Колко дълго живее хамстер и как да се грижи за него?

Истината е една за всички - Възраждане на човечността (Юни 2019).

Anonim

Децата обичат животните, не е тайна за никого. И много често, коте, кученце, папагал, риба, молят родителите си. Но те все още не разбират пълната мярка за отговорност на живото същество и те едва ли знаят как да се грижат за избраното животно.

Вашата задача е да обясните всичко съвсем ясно, подробно и да помогнете в началото.

Например едно дете ви помоли за хамстер. Първо, колко време живее хамстерът? Това зависи от неговия тип. Те са сирийски, джунгарски, роборовски и Кембъл хамстери. Продължителността на живота на хамстера в Сирия, Роборовски и Кембъл е средно 2-2, 5 години. Djungarian хамстер живее най-често също, 2-2.5 години, но има случаи, когато те живеят до 3, 5 години. Факторът за кратък живот трябва да се вземе предвид при закупуването на такова малко животно на дете. В крайна сметка, ако козият приятел умре, скръбта на детето ще бъде огромна.

Но ако, след като разберете колко живее хамстерът, все пак сте решили да го закупите, трябва да обмислите и други аспекти на правилната поддръжка и грижи. Най-важното правило за отглеждането на хамстер е, че ако имате няколко от тях, те трябва да живеят в отделни клетки! В противен случай те ще осакатяват или дори ще се убиват. Освен това клетката, въпреки малкия размер на животните, трябва да бъде голяма, просторна и добре оборудвана. В крайна сметка, тези малки животни са активни бегачи, те трябва да поставят енергията си някъде, а в клетка, особено малка, това е много проблематично. Така че, вашият домашен любимец трябва да има голямо жилище с тесни пролуки между решетките и надежден болт, така че любителят на пътуването да не избяга от теб на един далеч от красив ден. В клетката трябва да има работно колело с диаметър 17-20 cm и повече. С по-малък диаметър, когато бягате, хамстерът ще трябва да се огъне назад и това изобщо не е полезно за неговото крехко здраве.

Също така е необходимо да има автоматична купа за пиене, въпреки че хамстерите пият малко, но те все още трябва да пият, и те лесно изливат вода в купа или я изхвърлят. За удобство и удоволствие хамстерът се нуждае от къща - той ще постави запасите си там и ще се скрие, когато иска мир. Ще ви трябват и две купи за храна - за суха и влажна храна, като например разрешени плодове, зеленчуци, пиле, яйца и т.н. Е, ако желаете, можете да оборудвате дома на вашия домашен любимец с всички видове забавни играчки - стълби, въжета, топки и дъски от нетоксични материали, които можете да хапете. Асортиментът на такива аксесоари в зоомагазините е доста широк. Да, между другото, играчките за гризане са необходими, тъй като хамстерите спешно трябва да мелят бързорастящи зъби!

Много важен фактор в съдържанието на хамстера - температура. За да не си зададем въпроса колко живее хамстерът и защо е живял толкова малко, вземете това много внимателно. През зимата хомка не трябва да е студена, теченията са изключително опасни, тъй като животните лесно се застудяват. И през лятото те трябва да бъдат защитени от горещата топлина - отстранете клетката от пряка слънчева светлина и поставете вътре парче плочка, на което животното ви може да се охлади, когато стане необходимо.

А понякога се случва, че въпросът „колко живее един хамстер“ е поставен с напълно различен подтекст - често небрежните собственици не могат да чакат до края на този кратък живот. Основните причини са шумът от животните през нощта и миризмата. Така че и двете могат да бъдат избегнати. За да го помирише, достатъчно е да се използва добър дървен пълнеж, а не дървени стърготини и вестници, и във времето да се почисти клетката. И за да избегнете шума, който пречи на съня, можете просто да изпълните клетката през нощта в банята, например. И тогава нищо няма да ви безпокои, а само да донесе радост и вече ще попитате колко живее хамстерът, единствено с надеждата, че вашият ще живее с вас възможно най-дълго!

Така че нека да обобщим. Всички видове хамстери, описани в тази статия, са опитомени. Така че, отговорът на въпроса за това колко хамстери живеят вкъщи - от година до три години и половина.