Как да отбият детето да спи в ръцете си: причини, действия на родители, правилата за поставяне на дете в яслите и съвети на майките

Kent Hovind - Seminar 3 - Dinosaurs in the Bible [MULTISUBS] (Юни 2019).

Anonim

Много майки от новородени в първите месеци от живота на техните бебета са изправени пред определен проблем. Бебето спи само в ръцете на възрастни, а когато се постави в легло или количка, се събужда незабавно и плаче. Поставянето му отново е доста трудно. Този проблем изисква бързо решение, защото майка ми не се чувства добре. Как да отбиеш дете да спи в ръцете си?

Как се проявява неспокойният сън

Добре известно е, че в първите дни след раждането новороденото спи само и яде. Сънят му може да бъде 16-20 часа. Понякога бебето заспива веднага щом яде и понякога се носи на ръцете. В някои случаи процесът на полагане на бебето за майката се превръща в непрекъснат кошмар и отнема много време. Това се проявява както следва:

 1. Детето не иска да заспи сам, така че се разклаща дълго време.
 2. Новороденото бързо заспива, но ако го сложите в яслите, той веднага се събужда.
 3. Бебето спи само здраво с майка си и е невъзможно тя да го остави дори за минута.

Някои жени спят, седнали, държат бебето в ръцете си и се страхуват да го оставят в сън. Всички тези ситуации имат общи причини. Ако разберете със сигурност, тогава бебето бързо ще заспи в яслите си. Необходимо е да отбиете детето да спи на ръцете си.

Положителни и отрицателни страни

В първите месеци, люлеенето на ръцете е добро за здравето на детето:

 1. Детето се чувства сигурно.
 2. Детето бързо набира тегло.

Въпреки това, в допълнение към ползите, постоянното носене на бебето в ръцете ви може да доведе до някои негативни точки. Мама е много уморена и не спи достатъчно. Ако детето постоянно се поклаща, толкова по-трудно ще бъде в бъдеще да го отбие от този навик. Той просто не може да бъде през деня без родители за минута. Ето защо е необходимо да се разреши тази ситуация с полза не само за бебето, но и за майката.

Защо децата обичат да спят в ръцете си

Основната причина за това е необходимостта от постоянен физически контакт с майката. В крайна сметка, след раждането му, бебето навлиза в света напълно непознат за него. Има нови миризми и звуци. Детето чувства постоянен дискомфорт, плаче. Успокоява се само в случай, че майка го хване в ръцете си. Бебето чувства затоплящата топлина и звука на сърцето на майката.

Детските психолози казват: ако детето постоянно има възможност да почувства присъствието на майка си и да я докосне, той ще стане по-уверен в себе си и в живота си ще има успех. Такива деца вече няма да се страхуват от външния свят, тъй като от ранна детска възраст са израснали в любов.

Когато детето затвори очи, реалността престава да съществува за него. Такава е детската психология. В същото време майката също изчезва, което причинява тежък стрес в бебето. Оказва се, че когато заспи, най-скъпата жена в живота си изчезва. Детето не иска да се раздели с майка си и затова подсъзнателно се бори със съня. В резултат на това възникват следните ситуации:

 1. Докато държи бебето на ръце, той чувства майка си с мирис и докосване. Това е достатъчно, защото когато затвори очи, ще бъде там.
 2. Ако сложите бебето в яслите и застанете до него, той няма да спи по същата причина. Страхува се, че майка му ще изчезне. Ситуацията е доста сложна.

Детето спи само в ръцете си: какво да правя? За тази цел трябва да се анализират всички други фактори, причиняващи това състояние.

Основни причини

Защо детето иска да спи само в ръцете си? Добре известно е, че бебето прекарва по-голямата част от времето си с майка си. В крайна сметка той се нуждае от нея.

Най-добрият вариант е да освободите майката от всички домакински задължения за поне 1 месец, за да прекарате максималното време с бебето. С течение на времето той се приспособява към новите условия на живот и ще може спокойно да заспи в яслите.

Бебето плаче ли и спи само в ръцете си? Причините включват:

 1. Неприятна температура. Понякога бебето спи в ръцете поради твърде висока или ниска температура в стаята. Може да е полезно да изключите радиатора и да проветрите стаята на детето. Ако въздухът е прекалено сух, поставете овлажнител, а след това бебето тихо заспи в яслите.
 2. Бебето има нещо възпалено. Когато родителите решат да отбият детето да заспи в ръцете му, той започва да плаче неспокойно. Но той може да се притеснява от колики. Или може би зъбите му са нарязани. В този случай болката се понася най-лесно от майката в ръцете си.
 3. Неприятно е да спя в яслите. В някои ситуации бебето спи само в ръцете му, защото леглото му е неудобно. Причината може да бъде в спално бельо, спално бельо.
 4. От претоварване. Ако гостите дойдоха в къщата или бебето и майката посетиха клиниката, такива събития са истински тест за него. Той започва да изхвърля емоциите си чрез плач и тревога.

Когато в такива случаи бебето е взето в ръцете си, той се успокоява и спи спокойно.

Как да се държат родителите

Как да отбиеш дете да спи в ръцете си? Родителите в тази ситуация трябва да бъдат постоянно наоколо, да се грижат за бебето и да създават чувство за сигурност. Те трябва:

 1. Когато детето затвори очи, пейте приспивна песен за него, за да може той постоянно да чува гласа на майка си.
 2. Ако плачете, вземете бебето в ръцете си, люлка и говорете с него любезно. Той все още не разбира думите, но възприема успокояващия тон перфектно.

Родителите не трябва да пренебрегват детския плач и тревожност, смятайки ги за детски капризи. Ако бебето не види майката, тогава той усеща истинския ужас. Затова не оставяйте детето на мира.

