Смазка NLGI 2: производител, дозировка, характеристики, състав, особености на приложение и приложение

Смазка МС 1510 BLUE (Юни 2019).

Anonim

Смазочните материали са материали от определен вид, използвани за намаляване износването на различни видове възли при триене на елементите на тяхната конструкция. Продуктите от този тип могат да се различават по консистенция преди всичко. От този параметър зависи от изпълнението на тези средства и обхвата на тяхното използване. Много често в промишлеността, както и в автомобилните единици, например, се използват NLGI 2 греси.

Класификация и производители

NLGI е международна система за класификация на смазочните материали, разработена от Американската нестопанска организация National Lubricating Grease Institute. Тази корпорация е създадена в САЩ през 1930-те години. В момента нейната структура включва много различни видове научни изследвания, обучение, обслужващи организации.

Днес те пускат на пазара NLGI 2 греси, включително и известни компании. Например, ако желаете в наше време, можете да закупите такива марки марки:

 • Дело.

 • Shell.

Първият параметър, на който работи Националният институт за смазочни масла, е консистенцията или плътността на смазочните материали. За да се тестват такива материали в лабораториите на тази корпорация, се използва техниката на проникване. Плътността на материала се проверява от специалистите на организацията с използване на устройство от специален сорт - пенетрометър с конус. Това устройство се потапя за 5 секунди в предварително загрято до 25 ° C смазка. След това се измерва дълбочината на потапяне на конуса.

Обхват на употреба

Днес на пазара могат да се реализират смазочни материали от класовете NLGI от 000 до 6. Най-течните материали от този сорт се използват в системи с малко напречно сечение на захранващите канали. Могат да се използват твърди смазочни материали, например за отворени предавки.

Материал клас NLGI 2 е позволено да се използва в различни възли и механизми. В момента този клас греси е най-популярният и обичаен. Най-често тези инструменти се използват в лагери на автомобили и камиони.

Състав и дозировка

Материали от този тип обикновено се правят на базата на базови масла ISOSIN ™. Те могат също така да включват следните съставки: \ t

 • литиеви или неорганични сгъстители;

 • окислителни инхибитори;

 • добавки за лепило и екстремни налягания.

Цветните материали от този клас, в зависимост от марката, могат да са кафяви, жълти или сини.

Разбира се, такива масла трябва да се използват в механизми в достатъчни количества, за да се намали силата на триене. Дозировките на маслата NLGI 2 зависят от това в коя конкретна единица се използват. Когато се използват такива инструменти в това отношение, трябва да се ръководи предимно от паспорта и препоръките на производителя на това устройство.

Пластмасовите грес от този тип са съкратени като NLGI - от името на Националния институт за смазочни масла. След буквите в маркировката се поставя номер 2 - определен клас материал.

Изисквания за качество

В сравнение с конвенционалните смазочни масла, пластмасовите NLGI имат по-дълъг експлоатационен живот при различни видове агрегати и механизми. Разбира се, производителите, ангажирани в производството на такива материали, с тяхното освобождаване трябва да отговарят на определени изисквания. В противен случай няма да бъде зададен необходимия клас готови продукти. На изхода смазочното масло трябва да отговаря напълно на стандартите NLGI.

Материалите NLGI 2 трябва да задоволят нуждите от смазване на компоненти и механизми, включително при високи температури. Високи изисквания са поставени и върху тяхната устойчивост, степен на изпарение, окисление и промяна на вискозитета. Защитете лагерите и другите компоненти от корозия и износване, такива инструменти трябва да бъдат възможно най-ефективни.

Материали Delo NLGI 2: Спецификации

Смазочните материали на тази марка са произведени от американската корпорация Chevron, една от най-големите в света. Например многофункционалната мазнина Chevron NLGI 2 Delo Greases, произведена от този производител, е много популярна на пазара. Спецификациите на материала на тази марка имат такива:

 • плътност - 940 kg / m 3 при 20 ° С;

 • максимален температурен диапазон - от -40 ° С до 130 ° С (краткосрочен).

