Бълхи при котки: признаци, ефективни средства, превенция

Паразити по кучетата - превантивност и мерки (Юни 2019).

Anonim

Почти във всяка втора къща живее котка. И дори не една. Тези животни са търговци на специален вид бълхи, които се наричат ​​котешки. В този случай домашните любимци често са атакувани от бълхи на хора, кучета и гризачи. Кои са тези насекоми опасни? Струва ли си да се борим с тях?

Отговорът е прост: бълхите от котки са опасни за хората и за много видове бозайници.

статистика

За да се разбере как да се премахнат бълхите от котката, е необходимо да се изследват характеристиките на тези насекоми. Трябва да се има предвид, че тяхната структура на практика не се различава от структурата на другите представители на това семейство. Въпреки това, котешки бълхи са най-често срещаните в големите и малките градове. Това показват резултатите от проучванията, организирани от Института при Руската академия на науките.

Бълхите при котките са устойчиви на много инсектициди. Ето защо, да се отървем от тях не е толкова лесно, колкото изглежда. Но защо бълхите котки са толкова опасни за хората? Тези насекоми водят до развитие на болести като бацилярна ангиоматоза. Без участието на бълхи инфекцията е просто невъзможно. Въпреки това, не забравяйте, че други видове от тези насекоми могат да бъдат намерени върху кожата на животните. Те са носители на напълно различни болести.

Разпространение на паразити

Къде има домашна котка с бълхи? Изобилието от бездомни животни генерира много проблеми, с които човек може да се справи без затруднения. Масите, където живеят котките, се считат за най-заразени. Какво привлича бълхи, за да живеят тук:

 1. Липсата на подходящ контрол от страна на компанията, която притежава къщата. Мазето е много мръсно. Този фактор предпазва бълхите от ефектите на инсектицидни лекарства.
 2. Безпрепятствено влизане в мазето на бездомни животни. За бълхи, това не е само хранителни източници, но и чудесен начин за мигриране.

Много собственици на домашни любимци са засегнати от това как котката им се чеше зад ухото. Въпреки това, животното в този момент може да се опита да се отърве от нежеланите "гости". Но къде можеше да ги вземе котката? Има няколко начина:

 1. След контакт с животни, живеещи в мазета.
 2. След ходене през замърсена с насекоми област, например, на вила.
 3. В резултат на удряне на яйца или ларви на краката.
 4. Ако къщата е много мръсна, тогава бълхите могат да се скрият в труднодостъпни места.

Заслужава да се отбележи, че човек сам може да донесе насекоми яйца на обувки в приюта. В края на краищата, полагането на бълхи може дори да е на поляната близо до къщата.

Симптоми на инфекция

Как да идентифицирате проблема? Най-често бълхите ухапват животното в областта на шията или на гърба близо до опашката. След 10 минути деликатната кожа на домашния любимец става червена и започва да се сърди непоносимо. Има редица симптоми, които показват паразити. Сред признаците на бълхи при котките са:

 • Животно, причинено от ухапване от бълхи, не само сърби. То просто ухапва палтото. Такива действия могат да се наблюдават много често.
 • Състоянието на домашен любимец може да бъде описано с една дума - нервност. Ухапванията причиняват силен сърбеж, който лишава котката от почивка.
 • При разресване на вълна може да паднат бучки от кафяв цвят. Това е суха кръв или отпадъчни продукти от насекоми.
 • Когато се гледа от домашен любимец, можете да видите бълхи.

Първоначално откриването на паразити в животно не е толкова лесно. Проблемът става по-забележим, когато поведението на домашния любимец се променя драстично. Ако подозирате, че котката има бълхи, трябва да извършите задълбочена проверка. В крайна сметка, такива паразити могат да причинят сериозни усложнения с тяхната дейност, които трудно могат да продължат.

Във всеки случай животното трябва да бъде показано на ветеринарния лекар. Една котка не може да сърби поради паразити. Тези домашни любимци са склонни към алергии, които също причиняват сърбеж. В допълнение, паразитите може да не са твърде много и не е лесно да ги забележите с просто око.