Как да създадем благоприятни условия

Как да отбиеш бебето да спи в ръцете на майката? Психолозите препоръчват да направите следното:

 1. В момент, когато бебето е будно, родителите винаги трябва да са близо до него. Можете не само да го носите на ръцете си, но и да използвате прашка. Мама оставя детето там и върши домакинската работа. Такова устройство щеше да свали товара от жена и да освободи ръцете й.
 2. Изисква се да спи с бебето. През първата година детето трябва да спи в една стая с родителите си и да е на една ръка разстояние. Леглото се поставя в един ред с възрастен. В този случай бебето ще заспи до майката, но в леглото си. По време на дрямка една жена може да организира съвместен сън с детето си. Тази ситуация ще създаде усещане за пълен комфорт.
 3. В първите дни и седмици след раждането на бебето е най-добре да се пелени. Това състояние ще създаде в него усещане за времето, когато той е бил с майка си в корема. Обратно, когато детето лежи свободно, без пелени, това допринася за появата на дискомфорт. Такива деца спят по-тревожно и постоянно изискват присъствието на родителите си.
 4. Бебетата разпознават майка си с миризма. Можете да сложите някои от дрехите си до нея и може би трохите тихо заспиват.
 5. Когато кърмите, бебето бързо заспива. Може да се направи дори и докато седи, държейки бебето в прашка. Това ще позволи на мама да се люлее и да го храни.
 6. Можете да подредите вашето бебе, седнало на ортопедична топка. В този случай майката храни детето и го люлка. Това намалява натоварването на женския гръбначен стълб. Това ще бъде добра вестибуларна гимнастика за майката и детето. Друг вариант е люлеещ се стол.

Детето иска ли да спи само в ръцете си? Дори ако всички горепосочени мерки бъдат приложени, не винаги е бързо да се „излекува“ бебето от жажда за ръцете на майката. Ще трябва да му приспим пеенето на приспивна песен. Майката не трябва да се страхува, че детето ще бъде на ръцете си през цялото време. В края на краищата, колко много любов ти даваш, това ще му бъде от полза. Тези препоръки ще позволят на майката да преживее периода на адаптация на детето си към един нов свят за него.

Как да се сложи в яслите

Как да поставим детето да спи без ръце? Често се появява ситуация, когато майката заспива бебето си в леглото и се събужда внезапно. В същото време той дори не може да плаче, а само да гледа или дори да се усмихва. Затова на майките се препоръчва:

 1. Преди да сложите бебето в яслите, трябва да поставите под него пелена.
 2. Когато трохите заспи, мама трябва да седне до него. Това се прави, за да засили съня му.
 3. Бебето заедно със смяна на пелените в яслите.

През нощта, детето е най-добре да се пелени. В края на краищата, докато майка му го държи в ръцете си, той има ограничено пространство и когато се постави на леглото, ръцете и краката му започват да се движат самостоятелно. Затова бебето се събужда.

Как да научим едногодишно бебе да заспи

Ако детето спи в ръцете си година, тогава е време да го отбие от този навик. На тази възраст децата напълно разбират думите, адресирани до тях. Следва да се спазват следните съвети:

 1. Мама трябва да говори с бебето по тази тема. Той разбира повече, отколкото изглежда.
 2. Можете да покажете как татко или любимите играчки на детето заспиват.
 3. Мама трябва да му предложи алтернатива. Той ще спи в яслите си, ако седите до него, докато той заспива. В този момент мама може да му погали ръката. Така един телесен контакт ще бъде заменен от друг.

Майките не бива да спират опитите си, дори ако от самото начало нямат желаното действие. Необходимо е да бъдете търпеливи, за да може бебето да свикне самостоятелно.

Полезни препоръки

Как да изгони детето да спи на ръце следобед? Майките трябва да отбият бебето от постепенното сънливо сън. На първия ден една жена може да я сложи на корема си, а когато бебето заспи, я сложи в яслите. На втория ден след храненето можете да го поставите до себе си и да сложите спалното бельо в леглото. На следващия ден, след хранене, детето се поставя в яслите, а майката прегръща бебето с ръката си, за да почувства интимността си. На четвъртия ден трябва да се опитате просто да присъствате до бебето, но не го докосвайте и не люлеете люлката. Такова постепенно отчуждение много често действа.

Понякога процесът отнема няколко седмици и е труден не само за бебето, но и за майката. Оскъдността обикновено е непослушна и плачеща. Спокойствието и упоритостта на майките ще спомогнат за постигането на положителен резултат.

Съвети на д-р Комаровски

Новороденото прекарва по-голямата част от деня в сън и се събужда само когато е гладно. Ако детето е здраво, тогава няма затруднение да заспи.

Ако детето спи в ръцете му, Комаровски съветва да направи следното:

 1. Можете да изкъпете бебето в банята с добавянето на лечебни билки (лайка, дъвка, лавандула).
 2. Лекият масаж преди лягане ще има благоприятен ефект върху нервната система на бебето.
 3. Храненето на бебето преди лягане е най-доброто сънотворно средство за него, то работи 95% от времето, особено ако е майчино мляко.
 4. До 3 месеца бебето е най-доброто петно, създава усещане за затворено пространство. Това беше състоянието, което имаше в утробата.
 5. Болестта на движението е метод, използван от предците. В крайна сметка имаше окачени люлки. Въпреки това, продължителната болест може да повлияе негативно на вестибуларния апарат на детето и да причини загуба на съзнание.

Комаровски настоява, че сънят на децата трябва да мине по график, а дневният режим на детето трябва да бъде преподаван от момента на раждането.

заключение

Постоянно задържане на детето в ръцете си е досадна задача, защото той непрекъснато набира тегло. Ето защо единството с майка му може да бъде снабдено с по-щадящи методи.