Цялостна ваксинация "Nobivak": схема за ваксинация, подготовка, противопоказания

Моето малко SPA у дома след тежък снимачен ден (Юни 2019).

Anonim

Домашни любимци - котки и кучета - могат да живеят както у дома, така и в двора (или да излизат на разходка), но във всеки случай те са постоянно в опасност от заразяване с опасни заболявания. На улицата, едно животно може да вземе вирус от друго животно или просто от земята, и особено домашни любимци могат да бъдат заразени чрез мръсотия, донесена от човек на обувка. За да се сведе до минимум възможността от инфекция ще помогне компетентната ваксинация. Ние не говорим за факта, че опасността от инфекция ще бъде напълно изключена, защото тя не е, но рисковете ще бъдат минимални.

Към днешна дата най-популярното лекарство за кучета и котки е "Нобивак", чиято схема за ваксиниране ще бъде представена в тази статия. Ще бъдат описани и особеностите на грижите след процедурата, възможните противопоказания и усложнения. Как да приготвите животно за ваксинация? Схеми на ваксинация "Nobivakom" за кучета и котки се различават един от друг.

Описание на лекарството

Лекарството е бял прах, опаковано във флакони, пълно с ваксинационен комплект, съдържащо и ампули с разтворител. В някои случаи, "Nobivak", схемата за ваксиниране, която ще бъде предписана по-нататък, се предоставя във ветеринарните клиники за едновалентна ваксинация под формата на отделен флакон с разтвор, който вече е готов за употреба.

Повреденият флакон с прах или този, чийто срок на годност е изтекъл, трябва да се изхвърли. Отвореният прах се използва само за един час, тъй като след това живите организми, съдържащи се в състава, ще умрат и няма да има ваксинация. Ако бутилката с лекарството случайно е повредена или изтече, тогава преди да я изхвърлите, трябва да се неутрализира чрез кипене в продължение на 10 минути.

Ваксинални сортове

Производството на лекарството се извършва в компанията Интервет Интернешънъл. Офисът на фирмата се намира в Холандия (това състояние е посочено в колоната "страна на произход"), но самата фирма е холандка.

Разнообразие от средства:

 1. "Nobivak KS" - лекарство, предназначено за ваксиниране на кучета срещу такива опасни вируси като парагрипен и бордетелиоза. За разлика от много други ваксинации, тази не се поставя подкожно или в мускулите, а се дава на кучето устно.
 2. Nobivac Puppy DP е ваксина срещу парвовирусен ентерит и кучешки смущение, предназначена специално за ваксиниране на кученца, че други лекарства понастоящем са противопоказани. Ваксината се прилага на бебета на възраст 4-6 седмици.
 3. Nobivac DHPPi е ваксина за кученца на възраст до десет седмици и за ваксинация на възрастни. Лекарството може да се използва в комбинация с други ваксини, разработени за лептоспироза и бяс. Nobivac DHPPi развива имунитет при кученца за една година.
 4. "Nobivak R" - едновалентен наркотик, но може да се използва в комбинация с поливалентен.
 5. "Nobivak L" - ваксина, която предпазва животното от лептоспироза.
 6. "Nobivak Triket Trio" е специален препарат за присаждане на котки срещу калицивироза, вирусен ринотрахеит и панлевкопения.
 7. "Nobivak DHP" - парвовирусни инфекции, хепатит и чума.
 8. "Нобивак бяс" - бяс.

Фармакологични свойства

Препаратът съдържа щамове на вируси в малко количество, които, прониквайки в тялото на животното, произвеждат имунитет. Схемата на ваксинация "Nobivakom" предвижда две ваксинации с разликата един от друг (ние следва да помисли). Лекарството започва само една и половина седмици след въвеждането на реваксина, така че през този период на кучето е забранено да върви, да контактува с неваксинирани животни, показва карантина.

Производителят гарантира пълна безопасност на ваксинациите за животното, лекарството не предизвиква алергични реакции.

Няма противопоказания като такива. Единственото нещо, което може да бъде, е непоносимостта на компонентите на ваксината към животните.

Ваксинация с лекарството "Nobivak" е възможно и жени по време на бременност, няма противопоказания.

Странични ефекти

Кученцата могат да проявят свръхчувствителност и често има натъртвания на мястото на ваксинация, които сами по себе си изчезват в рамките на няколко седмици. Но някои ветеринари допълнително инжектират адреналин на животното - за облекчаване на свръхчувствителността.

