3D писалка - какво е това и за кого?

20 полезных автотоваров с Aliexpress, которые упростят жизнь любому автовладельцу / Алиэкспресс 2019 (Юни 2019).

Anonim

Съвременният свят е трудно да си представим без използването на 3D технология. Те ни придружават навсякъде - в кина, развлекателни центрове, по телевизията. Индустрията за 3D печат също не е станала изключение. Първият 3D принтер се появи доста отдавна - преди почти 30 години, и до ден днешен, непрекъснато се подобрява, служи човек в медицината, бижутата, дизайна и други области на производство, където е необходимо да се създаде триизмерен модел или копие на определена част.

Все пак, въпреки най-добрите усилия на производителите на 3D принтери, те все още са доста скъпи устройства, които могат да бъдат масово използвани в ежедневието. Само големите организации могат да си позволят високопроизводителни и многофункционални модели, а най-простите потребителски принтери в ценовата категория от 20 до 30 хиляди рубли са силно ограничени както в размера на печат, така и в качеството. След това трябва да обърнете внимание на 3D писалката, която използва същата технология за печат като принтера.

Устройството и принципът на работа на 3D писалката

Материалът, използван за печат, е пластмасов кабел с диаметър 1, 75 мм, който с помощта на вграден двигател преминава с регулируема скорост вътре в тялото на дръжката и излиза през керамичен чучур. Нагревателният елемент, който се топи пластмаса, е вграден в носа. В резултат на това можете да рисувате с течна пластмаса и да го правите не само на всяка повърхност, а директно във въздуха!

Обикновените 3D писалки нямат възможност да регулират точката на топене и затова могат да работят само с един вид пластмаса - като правило, тя е ABS пластмаса, от която, между другото, се правят LEGO части. По-функционалните 3D писалки са оборудвани с температурен регулатор и като материал с тях можете да използвате всякакъв вид пластмаса, регулирайки желаната температура в зависимост от вида на пластмасата.

С развитието на 3D технологиите за производство, писалките стават все по-компактни, а моделите от последно поколение вече могат да работят не само от 220V захранване, но и от USB източник на захранване. По този начин можете да използвате писалката навсякъде - просто го включете в лаптоп или външна батерия за захранване.

Каква пластмаса е необходима за 3D писалка?

Както отбелязахме по-горе, някои писалки работят само с ABS пластмаса, но в последните поколения 3D писалки, като правило, има възможност да се използва всякакъв вид пластмаса.

  • ABS пластмаса. Класически полутонови цветове. Продуктите се оказват силни и устойчиви на последваща обработка. Не се страхува от влага, можете да се измиете, да се придържате един към друг.
  • PLA пластмаса. Продуктите са с висок гланц като бонбони (изработени от PLA, като правило, от органични сиропи), но се страхуват от влага, лепкави, когато са излекувани и крехки в твърдо състояние.
  • UNID PRO пластмаса. Поради това широк диапазон от точки на топене се счита за универсална пластмаса за всички видове писалки. Характерен е полупрозрачният кристален цвят. Отличава се с висока еластичност.
  • SBS GLASS пластмаса. Той има много висок коефициент на пропускане на светлината - 93%, в идеалния случай имитира цветни стъклени продукти. Продуктите остават еластични и визуално красиви, приятни на допир.

Това са само основните видове, които представляват 90% от пластмасата за 3D печат. Има и специални пластмаси, всяка от които е уникална по свой собствен начин и отговаря на конкретни цели и изисквания.

За кого е подходящо 3D писалката?

Преди всичко, 3D писалката ще се хареса на децата от всякаква възраст, както като оригинален и модерен подарък, така и като устройство за развитие на фини двигателни умения и пространствено мислене.

С помощта на 3D писалки, детето ще може да създаде любимите си анимационни герои, да се опита в архитектурата и дизайна, както и да направи полезни любопитни факти и подаръци за родители и приятели.

3D писалката може да се използва и от възрастни - творчески личности, работещи в областта на дизайна, дизайна и моделирането. Дръжката може да се използва за създаване на прототипи на всякакви продукти и части и след това трябва да се възложат довършителните работи на 3D принтер.

Къде да закупите 3D писалка

В 3D веригата за търговия на дребно, химикалките не са толкова широко представени, но има повече от достатъчно предложения в онлайн магазините. Все пак, ако решите да купите 3D писалки, тогава първо трябва да обърнете внимание на специализирани магазини, фокусирани върху работата с асортимент от света на 3D технологията. Един от тях е, например, 3D магазина на 3D-TOY.RU стоки.