Чесане на зъби при деца: симптоми, последователност, време

Tutorial - как да си направим череп с гримове (Юни 2019).

Anonim

В един момент родителите се сблъскват с много труден период за бебето, свързан с началото на зъбите. За някои преминава съвсем спокойно, докато други са изправени пред капризи и значително намаляване на имунитета при дете. Това причинява треска, диария и някои други неприятни симптоми. По-нататък в статията ще разгледаме реда на зачеване при децата и ще разберем как те могат да бъдат подпомогнати през този период.

Първи зъби

Образуването на зъбната тъкан на плода започва в стомаха на майката. И едно новородено от 2000 г. се появява вече с един или няколко зъба, което може условно да се нарече патология. Необходимо е да се разбере, че точните термини, според които първият зъб трябва да се появи, просто отсъстват. При повечето бебета изригването започва на 4-7 месеца. В този случай, зъбите при децата, редът на изригване, който се счита за най-правилен от експертите, не винаги се следва. Но за всичко по-подробно.

По принцип, режещата последователност изглежда така:

 1. Резците първоначално се появяват на дъното, след това на горните резци. Важно е централните резци да излязат на първо място - това ще даде възможност да се формира правилната захапка. Те избухват в 4-7 месеца.
 2. Следват страничните резци на долния и горния ред, осигуряващи удобно затваряне на челюстта, както и ухапване / дъвчене на храна. Те изригват на 8-12 месеца.
 3. Растежът на долните или горните кучешки зъби е около 1, 5 години, докато е много трудно да се предскаже кои от тях ще се появят първо. Те са най-болезнени и дават на детето най-голям дискомфорт.
 4. Образуването на кътници е последното. След появата им детето може напълно да дъвче и да яде твърди храни.

Детето трябва да има зъби, състоящи се от 20 зъба на възраст от три години, въпреки че понякога изригването им продължава до 4 години. Промяната на постоянното при децата започва до 6 години, затова е много важно да ги почистите напълно. След появата на първите зъби при децата (редът на изригване е посочен в тази статия) е необходимо да се уреди правилната грижа за него. Това ще бъде обсъдено по-късно в статията.

Експертите казват, че растежът, както и моментът на зъбите при децата се влияят от различни фактори и по-специално генетични. Според данните, този процес започва в момента, когато е бил държан от майката на бебето. Следователно, ако редът на изригване е нарушен при жена, зъбите при децата също ще се появят в различна последователност.

Нарушаване на времето за започване

Ако през първите 7 месеца не се появиха зъби, не се безпокойте прекалено много. Това е доста често срещано явление, свързано с различни фактори. Но трябва да разберете, че когато естественият растеж на зъбите се забави за 8 или повече месеца, трябва да потърсите съвет и помощ от лекарите.

Те се преглеждат от педиатър, зъболекар и ендокринолог. Понякога по-късно развитието на зъбната тъкан говори за проблеми при метаболитни процеси, ендокринни патологии и заболявания на костната тъкан. Струва си да посетите офисите на тези лекари и ако зъбите при деца започват още след 1-3 месеца.

Колко дни може да отнеме, също така е невъзможно да се отговори, защото в това отношение всичко е много индивидуално. При бебетата този процес може да бъде доста лесен. Но в повечето случаи това е свързано с опасни усложнения и неприятни усещания.

Смята се, че началото на споменатия процес зависи от времето на раждане на бебето. В трохите, които се появяват през зимата и пролетта, този процес започва малко по-рано. В допълнение, те имат значение: височина, хода на бременността, тегло на детето, както и наличието на сериозни патологии при родителите.

симптоми

Симптомите на зъбите при деца също могат да бъдат напълно различни. Ще разгледаме най-честите признаци на постепенно нарастване на вдлъбнатината:

 • Бебето първо започва активно да подава слюнка.
 • Трохите са палави, ако той яде, и може да ухапе силно зърното или гърдата.
 • Десенът става много подут. По принцип такива симптоми се появяват 4-14 седмици преди появата на резците.
 • В допълнение, децата са нарушили съня, те изтръгват дрехи и предмети в устата си, могат да хапеят пръстите си през цялото време.
 • Когато се появи горната част, на гумата се появява малка бяла петънце. Чуквайки го с малка лъжица, можете да чуете звъненето.

