Как да спя по време на бременност в ранен и късен период?

Ерата на Измамата Алхимията и издигането образа на Звяра AGE OF DECEIT 2 Alchemy (Юни 2019).

Anonim

Никой жив човек не може без сън. По време на тази почивка силите се възстановяват, всички системи на тялото се нормализират. Особено важен е пълният сън за бъдещата майка. Как да спя по време на бременност? За да се търсят отговори на този въпрос, си струва да се свържете със специалисти, както и да проучите мненията на жените с опит в подобен план.

Значението на здравословния сън за бременни

Всеки ден е необходим здравословен сън. Освен това, на възрастен се препоръчва да спи най-малко 7-8 часа на ден. През това време силите се възстановяват, всички се почистват, запушват с маса от вредни вещества, които се натрупват през деня. Тази регенерация се извършва на клетъчно ниво.

Как да спя по време на бременност? В крайна сметка, бъдещата майка трябва да се възстанови и очисти не само себе си, но и да помогне на бебето си. Важно е да се осигурят оптимални условия за сън в полза и на двете.

Характеристики на съня в "интересна" позиция

Според експерти бъдещият характер на детето и неговата способност зависят от това как една жена спи по време на бременност. Всеки път, подготвяйки се за леглото, майката трябва да помни нуждите на бебето. Той се нуждае от утеха и жената трябва да удовлетвори такова искане.

Какви фактори влияят на здравето на детето. За да се гарантира доброто състояние на майката, трябва да спи:

 • достатъчно време;
 • в удобна поза;
 • преди лягане, помислете за доброто, бъдете спокойни;
 • не преуморявайте.

Намесата за добра почивка може да бъде:

 • прояви на токсикоза;
 • проблеми с метаболитните процеси;
 • желание да посетите тоалетната.

Такива фактори са трудно премахнати, както и традиционните за бременните жени. Но много проблеми могат да бъдат решени предварително:

 • отдъхнете за достатъчно време, както е необходимо сега;
 • пълно елиминиране на стресови ситуации;
 • отстраняване на пренапрежения и неподходящи пози.

Разполага с някои от разпоредбите за останалите

Можете ли да спите по гръб по време на бременност или не? Тази позиция се счита за най-естествена и удобна. Гръбначният стълб, който е уморен през деня, иска да приключи толкова много, не е ли като да нарани дете?

Експертите казват, че през нощта една жена, всички системи и органи, които са в трудни условия да носят нов живот, трябва да се отпуснат напълно. Ресурсите, изразходвани през деня, изискват възстановяване.

Жената трябва да остави всички тревожни мисли зад прага на спалнята и да даде време на тялото си да си почине. За тази цел се препоръчва:

 • изгони негативния;
 • успокойте се, за да нормализирате сърдечния ритъм;
 • дишайте лесно;
 • запомни приятни моменти.

Тези упражнения ще помогнат за преодоляване на безсъние, което води до такива вредни условия за жените:

 • постоянна умора, която е станала хронична;
 • липса на бодрост;
 • депресирано състояние.

За любителите на съня на стомаха и гърба по време на бременност ще бъде трудно време. И двете тези пози не се препоръчват от експерти заради несигурността за бъдещото бебе.

Противопоказания за сън на гърба

По време на бременност не можете да спите по гръб. За да обясните тази забрана, разгледайте характеристиките на второто тримесечие. По това време за тялото на бъдещата майка се характеризират с важни промени във формата:

 • освобождаване на прогестерон, така че тазовите кости стават по-меки и се раздалечават;
 • поради тяхната хлабава структура съществува риск от фрактури;
 • размерът на увеличената матка се е променил значително;
 • растящият плод оказва натиск върху съседните органи.

Ако жената стои или седи, тя не се чувства толкова неудобно. Но легнал по гръб, гръбнака на бременна жена е под натиск. Когато стомахът се увеличи, това налягане също ще се увеличи.

Ако спите по гръб, можете да захванете вената кава, рязко да спрете нормалния кръвен поток. Такива нарушения могат дори да доведат до припадък. Спящата жена е изложена на голям риск, особено ако има разширени вени или е склонна към образуване на кръвни съсиреци и оток.

Може да има и редица неприятни ситуации:

 • компресиран пикочен мехур, причиняващ уринарна инконтиненция;
 • киселини и гадене са чести;
 • неприятности под формата на лумбална болка, изтръгване на усещания в долната част на гърба, което е особено опасно в случай на кифоза или кривина на лордоза на гръбначния стълб.

