Кърлежи в леглото. Как да се бием?

Кърлежи (Юни 2019).

Anonim

На сегашния етап от живота, човечеството се сблъсква с такъв проблем като алергиите и всяка година все повече от неговите видове се откриват. Една от най-неприятните е алергията към домашния прах.

А кърлежите не са нищо повече от прахови акари. Те възникват от обичайния прах, който всеки в домовете има, от животинския косъм. Това означава, че възглавници от пера, вълнени одеяла, хавлиени чаршафи и кърпи са всички потенциални акумулатори на прах. И тъй като всички тези битови предмети най-често се намират в най-удобното и интимно място - на леглото, най-обикновените обитатели са акарите в леглото. Освен това, тук за тези деца има всички условия за живот: комфортна температура, влажност, никой не ги докосва.

Не е тайна, че не сменяме леглото всеки ден поради натовареност на работното място или с деца, а подът ми под леглото е добър, ако веднъж седмично. Кърлежи в леглото изглеждат съвсем обикновени под микроскоп - мъничко бъг с шест крака. Храни се с кожни люспи, които „отпадат” от човек всеки ден, особено много - в сън. Самите акари в леглото не са

уврежда човешкото тяло. Те не пият кръв, не хапят, не живеят по тялото и не полагат ларвите върху него. Директно алергични причини отпадъчни продукти от кърлежи, т.е. изпражнения. В деня, кърлежите дефекират около 20 пъти, а около 300 милиона души живеят в леглото. Сега си представете, че всичко това "добро" се издига във въздуха, не се урежда дълго време и ние дишаме всичко това. Симптоми на алергия на кърлеж в леглото: воднисти очи, запушване на носа, кихане, умора, главоболие, пристъпи на астма, кожни реакции и заболявания (например краста).

Как да се отървем от кърлежите?

Разбира се, по-често да се измъкнем, казвате. Разбира се, това е първото. Но само с помощта на едно почистване не можете да преодолеете тези „съседи”. Естествено, ежедневното мокро почистване е желателно. Е, ако използвате 20% разтвор на сол, трябва да избършете не само подове и рафтове, но и мека мебел, и не забравяйте за кътчета (под леглото), редовно прахосмукачка. Кърлежите са удобни в топла, влажна среда, така че трябва да използвате методите на баба - през лятото можете да изпържите матраци, пеперуди, възглавници на слънце, а през зимата можете да носите килими и масла в мразовете. Необходимо е също ежедневно да се проветряват помещенията. Още по-добре следвайте няколко прости правила, за да сведете до минимум „комуникацията“ с кърлежите: намалете количеството мека мебел в къщата и намалете елементите, където се натрупва прах (например книги, меки играчки); по-добре е да се отървете от възглавници от пера, да ги замените с възглавници, направени от синтетични материали; премахване на килими и килими от пода, по-добре е да се използва линолеум, плочки или дърво; вместо меки играчки, децата са по-добре да купуват “плешив” (пластмаса, гума).

Можете да поставите климатик, сешоар.

Е, ако проблемът с кърлежите е станал непоносим, ​​тогава можете да използвате специални химикали за борба с тях: акарициди, антиалергични добавки за измиване, спрейове за обработка на мебели от дома. Ефектът от тези лекарства започва веднага след лечението и продължава 30-60 дни. Но когато ги прилагате, е необходимо стриктно да се спазват инструкциите и всички предпазни мерки, тъй като препаратите съдържат химикали - повърхностноактивни вещества. В заключение можем да кажем, че има повече от 150 вида кърлежи, и е невъзможно да се отървем от тях напълно и завинаги, но заради собственото си здраве и здравето на близки, не пренебрегвайте простите правила, които разглеждахме, и кърлежи в леглото няма да ви безпокоят.