Увеличени сливици при дете: снимка, причини, лечение

Сливиците (Юни 2019).

Anonim

Родителите често трябва да се справят с възпалено гърло при дете. Започнах да играя късно в двора, къпех се в студена вода или пиех гореща лимонада от хладилника. В резултат на това на следващия ден детето има увеличени сливици. Как да помогнем на детето и да приложим най-ефективните лечения? Първо, трябва да разберете с какво се занимавате. Този симптом може да има различни причини, които ще разгледаме днес.

Какви са сливиците

Нормалните сливици не се виждат. Това е малка формация, всъщност само лимфоидна тъкан. Те се намират в близост до корена на езика. Можете ясно да ги видите, ако отворите широко устата си. Не забравяйте как педиатър ви е изследвал като дете.

Разширените сливици при едно дете са видими веднага. Те стават червени. набъбват под формата на балони. В най-тежките случаи се появява гнойна плака.

Трябва да кажа, че тези сдвоени органи изпълняват доста важна функция. Това са заплашителни охранители, които защитават тялото от проникването на бактерии и микроби. Защо най-често такива проблеми възникват при деца? Факт е, че до две години се образуват само всички органи на дихателната система. По това време лекарите най-често наблюдават увеличени сливици при едно дете. Тогава тези болести често "надхвърлят".

Налагаме възрастовите граници

На практика ситуацията е дори малко по-различна. Педиатри със сходни проблеми са адресирани от 2-3 години до около 10 години. Но дори този диапазон може да се счита за много условен. Увеличените сливици при дете могат да бъдат чести и в по-голяма възраст.

Какво толкова страшно е тяхното увеличаване? Обикновено това води до затруднено преглъщане и носово дишане. В напреднали случаи това води до нарушаване на артикулацията. Затова родителите трябва да могат да анализират симптомите и да предприемат действия навреме.

Какво трябва да обърнете внимание

Често родителите казват, че не разбират как да диагностицират това състояние. Поглеждайки в устата на детето, те просто не знаят какво да търсят. По-добре първо да проучи представените снимки. Разширените сливици при едно дете могат да се видят веднага и с просто око, просто трябва да бъдат в състояние да ги различат от други тъкани на устната кухина.

Ако детето има увеличени жлези, той ще се оплаква от главоболие и дискомфорт при преглъщане. Най-вероятно той ще откаже храна или ще се задоволи само с напитки. Често тези симптоми не обръщат достатъчно внимание. В резултат на това хората търсят помощ не в ранните етапи, а когато развитието на усложненията вече е очевидно.

причини

Има много от тях, така че всеки път, когато трябва да потърсите помощ от специалист. Не можете да лекувате дете, което лекарят е предписал за последен път. Само защото симптомите днес са причинени от други причини.

Както се вижда на снимката, увеличените сливици при едно дете променят цвета си. Това означава точно едно нещо - има възпалителен процес. Ако не бъде спряна, държавата ще напредне.

Но нека се върнем към причините. Най-често при децата се развива възпаление на сливиците, ако имунната система се провали. Съществуват редица фактори, които допринасят за развитието на патологията:

 • Наличието на възпалителни огнища, т.е. източници на инфекция, които се намират в близост до жлезите. Те включват течащ или нелекуван ринит, синузит или кариес. Нищо чудно, че зъболекарите съветват да се подложи на изпит поне веднъж годишно, за предпочитане на всеки 6 месеца.
 • Близък контакт с болен човек, т.е. контакт с лигавиците на стрептококите, стафилококите, пневмококите.
 • Кривината на носната преграда, която може да бъде вродена или придобита.
 • Рязка промяна на климатичните условия.
 • Лоша храна.

Не забравяйте, че увеличаването на сливиците не е толкова ужасно само по себе си. Но това не е самата болест, а само симптом. Тя може да стане хронична и да доведе до развитие на тежки усложнения. Ето защо, ако сливиците на детето са значително увеличени, консултирайте се с лекар. Само специалист ще може да разбере какво се случва в детското тяло сега и ако е необходимо, да направи допълнителна диагностика.

Първи симптоми

Клиничната картина обикновено е доста ярка. Следователно не е много трудно да се подозира какво е причинило наблюдаваните промени. Ако сливиците са значително увеличени при дете, ще го видите сами. Помолете го да отвори устата си и да натисне езика леко с лъжица, така че да не пречи на прегледа. Две глобули от двете страни са възпалени сливи. Обикновено те просто не се виждат. Друго нещо е, че във всеки случай картината ще бъде много различна. Но да вървим в ред.

 • Може да подозирате възпаление на сливиците, ако видите, че устата на детето е винаги открехната и той диша през него.
 • Вторият важен момент е сън. Дали бебето в съня започва да хърка, понякога дишането изчезва или спира за известно време? Така че трябва да прегледате гърлото му. Може би увеличените жлези не позволяват преминаването на въздуха.
 • Кожата става бледа. Това е знак, че през нощта има недостиг на кислород.