Опасност от ухапвания

Бълхи от домашни котки трябва да се оттеглят. Това се дължи не само на факта, че животното изпитва дискомфорт. Домашен любимец може да има неприятни последствия, включително:

 • Загуба на коса на места, където паразитите са най-често ухапани. В същото време върху засегнатата област на кожата могат да се образуват възпаление или подуване.
 • Образуването на кора, където животното непрекъснато разчеса кожата. Струва си да се има предвид, че сърбежът от активността на паразитите е много силен.
 • Постоянно нарушаване на целостта на кожата и тяхното дразнене може да доведе до развитие на дерматофилиази и дерматити. За такива заболявания се характеризира с образуването на язвени поражения и пустули.

Рискът от заразяване на отворени рани по тялото на животното е много висок. Заради бълхи, един домашен любимец може да стане сериозно болен. Наистина, в допълнение към инфекцията увеличава риска от инфекции с червеи. Ларвите на бълхите се хранят с яйца на червеи. В този случай, червеите продължават да живеят в стомаха на насекомото, докато придобият нов гостоприемник.

Микроорганизмите, които се носят от бълхи, могат да причинят опасно заболяване, например:

 • Рикетсиоза, която се характеризира с трескаво състояние на домашен любимец.
 • Микоплазмоза. Това заболяване засяга различни животински органи и води до гнойни възпалителни процеси.

Подготовка за терапия

Ами ако една домашна котка има бълха? Как да се отървем от паразитите? Преди началото на терапията трябва да се извършат подготвителни дейности:

 • Домашни любимци трябва да се решат.
 • За да се намали сърбежа при ухапвания, на котката може да се приложи антихистамин, който съдържа глюкокортикоиди. Лекарството трябва да бъде предписано от ветеринарен лекар.
 • Редовно си струва да се смени постелята с нова и да се свари старата.
 • Препоръчва се цялата къща да се дезинфекцира.

Що се отнася до лечението на бълхи при котки, това предполага използването на инсектицидни лекарства. В този случай изборът на такива фондове е достатъчно голям. Те могат да бъдат:

 • шампоани;
 • инжектиране;
 • капки;
 • перорални лекарства;
 • аерозоли;
 • яки;
 • прахове;
 • нетрадиционни средства.

Преди да използвате лекарството трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Някои продукти могат да увредят животното.

Какво да откажеш

Не всяко лекарство от бълхи при котките може да се справи със задачата и да не отрови животното. При покупка си заслужава специално внимание на състава. Струва си да откажем продукти с такива компоненти като органофосфати, амитраз, перметрин. Последният компонент е особено опасен.

В близкото минало, перметринът често се добавя към паразитните състави. Това вещество може да отрови домашен любимец. Сега той е добавен към следните лекарства:

 • паразитни шампоани: Rolf Club; "Фитоелит", "Чичо", "Луговой", "Био groom", г-н Kiss;
 • спрей "Барове";
 • прахове: "Flikar", "Celandine", "Insectin";
 • лекарства "Дана Ултра".

Ако котката е отровена, не се лекувайте самостоятелно. Необходимо е животното да се покаже на лекаря. В изключителни случаи можете да получите съвет по телефона. Шампоани за бълхи за котки и други средства се прилагат в съответствие с инструкциите. Дозировката на лекарствата се определя от лекаря. Това отчита възрастта и размера на домашния любимец.

При обработката е необходимо да се предпазят лигавиците на животното от ефектите на лекарствата.

Нанесете капки

И така, как да се получи бълха от котка? Най-ефективните лекарства са капки. Този инструмент се прилага между лопатките и шията. Животното няма да може да оближе лекарството от тези места. Струва си да се има предвид, че капки от паразити имат дълготраен ефект. Следователно не се изисква честа обработка. Най-ефективното средство за бълхи при котките са:

 • "Барове". Активното вещество на това лекарство е фипронил. Съставът се натрупва върху кожата и косата, но не прониква в кръвта. Прилагайте лекарството може да се използва при лечение на животни на възраст над 10 седмици. Активността на лекарството продължава 14 дни. Цената на капки е 80 рубли.
 • "Stronghold". Основният компонент е силмектин. Това вещество влиза в кръвта. Това ви позволява да изкъпете животното след изсушаване на лекарството. Може да се използва за лечение на котенца над 6 седмици. Лекарството е активно в продължение на един месец. Приблизителна цена - 270 рубли.
 • "Advanteydzh". Активната съставка е имидаклоприд. Веществото не влиза в кръвта. Може да се използва за котенца. Ефектът продължава един месец. Приблизителна цена - 120 рубли.
 • Предна линия. Основният компонент е фипронил. Лекарството не прониква в кръвния поток. Може да се използва за лечение на котенца от 8 седмици. Инструментът е валиден за няколко месеца. Приблизителна цена - 330 рубли.

Използването на шампоани

Бълхата шампоани за котки също са популярни. Такива фондове имат кратък ефект. Ако стаята не е обработена, тогава шампоаните ще бъдат неефективни. В допълнение, при облизване на вълна, домашен любимец може да консумира малка доза отрова. С използването на такива състави бълхи в котката може да не изчезнат. Списъкът с най-популярните шампоани включва:

 • "Biovaks". Няма точни данни за включването на инсектицид. Лекарството съдържа масло от чаено дърво, което само усилва антимикробния ефект. Приблизителна цена - 80 рубли.
 • "Barsik". Информация за активното вещество и показанията за употреба няма. Антисептикът в инструмента замества екстракта от пелин. Приблизителната цена на бутилката е 60 рубли.

Специални спрейове

Ако котката има бълхи, можете да опитате специални спрейове. Такива лекарства перфектно се справят със задачите. В този случай цената на лекарствата е напълно оправдана. Опасността от прилагане на спрейове обаче е, че животното може да го оближе. И това е изпълнено с отравяне. Сред популярните формулировки, които трябва да се подчертаят:

 • Hartz. Основният компонент на този спрей е тетрахлорвинфос. Може да се прилага за лечение на животни, чиято възраст е повече от 12 седмици. Лекарството е активно в продължение на седмица. Приблизителна цена - 400 рубли.
 • Предна линия. Активното вещество на това лекарство е фипронил. Може дори да се използва за лечение на котенца. Компонентите на спрея остават активни в продължение на един месец. Приблизителната цена е 700 рубли.

Инжектиране на паразити

В тази форма няма много лекарства за борба с паразитите при котките. Въведен е такъв инструмент със спринцовка и е предназначен за бързо и ефективно изчистване на животното от бълхи. Въпреки това, лекарства под формата на инжекции имат някои противопоказания, включително бременност, инфекции и други заболявания.

Особено забележително лекарство "Ивермек". За да се направи това, се използва вещество като инвермектин. Може да се използва за лечение на животни на възраст над 10 седмици. Приблизителната цена на инжекциите е 20 рубли за 1 ml.

Ефективни ли са хапчетата?

Таблетките се считат за най-ефективното лекарство за бълхи при котки. Веднъж попаднали в стомаха, те се разтварят и след това влизат в кръвния поток. Паразитите умират много бързо. Въпреки това, този метод на борба изисква дезинсекция на всички апартаменти. В противен случай, ползите от хапчетата няма. Струва си да се има предвид, че такива средства не спасяват животното от сърбеж и ухапване.

Comfortis е една от най-популярните предварително оформени таблетки. Основният компонент е спиносад. Възможно е лекарството да се използва за лечение на котенца, чиято възраст е повече от 14 седмици. Лекарството след употреба запазва активността в продължение на 2-4 дни. Приблизителна цена - от 3600 рубли.

Ще помогне ли яката?

