за кухнята, спалнята, хола. Такива абажури могат да бъдат телена рамка или да се освободят от нея. В последния случай нишките се импрегнират с нишестени вещества, за да се оформи крайният продукт.

предимства

Основните предимства на плетените лампи са:

 • Чистота и безопасност на околната среда. При производството на полилеи с естествени материали, които не отделят вредни вещества и не предизвикват алергии.

 • Уникален дизайн. Всеки продукт се отличава с тъкане и естествена текстура, която е невъзможно да се повтори точно.

 • Ратанови и плетени полилеи са здрави и издръжливи. Те не се страхуват от влага, не избледняват на слънце и с правилна грижа ще зарадва красотата им до 40 години.

 • Плетените полилеи са леки, така че не изискват особено здрави приспособления и фитинги.

недостатъци

Основният недостатък на лампите от естествени материали е тяхната запалимост. Памучни и въжени полилеи са доста крехки и изискват внимание при работа и поддръжка. Текстилните материали също подлежат на разпадане, така че тези абажури не са подходящи за декорация на екстериора.

Коя лампа да избере

Изборът на светлинен източник налага ограничение върху материала, от който е направен абажура. За ратан, ракита, текстилни прежди и въжени продукти е по-добре да използвате LED източници на светлина. Те се отличават с безопасност, ниска температура на отопление, не трептят, не се страхуват от спадане на напрежението в мрежата и консумират минималното количество електроенергия. Такива лампи ви позволяват да регулирате интензивността на светлинния поток. Особено впечатляващи са сферичните нишки с RGB лампи, които дават светлина в различни нюанси: червено, зелено, синьо, жълто, лилаво, розово.

Как да си направим полилей със собствените си ръце

Създаването на стилен интериор със собствените си ръце е достатъчно лесно. Процесът не отнема много време, а материалите са на разположение на всяка игла. Такъв полилей в скандинавски стил ще украси къщата и ще донесе комфорт.

Материали и инструменти

Необходими са следните материали и инструменти:

 • Прежда или канап. Предпочитат се безцветни нишки: крайният продукт ще изглежда по-естетичен. Дебелината на преждата няма значение, но е важно тя да бъде добре импрегнирана с лепило.

 • PVA лепило. Това е безопасно лепило, което не отделя вредни вещества. Някои квалифицирани работници приготвят специален състав от лепило за декупаж, PVA и царевично нишесте, или използват дебело лепило за хартиени тапети.

 • Балон с латекс или гумена топка. Ако е била избрана дебела прежда, за да се създаде топка полилей, тогава е по-добре да се качите на гумена топка: балонът може да се спука поради теглото на влажната прежда.

 • Вазелин. Необходимо е така, че импрегнираните с лепило нишки да не се заключват върху топката.

 • Акрилен лак. За удобство и еднаквост на приложението е по-добре да останете върху лака със спрей.

 • Маркер, ножици, широк капацитет за лепило.

 • Касета с крушка. Поради факта, че преждата е запалим материал, ние препоръчваме да се даде предимство на LED лампи. Те са безопасни, дават ярка светлина, не се нагряват.

 • Средствата се зашиват: престилка, ръкавици, парче маншет за защита на работното място.

Стъпка по стъпка

Балонът се надува до необходимия размер и два кръга се маркират с маркер: отгоре и отдолу. Горният отвор е оставен за касетата, а дъното за разсейване на светлината и лекотата на смяна на крушката. Купа, плътно покрита с вазелин. Лепилото се изсипва в широк контейнер и преждата се накисва в нея. Добре напоените нишки са равномерно навити върху топката.

Крайният продукт се оставя в добре проветриво помещение, докато се изсъхне напълно. В зависимост от дебелината на преждата, процесът може да отнеме от 6 часа до един ден. След като плетеният полилей е напълно сух, топката се издухва и внимателно се отстранява. Сенникът на лампата е равномерно покрит с акрилен лак: той ще придаде допълнителна здравина на структурата. В изсушения таван поставете патрон с лампа. Ако искате лампата да не е в горната част на полилея, използвайте тел разпръсквач, след като го изолирате.

По същия начин, невероятно красивите полилеи са изработени от дантелени салфетки.

Стилен и елегантен полилей в скандинавски стил е готов! Тя ще украси и донесе комфорт на всеки интериор.

стилове

Платнените абажури изглеждат чудесно в интериора, който обхваща минимализма и естествените мотиви.

Полилеи от ратан и ракита органично се вписват в кухнята и хола в модерен стил, Прованс или етно. Една стилна топка ще подчертае лекотата на скандинавския интериор на спалнята, ще разреди строгите линии на минимализма и ще придаде уют на студиото в стил таван.

Плетените полилеи са стилна и оригинална мебел, която ще придаде топлина и комфорт на всяка стая в къщата. Лампите са направени от екологично чисти естествени материали: лози, ратан, текстилни прежди и въжета.