Но венците е по-добре да не се чукат предмети, включително чаени лъжици. Това място може да се надуе, постоянно да боли, хематомите се появяват през цялото време. Трябва да се разбере, че всяко допълнително въздействие може да предизвика дискомфорт и остра болка за бебето, което само ще увеличи неприятните симптоми.

Студени и чревни проблеми

Необходимо е незабавно да се отбележи, че лекарите все още не могат да отговорят на въпроса дали такива проблеми могат да се нарекат признаци на изригване на млечни зъби при деца. По този въпрос техните мнения се различават значително. За повечето деца, проблеми с кашлица, изпускане на носа, нарушения на зъбите и изпражненията се появяват едновременно, а около половината от лекарите не ги считат за признаци.

Те казват, че като цяло, появата на зъбите се случва до 2-3 години. И този период се характеризира с появата на силни инфекции, които могат да съвпаднат с освобождаването на зъбите. Следователно, такива условия като висока температура по време на прорезиране при деца, кашлица, диария, болки в гърлото се развиват.

Чревното разстройство е свързано с прекомерно слюноотделяне. Бебето поглъща огромно количество слюнка, което значително увеличава чревната перисталтика. В този случай, диария е водниста и по-често от 3 пъти на ден не може да бъде.

Наднорменият нос възниква поради твърде активната работа на лигавицата, докато слузта има сравнително светъл цвят, много течна и прозрачна. Позеленяване или пожълтяване е признак на бактерии или вирус.

Помощ за деца

Тъй като почти винаги зъбите при деца до една година са дълги и трудни, е необходимо да се облекчи състоянието на трохите, докато върхът се „обърне”. За да направите това, можете да използвате всички видове гелове, нежно действащи върху венците, както и премахване на дискомфорта и прекомерното възпаление. Помислете за най-популярните.

"Ibufen D"

Този сироп има 2 функции - антипиретик и аналгетик, което дава възможност да не се пие отделно лекарство за отстраняване на топлината. Той може да се появи по различни причини, когато става въпрос за повърхността на зъбната тъкан. Лекарството трябва да се приема в определени дози, включително при зъби при деца. Можете да го приемате без препоръка на лекар за максимум 3 дни.

"Kalgel"

Той се произвежда под формата на лек гел, който блокира болковия синдром за 20 минути. Когато зъбите при деца, ефектът може да продължи няколко часа, всичко зависи от степента на болка и чувствителността на бебето.

Единична доза от лекарството не може да бъде повече от 7 мг - трябва да се втрие в зоната на пациента. По принцип, тя не причинява проблеми по време на лечението, въпреки че периодично се регистрират странични ефекти, сред които са анафилактичен шок и уртикария. Някои деца изпитват затруднения при преглъщане. "Калгел" може да се нанася до 6 пъти с интервал от 20 минути, но само ако е необходим за определено състояние на бебето. Лекарството не трябва да се използва повече от 5 дни.

"Dantinorm Baby"

Това лекарство е многокомпонентно лекарство от хомеопатичния клас. Произвежда се в ампули за еднократна употреба.

"Dantinorm Baby" пие не повече от 3 пъти на ден между храненията. Основна характеристика на това лекарство се счита, че досега не е описан никакъв страничен ефект от употребата му при прорезиране при деца. Но имайте предвид, че максималната продължителност на лечението с това лекарство е 3 дни.

"Бебешки доктор"

Това лекарство, използвано по време на зъби при деца, се прави под формата на гел. Състои се изключително от растителни компоненти. Благодарение на това можете да постигнете желания терапевтичен ефект без използването на агресивни компоненти.

Трябва да се отбележи, че една доза от средствата не може да надвишава обема на гела с малък грах. Също така, тя трябва да се втрива изключително в болната част на венците. Трябва да се отбележи, че инструкцията позволява употребата на лекарството толкова пъти, колкото е необходимо за успокояване на бебето. Вярно е, че експертите препоръчват дозирането му размер, не повече от 8 дози.

По-добре е да издържат интервала между приеми от 40 минути, докато можете да ги правите повече, но по-малко - не може. Лечението продължава максимум 5 дни.

"Karmolis"

Лекарството е фитогел, който също съдържа изключително билкови съставки. Преди употреба трябва да осигурите пълната му преносимост, защото може да предизвика алергична реакция.

