Ендометрит при кучета: причини, симптоми, диагноза и лечение

ЭКО при хроническом эндометрите (Юли 2019).

Anonim

Една от най-тежките и за съжаление често срещани заболявания е ендометрит при кучета. Ако забележите, че вашето куче е депресирано, жадно, не яде, притеснено за болка и отделяне от гениталиите, не се опитвайте да я лекувате сами. Незабавно отидете във ветеринарната клиника. Може да сте имали признаци на ендометрит при кучета - сериозна, понякога животозастрашаваща болест по животните.

В този случай е необходимо да се консултирате със специалист. Само опитен ветеринарен лекар може да диагностицира това заболяване навреме и да предпише необходимото лечение.

Патогенеза на ендометрит при кучета

Ако защитата на тялото на болното животно се запази, то гранулационният вал обгражда възпалителния фокус, така наречената левкоцитна бариера, която предотвратява навлизането на микробите в матката от проникване дълбоко в тъканите му. В този случай възпалителният процес се локализира главно в повърхностните слоеве на лигавицата и не се простира допълнително. Заболяването е сравнително леко, под формата на катарален ендометрит. Възпалението на матката е придружено от хиперемия и подуване на маточната лигавица, както и натрупване на възпалителен ексудат в кухината му.

При гноен катарален ендометрит, в допълнение към хиперемия, на лигавицата се появяват кръвоизливи, които могат да бъдат с различна големина, малки язви са чести. Ако съпротивлението на тялото на животното е отслабено и микроорганизмът, който е влязъл в матката, е особено активен, той няма време да образува гранулиращ вал от левкоцити и дори ако това се случи, не може да задържа микробите и техните токсини, което ще провокира влизането им в дълбоките слоеве на матката.

В тази ситуация възпалителният процес, който се появява в матката, засяга не само лигавицата, бързо се разпространява към серозната мембрана на матката и мускулните слоеве.

Причините за заболяването

Ветеринарите са убедени, че хормоналните дисбаланси са най-честата причина за ендометрит при кучета. Този дисбаланс неблагоприятно засяга цялото тяло на животното, включително удебеляване на стените на матката и натрупване на прекомерно количество секреция. На този фон често се диагностицира гноен ендометрит при куче.

Хормоналните смущения могат да причинят различни причини. При кучета те често са провокирани от фалшива бременност. Животното показва всички признаци на зачеване: уголемен корем, подути зърна, увеличаване на телесното тегло и дори появата на мляко, а по време на прегледа се оказва, че бременността не е настъпила. Фалшиви бременности могат да бъдат диагностицирани както при раждащи, така и при кучета, които нямат такъв опит.

Хормоналните смущения могат да причинят пубертета на кучето, често се появяват поради наследствена предразположеност. Симптомите на ендометрит при кучета често се появяват след различни заболявания на урогениталната система, половите органи.

Ендометрит след раждане

Следродилен ендометрит е широко разпространен при кучета. Животното е изложено на риск, когато носи много големи кученца, тъй като има голям шанс за прекъсване. Когато кученце умре в утробата на майката, тъканта на плода се разлага, бактериите активно се размножават, което причинява възпаление. На този фон ендометритът при кучета е изключително труден.

Има ситуации, когато чакането на ветеринарен лекар да помогне с раждането няма време. Собственикът решава да помогне на любимата си и изважда кученцата с ръце. Практически е гарантирана инфекция, ако такава процедура се извършва без предварителна дезинфекция на ръцете и ръкавиците. При разкъсване на матката или микротравми на вагината, бактериите могат да влязат в тялото и да причинят ендометрит при куче по вина на собственика, който няма основни познания в областта на акушерството.

Клинична картина

Следродилен ендометрит се появява при животни 2-5 дни след раждането. При леко протичане на заболяването, общото състояние на кучето остава, като правило, непроменено. При интензивно развитие на възпаление по време на клиничен преглед, ветеринарният лекар отбелязва треска при болно животно, депресивно състояние, намаляване или пълна липса на апетит, и намалява секрецията на мляко. Мукопурулентен или лигавичен ексудат се отделя от гениталиите. Колкото по-тънка е тя, толкова по-интензивно се развива възпалителният процес при куче.

При кучета с фибринозен ендометрит симптомите варират до известна степен - изхвърлянето става жълто-кафява с фибринови люспи. Когато некротично - червено с примес от малки маси, с гангренозно - кафяво-червено, а понякога и черно, с изключително неприятна миризма. Голяма част от ексудата, като правило, собствениците намират сутрин на места, където животното лежеше.

Как се появява ендометрит при кучета?

Симптомите на заболяването се появяват след 3-5 дни от момента на инфекцията. Понякога инкубационният период продължава до 7 дни. Доста често ендометритът има леки симптоми и може да бъде пренебрегван дълго време. Има две форми на заболяването:

 • хроничен;
 • остра.

Остър ендометрит най-често се развива след раждането. Той има изразени симптоми, които не могат да бъдат забелязани:

 • животното става апатично, не иска да се движи;
 • понякога от гениталиите се отделят серозни маси с гнойни примеси;
 • повишава температурата на тялото;
 • в някои случаи повръщане;
 • кучето е жадно поради голямата загуба на течност;
 • често уриниране.

Късно лечение на ендометрит при кучета може да причини загуба на коса, наблюдава се хиперпигментация - това е следствие от хормонални смущения.

Хроничен ендометрит

Хроничната форма е възможна само ако кучето не е лекувано, когато заболяването е остро. В допълнение, това може да се случи на фона на хормоналния дисбаланс. Основните симптоми включват:

 • нарушаване на продължителността и интервалите между улеите;
 • загуба на тегло;
 • раждането на нежизнеспособни кученца - те често умират веднага след раждането;
 • възможност за безплодие.

