Кострома, ден на града през 2017 година

Жестокий романс. Серия 2 (Юни 2019).

Anonim

Всеки втори уикенд на август е Денят на града в Кострома. 2017 не беше изключение. Предлагаме ви да направите виртуално пътуване във времето и да отбележите това славно събитие заедно с Кострома.

Град Кострома: Фондация

През 1152 г. княз Юрий Долгорукий, на 301 км от Москва, основава града, който по-късно се разпростира и от двете страни на Волга. Той е наречен Кострома. Градът с население от 276 хил. Души е само с 5 години по-млад от столицата, неговата история е богата на събития и интересни факти.

Древният руски град привлича вниманието на туристите, а през август 2017 г. особено много от тях, защото тук се празнува „Ден на град Кострома”. И не просто пореден празник, а юбилеен, 865 година от основаването на града. По този повод, както и предвид факта, че гербът на Кострома навърши 250 години и туристическият маршрут „Златен пръстен” 50 години, събитията бяха подходили особено внимателно и подготвени за тях през цялата година. Празнични събития се проведоха в града за 4 дни: от 10 до 13 август.

Програмата на събитията за Деня на Кострома през 2017 година

Мотото на събитието може да се нарече следната фраза: "Танци и спорт, състезания и шоута, вкусна храна". Празникът се проведе в специален мащаб, който задоволи както гостите на града, така и неговите местни хора. Дори слънцето не можеше да развали настроението на хората. Юбилейният празник на Деня на град Кострома включва повече от 50 различни събития, както традиционни, така и нови.

Празникът стартира на 10 август с откриването на хералдическата изложба "Гербове на Костромска провинция". На 11 август се състояха патриотични събития: поход "Безсмъртен батальон" и възпоменание на костромските хора, загинали в Афганистан и Северния Кавказ. Празникът продължава с по-положителен „Мед Спасител” и откритието на насипа на скулптурната композиция „Любов”. На 12 август лъвският дял от всички събития падна:

 • първенство по гребане и плажен волейбол;
 • панаир за народни занаяти;
 • драматизиран фестивал “Цвят, Кострома!”;
 • състезание по уличен бал "Оранжева топка";
 • ветроходна регата "Кой кой е - Кострома 2017";
 • Фестивал Kolbasiada;
 • драматизираният “Юбилеен път към пътеката”;
 • забавления за деца;
 • майсторски клас по шашки и шах;
 • състезания в crossfit, armsport, power extreme;
 • танцов маратон „Време за танци”;
 • развлечения "Сирене";
 • фестивал на изкуствата;
 • концерт на звънеца и групата на Мураками;
 • "Сребърна лодка" - международен фестивал на фойерверките.

Празникът приключи на 13 август с фестивала "Арт Кострома и Кострома", интерактивна програма, концерт на симфонична музика.

Цветята на валса

В града се провежда ежегоден фестивал “Валс на цветята”. През 2017 г. той бе приурочен към Деня на града в Кострома, а темата му беше „Букет от Кострома”. На всички участници бяха връчени възпоменателни дипломи, но най-доброто бе определено от безпристрастно и компетентно жури.

Композицията "Горска фея" е създадена от цветар У. Гузанова от мъх, завладява всички присъстващи и заема 1-во място. На 2-ро - колективната работа на учители от училище №4 "Малка държава", а на 3-ти - съвместен творчески проект на учители от 20-ти лицей.

В съставянето на необичайни цветни композиции участваха семейни екипи и участници в ТПС, групи от детски младежки центрове и образователни институции, както и активни жители на града. Основният победител на фестивала традиционно е станал Beauty, създаден от ръцете на творчески личности.

Сирене покатушки

На Деня на града в Кострома на Молочна гора се проведе развлекателен гастрономически конкурс "Сирене покаташки". Всеки можеше да се опита да се хване за кънки на сирене за точност или разстояние. Състезанията бяха проведени в 4 групи:

 • на децата;
 • за мъже;
 • женски;
 • общ.

Както и в реалните състезания, резултатите бяха оценявани от съдиите, а победителите получиха награди. Но основната задача на събитието беше да създаде празнично, весело настроение, да накара публиката да се смее, да ги зарази с радост.

Театрална процесия

Програмата на Деня на града в Кострома включваше провеждането на драматизирана процесия “ПЪТЪТ НА ИГРАТА”, която стана традиционна тук. Веселият парад приличаше на карнавална шествие и обедини около 1, 5 хиляди костромски. В празнични колони вървяха ученици и трудови колективи, спортисти и стажанти на детски центрове. Цялата процесия беше разделена на 3 колони:

 1. Екологични пътници, водени от Федор Конюхов;
 2. Круиз до детството с неговия водач Гуливер;
 3. Пътуващите на „Златния пръстен”, ръководени от навигатор Афанасий Никитин.

Участниците започнаха да се подготвят предварително: зашиха специални карнавални костюми, композираха и научиха песнопения. Зрителите получиха голямо удоволствие от шествието, снимаха се, забавляваха се, пошегуваха се.

Фестивал на фойерверките "Сребърна лодка"

Пиротехническото шоу, което се провежда ежегодно във водите на река Волга, придобива все по-голям обхват. Светлият и необичайно колоритен фестивал посреща както руски, така и чуждестранни пиротехнически екипи. На Деня на града небето на Кострома е осветено с милиони светлини и ярки поздрави. Шоуто продължава около 1, 5 часа, а красива музика го придружава. „Сребърен лодка” е известен сред гражданите като един от най-обичаните празници. През 2017 г. „огненото” шоу беше вече 12 поред.

Статията описва само няколко тържества. Програмата на Деня на града в Кострома през 2017 г. е разнообразна, богата и интересна. Всяка година празникът привлича все повече и повече гости, а Кострома се радва да сподели любовта си към прекрасния си град.