Ако човек или животно получи слизеста мембрана при присаждане, след това ги изплакнете добре с вода. По време на ваксинацията се използват ръкавици, но дори и в този случай ръцете трябва да се измиват добре и със сапун и вода преди и след това.

"Nobivak": схема за ваксинация на кученца

На две седмици на малкото куче се дава "Нобивак КС".

Кученца на възраст 8 или 9 седмици трябва да се ваксинират с Nobivac DHP, DHPPi и Lepto. Повторното присаждане се извършва за 3-4 седмици на възраст от 12 седмици.

Ако кученцето е ваксинирано по-рано, след 4-6 седмици, трябва да поставите ваксината "Nobivak Pappy". В бъдеще след три седмици е необходимо да се постави DHP или DHPPi на "Nobivak". В бъдеще цялостната ваксинация "Нобивак" трябва да бъде поставена на възраст на годината (и след това всяка година).

Кученца за бяс могат да бъдат ваксинирани само на 12-седмична възраст. Повторната ваксинация се извършва само след три години.

Схемата за ваксиниране на кученца "Нобивак" може да промени ветеринарния лекар във връзка с общото състояние на животното. По време на ваксинацията кучето трябва да е активно, напълно здраво.

По отношение на дозировката на лекарството, инструкциите за употреба на ваксината "Nobivak" посочва, че една ампула е предназначена за една употреба изцяло, независимо от размера, породата и възрастта на животното. Това е една ампула - едно животно.

Ваксинации за възрастни кучета

Ако кучето никога не е било ваксинирано, тогава трябва да обсъдите необходимостта от това с ветеринарен лекар, който правилно ще състави схема за ваксиниране за възрастни кучета.

"Нобивак" отново влезе една година след първите ваксинации. Ефектът на лекарството срещу бяс е предназначен за три години.

Наложително е кучето да има ваксинационен паспорт, който ще бъде отбелязан на ваксинацията (каква дата на ваксинация). С такъв паспорт няма да забравите за следващия. Без паспорт за ваксинации, кучето няма да бъде допуснато до обществения транспорт (влак, самолет, междуградски автобус).

Подготовка за ваксинация

Схемата за ваксинация "Nobivac" за кучета може да бъде променена, ако животното е болно, когато се достигне възрастта за ваксинация. Също така, ваксинацията не е поставена, докато кучето не се отърве от червеите. Хелминти просто няма да позволят на лекарството да действа, а парите ще бъдат изразходвани напразно, а домашният любимец ще остане без защита.

Ако трябва да закачите ушите, опашките, това се прави най-малко три седмици преди ваксинацията.

Ваксинациите не се дават на кучета, които току-що са били закупени от развъдчик или в приют, или са открити на улицата. В продължение на няколко седмици животните трябва да бъдат наблюдавани, изследвани от ветеринарен лекар, за да се установи наличието на скрити болести.

Няколко седмици преди ваксинацията е наложително животното да бъде кърваво. За 2-3 дни, спрете всички тренировки, активните игри, кучето трябва да си почине. Гледайте на стола, и ако има нарушения, тогава ще трябва да отмените ваксинацията - преминете на друга дата. Обърнете внимание на поведението, апетита, всичко трябва да бъде напълно нормално.

Преди кучето да сложи комплексната ваксина "Nobivak", животното се преглежда от ветеринарен лекар. Той се претегля, проверява се лигавицата, измерва телесната температура. Само с добри резултати се прилага лекарството.

Карантина след ваксинацията

За една и половина до две седмици след втората ваксинация, животното изглежда е устойчиво на опасни заболявания и именно през този период трябва да се спазва карантината. Кученцата не ходят, научават ги да ходят по нужда от пелена.

Що се отнася до възрастните кучета, те също така развиват имунитет по време на едно и също време и също се нуждаят от карантина. Но трябва да ходиш на кучето! Единственото нещо по време на карантината трябва да бъде:

 • време за ходене за намаляване;
 • избягвайте хипотермия, претоварване;
 • да отмени всички тренировки и да увеличи работното натоварване;
 • Не позволявайте на животно да контактува с бездомни кучета и котки.

Къпането след ваксинация не се препоръчва за същите две седмици. Но ако ситуацията е безнадеждна, тогава:

 • измийте вашия домашен любимец само с топла вода;
 • избършете добре с кърпа;
 • затворете всички прозорци и врати, така че животното да изсъхне без течение.