Подобни симптоми са характерни не само за хроничен ендометрит, но и за други генитални заболявания при кучета. Ето защо, в случай на съмнение за здравен проблем, не трябва да отнемате време - колкото по-рано отивате във ветеринарна клиника за съвет, толкова по-голям е шансът животното да се излекува без усложнения.

Гнойни ендометрити

Pyometra (гноен ендометрит) е най-опасното заболяване на кучето. Шийката на матката става по-дебела, поради което гной, образуван поради навлизането на микроорганизми, не намира изход и остава вътре в матката. Под натиска на голямото му количество матката нараства. Това може да има сериозни последствия:

 • разкъсване на матката;
 • възпаление и инфекция на коремната кухина;
 • сепсис (обща инфекция).

Pyometra има редица характерни симптоми. Лечение на ендометрит при кучета (гноен) ветеринарният лекар започва с изследване на собственика на животното. Необходимо е да се каже на ветеринарния лекар колкото е възможно повече за начина, по който болестта е започнала, за да се опише поведението на животното. При гноен ендометрит при куче температурата рязко се повишава до много високи стойности, кучетата стенат. Чувствайки стомаха, специалистът отбелязва, че матката е значително увеличена до неестествени размери. Кучето губи тегло, стомахът продължава да расте.

диагностика

Собствениците на животни, които са дошли в клиниката с подобен проблем с домашните си любимци, отбелязват, че ветеринарният лекар първо събира история, базирана на информацията, получена от собственика. Той ще се интересува от следните данни:

 • симптоми на заболяването по време на контакт с клиниката;
 • Как еструсът и бременността, броят на ражданията, тяхното протичане и резултат.

Ветеринарният лекар трябва да говори за естеството на животинските секрети (честота, текстура, цвят). След разговора, лекарят изследва животното, измерва температурата на тялото, изследва състоянието на лигавиците, изследва коремната кухина. Проверяват се стените на вагината. Вече на този етап специалистът прави предварителна диагноза. За да го потвърдите, кучето трябва да претърпи по-нататъшни изследвания: ултразвукова диагностика, по време на която сензорът изследва състоянието на матката, открива наличието на тумори (кисти, тумори). Не забравяйте да вземете кръвен тест и урина. Това ви позволява да оцените общото състояние на животното, да идентифицирате възпалителния процес, да оцените работата на отделителната система.

В случай на нарушение на сърдечния ритъм, кучето ще бъде изпратено в EGK, където ще бъде направена точна диагноза. В някои случаи може да се наложи рентгенография на гръдния кош. След като събере всички резултати от изследването, ветеринарният лекар поставя окончателната диагноза.

лечение

Ако кучето е измъчвано от повръщане, ветеринарът първо ще предпише лекарства, насочени към възстановяване на водно-солевия баланс, за да се предотврати дехидратацията. При високи температури се използват антипиретични лекарства. Лечението на ендометрит при кучета се извършва с антибиотици с курс от 10 дни. Ако лекарството, предписано от лекаря, не даде желания ефект, се извършва бактериологично засяване.

Оперативна намеса

Показан е в най-тежките случаи. По време на операцията матката се отстранява, а понякога и придатъците. Този метод се използва, когато рискът е висок поради натрупване на гной, разкъсване на матката и смърт на животното. След операцията, кучето трябва да е в клиниката за известно време, за да следи състоянието му. Лекарят предписва постоперативен курс на антибиотично лечение, за да се намали рискът от повторна инфекция.

предотвратяване

Собствениците на животни трябва да знаят за симптомите на ендометрит при кучета. Лечението при животни трябва да се извършва от опитни специалисти в клинична среда. Но както знаете, заболяването е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Ендометритът в този смисъл не е изключение.

В много случаи превантивните мерки могат да предотвратят развитието на тежко възпаление на ендометриума. Тъй като заболяването често възниква в резултат на хормонална недостатъчност, трябва внимателно да обмислите здравето на вашия домашен любимец - не пренебрегвайте рутинните прегледи в клиниката, следвайте всички препоръки на ветеринарния лекар.

При появата на първите тревожни симптоми е необходимо незабавно да помолите специалиста за помощ. Днес можете да поканите ветеринарен лекар в къщата, и ако той, при визуална инспекция на куче, смята, че подозренията ви са оправдани, тогава по-нататъшно изследване ще бъде проведено в клинична обстановка.

Ако планирате да получите потомство от кучето си, не позволявайте на този процес да продължи - бременността на животното трябва да бъде контролирана. Препоръчително е да се направи в ранните стадии на ултразвука на таза, за да се изключи фалшива бременност. Това състояние трябва да се лекува, тъй като с него рискът от ендометрит се увеличава многократно.

Много е важно да се подготвят и вземат предвид всички нестандартни ситуации по време на раждането. В идеалния случай трябва да поканите ветеринарен лекар в къщата, който ще помогне на любимата ви. Ако собственикът на животното по някаква причина трябва да осигури акушерска помощ, трябва да използвате хигиенни ръкавици, антисептици (хлорхексидин или мирамистин). Необходимо е да се действа внимателно, за да се избегне разкъсване на влагалището или шийката на матката.

Ако собственикът е подпомагал самостоятелно, кучето трябва да бъде показано на ветеринарния лекар възможно най-скоро, така че той да потвърди, че раждането е без усложнения. Много собственици не обръщат достатъчно внимание на хигиената на кучетата и това е тяхната голяма грешка. Трябва редовно да измивате кучето, ако е възможно, да елиминирате контакт с нездравословни животни, внимателно да се грижите за вълната.