Груб език при котки: защо и за какво?

Скъпи дядо коледа Talking tom (СМЯХ) (Юни 2019).

Anonim

Много от нас имат котки или котки, които живеят у дома. Някой родословие, някой не. Въпреки това, всички членове на семейството на котките имат груб език. Ние приемаме този факт за даденост, без дори да мислим за естеството на това явление. Защо котките имат груб език? Защо им е необходим такъв език и какви функции изпълнява? Нека отговорим на тези въпроси.

Четка за език

Така че защо котките имат груб език? Всичко това не е просто. Природата предвижда, че езикът на котките е като нещо като четка. Цялата му повърхност е покрита с папили с различни размери и цели. Те създават ефекта на четката. Такава груба повърхност позволява на котката да оближе кожата си по-внимателно.

Грубост на езика

Всички усещаме неравностите, когато котката облизва ръце. Това се дължи на факта, че на езика на котките има голям брой зърна. Има 4 вида от тях:

  1. Нишковидни (конични) - тези зърна са отговорни за ефекта на четката. Всички, защото те растат в противоположната посока към небето. Той помага на животното да се грижи за козината. В допълнение, техният домашен любимец има най-голям брой, тъй като тази форма на папилите е най-често срещаната. Те заемат предната половина на езика.
  2. Листоподобните - са най-големите папили, които са разположени от двете страни на езика.
  3. Гъби - съдейки по името, те приличат на гъби във форма. Те са разположени по краищата на езика на котката.
  4. Капак - тези зърна са разположени на гърба на езика. Тяхното местоположение, те образуват V-серия. Пред тях са гъбички.

функции

Функциите на котешкия език са съвсем очевидни. С него животното се грижи за себе си, оближе вълна. Също така премахва остатъците от храната от устата и от лицето. Всички видяхме как котката измива: намокря се крак, държи лицето. Тези манипулации помагат за почистването му.

В допълнение, с помощта на езика, котката опитва храната, която предлага и определя температурата си. Ако тези критерии не й подхождат, тя няма да яде храната, която ти я дава.

Особеността на папилите на езика на котката й дава възможност да пие вода и течна храна. Изпълвайки езика по повърхността на водата, котката, която повдига, създава струйка, която тя пие.

Поглъщане на артикули

Причината, поради която котките имат груб език, е склонността им да поглъщат различни негодни за консумация предмети. Всички забелязаха любовта на животното към коледната елха, дантели и други висящи предмети.

Всичко се случва, защото, поради особеностите на структурата на езика на котката, взимането на предмета в устата му вече не може да се отърве от него. И единствената възможност е да погълнат предмета. Папилите на езика просто изтласкват обекта дълбоко в храносмилателния тракт.

Тази ситуация не винаги е безобидна. Например, котките обичат да преглъщат игли. Животното се интересува от конци върху игла. По време на играта се оказва, че не е отделен от езика. Премахването на нишката става просто невъзможно. Поради посоката на папилите и преглъщащите движения, нишката постепенно се придвижва по-дълбоко в гърлото, като дърпа иглата заедно с нея. И накрая, котката може само да ги погълне. Иглата прониква в храносмилателния тракт. В повечето случаи всичко работи добре, защото иглата се поглъща с тъп край и също преминава към края. Това обаче не винаги се случва, има и случаи на нараняване.

усещания

Защо котките имат груб език? Защото е покрит с папили. Но това не само дава на животните допълнителни положителни характеристики. Той също така увеличава чувствителността на езика. Ако котката нарани езика по някаква причина, тази болка ще надмине усещанията, които котката би изпитала, ако друга част от тялото е била ранена. Езикът е много по-чувствителен от лапата, опашката или ухото.

Между другото, поради факта, че котката е с груб език, зъбите му винаги остават чисти и остри.

Също така не е тайна, че езикът е склад на вкусовите рецептори. Рецепторите с котешки език също са отговорни за различаването на вкуса, но малко по-различно. Първо, самите котки са много по-малки. Ако човек има около 9000, то животното има само 473. На второ място, въпреки по-малък брой, те са по-рязко и силно разграничени по вкусове.

В допълнение, поради особеностите на езика, котките си осигуряват функцията на терморегулация. Вероятно често сте забелязали, че по време на горещото време домашни любимци изтласкват. Това прави, за да се изпари излишната влага от тялото, тъй като котката няма потни жлези, които да осигуряват това. По този начин, домашен любимец намалява телесната си температура.

Какъв език имат кучетата?

Старото сравнение на котки и кучета се отнася за техните езици. Както вече разбрахме, езикът на котките служи като гребен, така че трябва да е груб. Кучетата имат напълно различна ситуация. Те не са толкова чисти и не им пука толкова много за вълната си. Следователно техният език не е толкова груб. Без съмнение зърната все още присъстват, но те не се огъват към фаринкса. Кучетата просто не се нуждаят от такова подреждане на рогови растения.