Не нанасяйте повече от 2 см от този гел върху смолата едновременно. Процедурата може да се извърши максимум три пъти на ден, за предпочитане на редовни интервали. Гелът се използва без контрол от лекарите за не повече от 3 дни.

Трябва да се има предвид, че всяко лекарство може да се използва само с разрешение на лекаря, тъй като може да има огромен списък от противопоказания. Освен това е необходимо да се избере дозата за всяко дете поотделно, ако те имат свързани симптоми, проявяващи се под формата на кашлица, треска и диария.

По-добре е да посетите педиатър веднага, ако детето стане твърде неспокоен, има стомашни проблеми, температурата се увеличава. Колко дни зъбите на зъбите при децата могат да бъдат, както е споменато по-горе, не е възможно да се предскаже, всичко е много индивидуално. Във всеки случай е необходимо да се изключат различни патологии, включително интоксикация, ротавирусна инфекция, дисбактериоза и редица други заболявания. В допълнение, лекарят ще бъде в състояние да оцени общото състояние на бебето и да предпише, ако е необходимо, по-мощен наркотик.

усложнения

Случва се, че зъбите при деца, чиито снимки можете да видите в статията, завършват с усложнения. Това се отнася до появата на ранен кариес. Други възможни проблеми са хипоплазията на емайла. Това заболяване се проявява под формата на ями, ивици, петна и канали върху емайла на зъба. Трудно е да се припише хипоплазия на чести явления, но тя все още се случва.

Основният брой различни усложнения се появяват поради проблемите, които възникват по време на бременност, освен това, болестите, които бъдещата майка е имала.

Характеристики за зъби

Появата на пролуки между зъбите е задължително явление, тъй като кътниците са по-широки от млечните. Но има и други точки, които си струва да се обърне внимание, например на промяна в цвета на зъба или на врата му:

 • Жълтеникаво-кафявият тон показва отрицателен ефект от антибиотичната терапия. Най-вероятно са били използвани антибиотици по време на бременност или бебето в момента се лекува.
 • Проблеми с хапе.
 • Жълто-зелената сянка казва, че червените кръвни клетки са унищожени. Такова тежко състояние изисква задължително лечение.
 • Ако зъбът е станал черен ръб, това вероятно се дължи на възпаление в тялото или на използването на препарати, съдържащи желязо.
 • Ако емайлът е боядисан в червеникав цвят, това означава, че метаболизмът на порфирина се нарушава в трохите.
 • Ненормално е дългото отсъствие на зъби в детето.

Бебето трябва да се покаже на лекаря, ако са налице горните аномалии. В този случай, при нормален ход и последователност на прореждане на зъби при деца, първото пътуване до зъболекаря се извършва за една година.

Необичайни ситуации

Трябва да се каже, че при зъбите на деца при различни ситуации може да се говори за патология. За да ги отстраните своевременно, трябва да имате цялата информация. Такива знаци могат да показват присъствието им:

 • алтернативни нарушения;
 • възникване на неуспехи в периода на изригване;
 • ненормално образуване на едно или няколко зъба (размери, цветови характеристики, твърде тънко покритие на емайла);
 • изригване извън дъгата на редица зъби;
 • появата на зъбите в бебето е все още в утробата на майката.

Превенция на кариеса

Още от първите месеци на живота е необходимо да се грижи за здравето на детето и по-специално на неговите зъби. Така че, не можете да оближете бебешката биберон, защото бактериите ви могат да попаднат върху лигавиците. Втората стъпка е да се намали количеството захар в храната на детето. Трябва да разберете, че той разрушава зъбния емайл, а също и провокира кариес.

Накарайте едногодишното бебе да развие навика да пие след хранене с малко вода. Още след 2 години той може свободно да изплаква устата след хранене. Учете го също да посещава зъболекар на всеки шест месеца.

Почистваме зъбите

За някои родители миенето на зъбите на трохите е истински тест, тъй като понякога бебето стиска челюстите си и категорично отказва всякакви манипулации. Затова се опитайте да превърнете всичко в игра. Купете за това дете ярка четка за зъби, помолете го да мие зъбите и след това да направи същото за него.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да намерите отговори на въпросите за засяването на трохите.