Много собственици получават яки за бълхи за котки. Въпреки това, този инструмент трябва да се дължи на профилактиката. Ако инфекцията вече се е случила, тогава яката няма да помогне да се отървете от паразитите. В допълнение, такъв продукт е способен да усили алергичните реакции при животно. Въпреки това, яки са популярни. Най-популярни са:

 • Hartz. Активният компонент на такъв агент е тетрахлорвинфос. Фирмата произвежда продукти за възрастни котки и малки котенца. Нашийниците не губят свойствата си в продължение на 7 месеца. Приблизителната цена е 250 рубли.
 • Bolfo. Propoxur се използва като активна съставка. Може да се използва за котенца от 2 месеца. Проектирана яка за 4 месеца. Приблизителна цена - 290 рубли.
 • Bio-Band. Активното вещество е дибутил фталат. Посочени за котенца от 2 месеца и за възрастни животни. В сила за 4 месеца. Приблизителна цена - 170 рубли.
 • Ceva. Активната съставка е диазинон. Може да се използва за котенца, чиято възраст е повече от 8 седмици. Продуктът остава в сила 4 месеца. Приблизителна цена - 130 рубли.

Бълха Прахове

Такива лекарства са сходни по метода на употреба със спрейове. Разликата е само в концентрацията на основния компонент. Паразитните прахове внимателно се втриват в козината на домашния любимец. За по-голяма ефективност в процеса на нанасяне трябва да се движите срещу козината. Излишъкът на лекарството се изрязва.

Zecken Und Flohpuder се смята за единствения надежден лекарство. Неговата активна съставка е пропоксур. Можете да го използвате за котенца от 8 седмици. Приблизителната цена е 250 рубли.

Нетрадиционни средства

Използването на народни средства за бълхи при котките е оправдано от факта, че животното не е в контакт със синтетични отрови - инсектициди. Ако едно животно е предразположено към алергични реакции към такива вещества, употребата на билки е единственият начин да се отърве от паразитите. Помислете за няколко ефективни метода:

 • Разбиване Това е процес, който отнема много време. Въпреки това, тя ви позволява да елиминирате двете бълхи и техните яйца от котешка кожа. За максимална ефективност се препоръчва няколко пъти на ден. В края на краищата, дори най-внимателната проверка няма да позволи да се идентифицират всички паразити. В допълнение, бълхи бързо се движат в слоеве от вълна. Електрически гребен може да улесни разресването. Това устройство убива паразитите чрез светлинни изхвърляния на ток, които са напълно безопасни за животното.
 • Пелинът. Сухите клончета от това растение трябва да се разпространят из цялата къща. Разбира се, това повече прилича на профилактика на бълхи при котки. Растението трябва да се постави на всички места, където могат да живеят паразити. Някои собственици висят чувал с пелин около врата на животното. Струва си да се има предвид, че ефективността на този метод е под въпрос.
 • Добавяне на сяра или чесън към диетата на вашия домашен любимец. Много собственици смятат, че неприятната миризма, излъчвана от животното, е в състояние да я предпази от паразити. Въпреки това, ефективността на този метод се поставя под въпрос от ветеринарните лекари. В крайна сметка такива продукти могат да влошат храносмилателната система на котката. Освен това сяра и чесън не притежават репелентни качества.
 • Сапун с катран. Този инструмент се използва в процеса на къпане на животно. След заразяването животното се щампира с този агент (до кожата) и след това се оставя в тази форма в продължение на 10 минути. В края на процедурата пяната се изплаква обилно с топла вода. Катранен сапун се счита за ефективно средство за лечение на бълхи. Въпреки това, той може да се използва само веднъж, тъй като кожата на животното може да бъде силно засегната от изсушаване.

Изброените нетрадиционни методи се считат за превантивни мерки. Те не са в състояние напълно да освободят домашни любимци от паразити. Затова е необходимо котката да се покаже на ветеринаря. Специалист ще предпише конкретно лекарство.

Цялостни мерки

Да се ​​отървем от паразитите, като правило, се извършва само с едно лекарство. Тя е много по-ефективна. Освен това са необходими допълнителни мерки:

 • поддържане на чистота;
 • промяна на условията на задържане - животното не трябва да бъде в контакт с дивите си братя;
 • дезинсекция на помещенията, където живее котката;
 • лечение в няколко етапа.

Разбира се, заразяването с паразити като бълхи не е присъда. Ако своевременно започне лечението и се следват препоръките на ветеринарния лекар, насекомите бързо ще изчезнат.