Най-често подобна клинична картина се развива в пренебрегвани случаи. В допълнение към горното, могат да се присъединят и нарушения в работата на вътрешните органи. Ето защо, ако едно дете покаже или каже, че има възпалено гърло, но няма признаци на АРВИ, тогава е необходимо да се обърне специално внимание на това.

Хронично възпаление

Ако това е изолиран случай, тогава обикновено дори най-грижливите родители не бързат да издадат алармата. Има много ефективни локални препарати, които могат да подобрят състоянието и да облекчат симптомите. Но какво да правя, ако по-малко от седмица, и детето има червено гърло и разширени сливици? Това е тревожна тенденция, защото без подходяща терапия води до развитие на хронично заболяване.

Ако сливиците са големи и дискомфортът в гърлото се връща отново след време, това означава, че тялото е постоянно изложено на атаки от вируси или микроби. Това означава, че имунните му сили са изчерпани, няма време да се възстанови от едно заболяване, тъй като вече започва да се бори с следващата. Сливиците просто нямат време да се върнат към нормалното.

Разбира се, трябва да разберете с лекаря защо детето има увеличени сливици. Ако има огнище на хронична инфекция и възпаление, тогава е необходимо да се неутрализира. Но причината може да не е само в това. Лекарите отчитат редица фактори:

 • Надбъбречна дисфункция.
 • Склонност към алергични реакции.
 • Лоши условия на живот (ниска температура на въздуха у дома, липса на необходимото сезонно облекло).

Ако детето има постоянно увеличени сливици, лекарят ще повдигне въпроса за операцията. Но първо трябва да преминете изпит и да разберете причината за това, което се случва.

Липса на топлина

Често това позволява на родителите да се отпуснат и да се успокоят. След като температурата е нормална, тялото се справя и не се налага да се намесва в работата му. Всъщност, ако детето има увеличени сливи без повишена температура, е необходимо да се анализира добре какво се е случило през последните няколко седмици. Ако детето е страдало от SARS или от грип, това може да е следствие или усложнение. По-точно отговорете само на лекар.

Телесната температура може да не се промени. Освен това това не е благоприятен фактор. Напротив, това предполага, че тялото не може да включи защитата си, то е отслабено или изчерпано. Това може също да показва, че заболяването става хронично. Необходимо е да се използват всички методи, за да се избегне това. В противен случай възпалението на болки в гърлото и сливиците ще стане постоянен спътник.

Едностранно възпаление

Отделно, искам да кажа няколко думи за онези случаи, при които детето има увеличена сливица от едната страна. Симптомът е тревожен и изисква незабавна консултация с педиатър. Понякога той говори за особеностите на конституцията на малък пациент. В този случай ще бъде предписано консервативно лечение. Провокаторът в този случай може да е банален студ. Във всеки случай е по-добре да се диагностицира и да се знае със сигурност, че бебето ви не е в опасност.

Причините за увеличаване на сливиците при едно дете могат да бъдат много. Ако лимфните възли се разширяват едновременно, това е причина за консултация с специалист по туберкулоза и онколог. Понякога причината се оказва разочароваща. То може да бъде туберкулоза, тумор или сифилис. Ако има съмнение за онкология, тогава материалът се взема за анализ. След това лекарите решават да напуснат уголемената амигдала или да я премахнат. Ако онкологията е потвърдена, се изисква противоракова терапия.

Клинична картина

Въпреки различията, все още има общи симптоми, които трябва да бъдат известни и взети под внимание. Червени, уголемени сливици при дете - това е причината незабавно да се свържете с УНГ лекар или педиатър, който може да пренасочи към подходящия специалист. За клиничната картина са характерни следните симптоми:

 • При преглед е ясно, че назофарингеалните жлези са отпуснати и червени, подути.
 • Гласът може да изчезне, да се развие кашлица.
 • Симптомите включват и гадене.
 • Повишена телесна температура. Това може да бъде както лек, така и много сериозен скок.
 • Ако говорим за малко дете, което все още не може да каже, че е притеснен. Това е на такива промени като капризи и отказ да се яде и трябва да се движите.
 • Push на такава мисъл трябва гадене, повръщане, drooling, затруднено дишане.

Диагнозата трябва да се извърши от лекар. Тя включва предимно изследване на гърлото на детето. Ако специалистът има подозрения, той може да назначи проби за стрептококи. Но самолечението е неприемливо. Днес има тенденция сред родителите сами да купуват антибиотици и да им дават най-малкото подозрение за заболяване. Не можете да направите това. Не знаете какво е причинило увеличените сливици. И дори ако се определя от окото, няма да можете да определите точно до кой наркотик са устойчиви патогените и кои са вредни за тях. Затова уголемените сливици в гърлото на детето - това е причината за консултация с УНГ-лекар.