Работната температура на този материал варира от -30 ° С до 117 ° С.

В допълнение, съставът на литиеви смазки NLGI EP 2 на тази марка включва специални добавки с екстремно налягане, съдържащи сяра и фосфор. Такива добавки са корозивни за цветните метали. Ето защо, за да се използва Chevron NLGI 2 Delo за червячни зъбни колела, които използват медни метали, например, не си струва.

Използване на Chevron Delo Greases EP NLGI 2

Препоръчва се използването на това масло:

 • в главните камиони, включително автоматични системи за централно смазване и лагери на колела;

 • в превозни средства с висока проходимост, използвани в селското стопанство, минната промишленост и селското стопанство;

 • в търговски превозни средства, включително автобуси, работещи в тежки условия.

Също така Delo NLGI 2 могат да се използват в леките автомобили при високоскоростни лагери на колела.

Смазочни материали Shell NLGI 2

Средствата на тази марка се произвеждат от същата компания в Холандия. Много от смазочните материали на Shell са направени на базата на неорганични не-литиеви сгъстители, но не са неорганични. С увеличаване на температурата, консистенцията на тези инструменти не се променя твърде много.

Ако желаете, потребителите могат да закупят, например, смазочни материали NLGI 2 от този производител:

 • Shell Gadus S2 U460L 2 топлоустойчив.
 • Shell Gadus S2 V100 2, който може да се използва и за херметизирани лагери за цял живот.
 • Shell Gadus S2 V145KP 2, предназначен за използване в студен климат.

Всички тези инструменти имат отлични експлоатационни качества и са получили отлична обратна връзка от потребителите.

Технически характеристики на Shell Gadus S2 U460L 2

Подобно на Delo Grease EP NLGI 2, този материал е доставен на вътрешния пазар от доста време. Преди това този инструмент се наричаше Shell Darina R 2. Shell Gadus S2 U460L 2 е лубрикант на базата на минерални масла, използващи неорганични сгъстители. Спецификациите за тях са такива:

 • работна температура - от -10 С до 180 ° С;

 • вискозитет при 100 ° С - 35;

 • вискозитет при 40 ° С - 460 ° С.

Приложение на Shell Gadus S2 U460L 2 и неговите предимства

Този инструмент може да се използва в различни индустриални съоръжения, коли, търговски и камиони. Тъй като този материал е произведен на високо вискозитетно базово масло, той може да се използва и при високонатоварени нискоскоростни лагери.

Основното предимство на тази смазка е, че може да се използва дори при много високи температури. При такива условия той не започва да се топи, както при подобни агенти на основата на сгъстители на сапуни. При промяна на температурата, последователността на такъв инструмент остава практически непроменена. В допълнение, този материал е в състояние да запази своята способност за запечатване дори при силни вибрации.

Какви други смазочни материали са NLGI 2

Марките и разновидностите на материалите от този клас се произвеждат от съвременната индустрия, а оттам и много. Разбира се, най-често това е лубрикант, предназначен за всякакви индустриални машини, машини и автомобили. Днес в тази категория има и продукти за употреба в оборудване за преработка на храни.

Пример за такъв материал е мазнината NLGI 2 SKF LGFP 2. Този нетоксичен продукт е направен на базата на бяло медицинско масло, използващо сложен алуминиев сапун. Този материал, наред с други неща, е съвместим с храната.

SKF LGFP 2 грес може да се използва, например:

 • в оборудването за пекарни;

 • лагери с множество опаковки;

 • опаковъчни машини;

 • в машини за пълнене;

 • лагери на транспортьори на предприятия от хранително-вкусовата промишленост.

Предимствата на тази смазка, наред с други неща, включват висока степен на водоустойчивост и дълъг експлоатационен живот. Голямо предимство на този материал се счита и за неутрално рН.