усложнения

Дори ако схемата на ваксинация на кучета "Nobivakom" е напълно спазена, тогава може да има някои усложнения - общи и местни. За последното това е подуване на мястото на инжектиране. Чести симптоми включват: отказ от хранене, летаргия, треска.

Обикновено тези симптоми се появяват веднага след ваксинацията и изчезват за няколко дни без следа. Ако състоянието е забавено, покажете на вашия ветеринарен лекар.

Има по-сериозни усложнения - непоносимост към някои компоненти на лекарството. Това се проявява с недостиг на въздух, повишена секреция на слюнката, лигавиците могат да станат синкави. Ако се появи поне един от симптомите, уведомете Вашия лекар възможно най-скоро.

Следващата ще бъде представена на лекарството за котки "Nobivak Triket Trio".

Правила за прилагане за котки

При котките нещата са подобни, но все още има различия. Схемата за ваксиниране на котенца "Нобиваком" е:

 1. Първата ваксинация на домашен любимец трябва да бъде извършена не по-рано от два месеца.
 2. След това един месец по-късно трябва да се ваксинира отново, защото само след като произвежда добър, устойчив на вируси имунитет.
 3. Необходимо е реваксинация и се провежда всяка година. Препоръчително е да се поставят ваксинации едновременно (+/- две седмици).

Когато е необходимо реваксиниране, за да се постави ваксината само веднъж, за повторно (както при първата ваксинация) не е необходимо, антителата вече ще бъдат направени от организма.

Ако се следва схемата на ваксинация, Nobivac защитава котките от такива ужасни заболявания като ринотрахеит, калицивироза и панлевкопения. От първите две заболявания имунитетът ще се развива за една година, а от последната - до три.

Противопоказания "Нобивака" за котки

Животното трябва да е напълно здраво. При хроничните заболявания е важно да се консултирате с ветеринарен лекар за оценка на рисковете. Ако котката е само малко болна, ваксината се прехвърля в друго време.

В никакъв случай "Nobivak" не се използва за ваксинация по време на бременност на котката и в периода на хранене на потомството. Ако животното е имало болка, но все още е отслабено, ваксинацията трябва да бъде отменена и поставена само в момента на пълното възстановяване.

Специални инструкции

Като част от лекарството живи организми, и то трябва да се използва след отваряне на опаковката за половин час.

Ако целостта на опаковката е повредена, препаратът не се прилага. В този случай, както при закъснението, трябва да се варят ампулите за 10-15 минути, след което да се изхвърлят.

Ваксината не се използва, ако показва наличие на примеси, седименти. Такова лекарство трябва да се изхвърли правилно, дори и да не е изтекло.

Дозировката е еднаква за всяко животно, независимо от породата, размера или възрастта. Това означава, че цялата ампула трябва да бъде въведена както за възрастен домашен любимец, така и за коте.

Препарат за животни

При котките нещата са малко по-лесни, отколкото при кучетата, особено ако животното не отиде на разходка. Котенца преди първата ваксинация и две седмици след поставянето на втората не могат да се свържат с други животни (ако има куче или други котки, различни от майката у дома, те също трябва да бъдат отстранени), обувки на открито на човек. Преди да вземете котето на ръцете си, трябва да ги измиете добре със сапун.

Една седмица преди ваксинирането котенцата получават антихелминт. Можете да използвате както таблетки, така и капчици за приложение върху холката. Без хелминтни интервенции няма смисъл да се ваксинира, те ще бъдат безполезни.

Ваксинирани са само перфектно здрави котенца с нормален апетит и активно поведение. След ваксинацията животното може да се почувства зле, но ще премине в рамките на два дни. Ако състоянието не се подобри, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Година по-късно котката отново се подготвя за ваксинация: антигластични лекарства, проследяване на състоянието. Възрастен индивид, подобно на коте, може да се почувства зле след ваксинацията.

Условия за съхранение на ваксината

От датата на освобождаването "Nobivak", чиято схема за ваксиниране е разгледана в статията, се съхранява в продължение на тридесет месеца, но само ако се спазват следните правила:

 • температурата не трябва да бъде под 2 градуса, но не по-висока от 8,
 • мястото трябва да е тъмно, където слънчевите лъчи не проникват.

Оптимално съхранение - на вратата на хладилника.