лечение

Първото нещо, което трябва да се види с лекар, и след това следвайте неговите препоръки. Основната цел на лечението е пълното елиминиране на фокуса на възпалението. В противен случай болестта ще се върне много скоро. Днес рядко прибягват до хирургичното им отстраняване. Консервативните методи обикновено дават отлични резултати.

Съществуват общи насоки, които родителите трябва да следват. Това ще позволи да се постигнат значителни промени в най-кратки срокове.

 • Легла и липса на физическа активност.
 • Не забравяйте да нахраните детето с топъл чай, вода и мор. Това ще се отърве от токсините.
 • Ако възпалението е много силно, тогава ще се наложи антибиотична терапия. Изборът на лекарство в този случай остава за лекаря. Пробиотиците се предписват паралелно с антибиотика. Те са необходими за възстановяване на чревната микрофлора.
 • Децата трябва да бъдат научени да гаргара. Всички локални препарати (спрейове, таблетки за смучене) ще имат добър ефект само ако предварително изчистите гърлото си с разтвор на фурацилина, сол или сода.

диета

Болно дете отказва да яде. Особено при възпалено гърло и е трудно да се преглътне. Сега не е необходимо да настоявате за обратното, тялото трябва да се съсредоточи върху борбата с инфекциите, а не върху храносмилането.

Дори когато апетитът се събуди, трябва да се придържате към определени ограничения. Това се отнася за целия период на заболяването. Най-добре е да се откажат от сладкиши и млечни продукти. Идеален вариант за хранене на детето е полутечна супа - пюре или каша на водата. Можете да добавите сушени плодове. Затова не претоварвайте тялото и му дайте възможност да се концентрира върху най-важното. Нищо чудно, че бульонът с бисквити винаги е бил считан за перфектна храна за болен човек.

Рецепти на традиционната медицина

Тъй като всеки родител трябва да лекува уголемени сливици при дете, винаги трябва да сте напълно въоръжени. Къщите трябва да бъдат билки и изплаквания. Много е добре да имате инхалатор или пулверизатор.

Още веднъж, използването на народни методи не означава, че не можете да се консултирате с лекар. Само педиатър или УНГ трябва да изберат какво да прилагат в този случай. Изброяваме само доказани популярни рецепти.

 • Най-често се прилага изплакване. Това е прост, ефективен и евтин начин, който ще даде резултати от първите приложения. За целта използвайте тинктура от прополис, сок каланхое, разтвор на сода и сол, отвара от лайка.
 • Какво ви попитаха родителите ви в детството? Със сигурност много помнеха горчица. Това са ефективни компреси, които локално повишават телесната температура, като по този начин убиват бактериите. Но компресите се използват не само с горчица. Не по-малко ефективни са зелеви листа, мед, растително масло, алкохол, извара.
 • Масло от морски зърнастец. Той е известен със своите лечебни свойства. В допълнение, маслото помага за омекотяване на гърлото, като по този начин подобрява състоянието. Ето защо, по време на заболяването се препоръчва да се лекуват засегнатите жлези с масло от морски зърнастец.
 • Топла напитка. Може да бъде мляко с мед и билкови чайове.

Не забравяйте, че най-доброто средство за превенция е спазването на правилата за лична хигиена. Затова от ранна възраст покажете на детето си как да си измие ръцете и да почисти носа си. Успоредно с това можете да проведете майсторски клас, как да кихате и кашляте на закрито, как да използвате шал.

вещи

Вече споменахме, че липсата на подходящо лечение води до преход на болестта към хронична форма и развитие на усложнения. Нека да го обърнем внимание. Читателят трябва да разбере какво заплашва бездействието.

Проведени са сериозни проучвания, по време на които е установено, че увеличените и възпалени лимфни възли в гърлото могат да доведат до сериозни последствия. Нещо повече, това показва не само ситуацията, когато необходимостта от лечение е пренебрегната. Ако инфекциозният фокус не е напълно премахнат, ситуацията ще бъде подобна.

Какво заплашва източникът на инфекцията? Фактът, че тя постепенно ще разруши имунните сили на тялото и ще улови всички нови органи. Най-често предизвиква нарушения в организма: заболявания на бъбреците, ставите, сърцето. В напреднал стадий на заболяването се развива гной между сливиците.

Ето защо, след края на курса на лечение, е необходимо да дойдете на лекар. Специалистът ще прецени състоянието и предпише допълнително лечение, ако е необходимо. В допълнение, той може да предпише поддържаща терапия, която е предназначена да унищожи остатъците от инфекцията, като не му позволява да продължи своята жизнена дейност в организма.