деня на благодарността

Защо американците празнуват Ден на благодарността? (Юни 2019).

Anonim

Като официален празник в САЩ и Канада, Деня на благодарността се празнува всяка година през месец октомври. Тя се чества на втория понеделник в Канада, а в САЩ - през ноември на четвъртия четвъртък. Това е началото на празничния сезон, който включва Коледа и продължава до новогодишните празници.

Първоначално изразяване на благодарност и благодарност към Бога, както и на членове на семейството и приятели за доброто им отношение и материално благополучие, се инвестира в неговото значение. Традиционно, Деня на благодарността е празник, празнуващ края на есента, и е известен още от древни времена. Първоначално тя е присъща на земеделските народи. Те благодариха на небето за тяхната богата реколта и за бъдещото изобилие. С течение на времето тези тържества станаха все по-широко разпространени и станаха общоприети, граждански и национални.

Интересни факти са известни от историята на празника. Например, за първите имигранти от Англия, които пристигнаха на американския континент на известния кораб "Мейфлауър" през далечната 1620 година. През ноември те се приземиха на брега след тежко пътуване по бушуващия океан и станали основатели на колонията в Плимут. Днес е Масачузетс. Половината от заселниците не можеха да издържат на глад, болести и студ, а останалите през пролетта, разчитайки на помощта на местните индианци, започнали да отглеждат негостоприемни каменисти земи. Възнаграждението за усилията им беше неочаквано богата реколта и първият губернатор на колонистите предложил Деня на благодарността на Господ през 1621 г. с лидера и индианците от това племе.

Впоследствие тя започна да се чества от време на време, получавайки добра реколта, а първият президент на Съединената американска държава Дж. Вашингтон предложи да го празнува ежегодно на 26 ноември като национален празник. С течение на времето дните на триумф се променили и едва през 1941 г. Конгресът прие окончателния законопроект по този въпрос. Благодарността в Америка получи официално признание и се превърна в един от добрите празници на американците.

Старата вековна традиция на празника е обединението на няколко поколения семейство на обща маса за вечеря. Обикновено роднините се събират от най-стария член на семейството. На Деня на благодарността на празничната вечеря всички казват, че благодаря за всички добри неща, които са се случили в живота. Менюто на празничната маса съответства на това, което беше през тези далечни години на първата вечеря в чест на този ден.

И до ден днешен ястията са се спускали не само като традиция, но и като символ на самия празник. Не благодарността в Америка минава без пълнена пуйка под соса от боровинки и известния голям сладък тиквен пай. В края на краищата, не е чудно, че американците иронично или любовно наричат ​​този ден "пуйка". Масите са украсени с царевични кочани, ябълки, ярки млади тикви, портокали, гроздови гроздове, като рог на изобилието, висящо от краищата на ястия, ядки, сухи листа. Всички тези дарби на природата също са олицетворение на неговото изобилие и щедрост. Буйните букети от хризантеми допълват тези усещания, допълнени от плодове и клонки. Това е истинско честване на изобилието на природата и богатата реколта.

Голям парад се провежда в Ню Йорк. Нейната основна атракция е огромният размер на надуваеми играчки, а с пристигането на вечерта, фойерверките са подредени над Източния проток.

Денят на благодарността в Англия няма официален статут. Въпреки че съществува обща европейска традиция да се благодари за реколтата. В момента много жители на Великобритания празнуват този празник. Празненствата могат да се провеждат в общности, църкви или други организации. На Деня на благодарността в Англия, пресният хляб се пече и доставя в местните църкви, а консервираните храни за бедните или нуждаещите се пристигат там. На празничните маси на британците цари и изобилието, не по-малко великолепно от това на американците, и все още с една и съща традиционна пуйка.