Пози за ранна бременност

Как да спя по време на бременност през първия триместър? Този период позволява сън на гърба и корема, ако няма дискомфорт. Това е кратко време на свободен избор на позиция по време на сън. Нарастващият плод ще диктува условията му, а през второто тримесечие бъдещата майка ще трябва да изпълни изискванията си.

През първия - трети месец от носенето на плода за него няма опасност от превратности и завои на майката по време на сън. Сега той е под надеждна защита на амниотичния балон. В сън, не контролирайте стойката.

Характеристики на съня на второто тримесечие

В ситуация, в която коремът расте с бебето, е време жената да се премести в оптималното положение за сън - да лежи на една страна. За удобство, използването на специални възглавници. Вместо това, от одеяло можете да използвате малки възглавници или ролки.

Удобството на страничното положение осигурява почивка на вътрешните органи и гръбначния стълб. Не е заплаха да стисне вена кава. Според препоръките на гинеколозите е по-добре да се подготвите да спите от ваша страна от най-ранните етапи на бременността. За да направите това, трябва да легнете, преди да си легнете от лявата страна, като се уверите, че дясното коляно е в плъзгащо положение. Освен това се препоръчват следните действия:

 • използвайте малка подложка за дясното коляно;
 • в лумбалната област поставете валяка;
 • така че стомахът да не може да се върти без твоята воля, да го фиксираш с малка възглавница.

Използването на ортопедичен матрак ще помогне на тялото да заеме удобна позиция.

Позиите за заспиване започват през втория триместър на бременността

Онези, които твърдят, че по време на бременност можете да спите на стомаха, означават ранните периоди, когато плодът е все още твърде малък. В бъдеще подобна поза е неприемлива. В крайна сметка има натиск върху бебето.

Най-добре е да спите отстрани по време на бременност. Той е удобен за майката и бебето. Органите на бременната жена почиват, детето също е удобно.

Коя страна да спи по време на бременност? Избирайки лявата страна, майката ще осигури нормално кръвообращение. В сън, можете да промените страна, завъртане на дясната страна.

Характеризира стойката по време на почивка в третия триместър

Как да спя по време на бременност, когато плодът вече е нараснал значително? Той вече заема цялото пространство на матката и активно се движи, което затруднява почивката на майката.

Късни периоди на бременност - времето, когато трябва да закупите специална възглавница от ролки. По-късно ще трябва да нахрани бебето. Междувременно, майката удобно се настанява между ролките, фиксира корема и гърба, удобно поставя краката.

Нестандартни ситуации

Важно е да се отбележи, че препоръките относно позата зависят от естеството на представянето на плода. За да се определи методът на поставяне на плода се прави ултразвук. Ако се диагностицира напречно или тазово, а не надлъжно предлежание, лекарите ще препоръчат тези стойки за сън:

 • При положението на таза на плода, не става дума за сън на гърба;
 • Ако има дясна предница, бременната жена трябва да избере подходящата страна за сън;
 • Съответно, левицата изисква избор на лява страна.

Валяците и подложките ще станат надеждни спътници в света на комфорта. При избора на поза за отпускане, жената трябва да се съсредоточи върху местоположението на главата на детето в утробата си.

Важността на избора на правилната поза за сън

За формирането на плода бъдещата майка е много важна за наблюдението на позицията на тялото си, така че кислородът и хранителните вещества да достигнат до плода напълно. Все пак това са основните източници за развитието на пълноправно дете.

Ако жената има вена кава, притисната по време на сън, това може да се случи:

 • кислородно гладуване, водещо до разкъсване на плацентата;
 • движението на матката, при което детето сигнализира за липса на хранене;
 • силно намаляване на имунитета, дължащо се на недохранване;
 • влошаване на състоянието на бременната.

Тези проблеми са прекалено сериозни, за да се обмислят избора на поза за сън.

Най-добрият вариант

Експерти - лекарите смятат, че най-оптималната позиция за сън е страничната позиция. Той е еднакво удобен за бъдещата майка и за плода. За да определите удобна позиция, направете следното:

 • трябва да лежите на лявата си страна;
 • огънете левия лакът, така че да е удобно да лежите;
 • за дясната ръка да избере позицията по тялото;
 • краката леко свити.

Ако в предложената позиция сте удобни, това е най-добрият вариант за безопасна почивка.

Важно е твърдостта на леглото. Късните периоди на бременност изискват еластичен матрак, който да поддържа тялото хоризонтално. Не се препоръчва използването на пера и мрежи, матраци с бучки. Дайте предпочитание на латекс или пружинен блок. Помислете не само за комфорта на почивка, но и за способността лесно да ставате от такова легло.

Нека да обобщим

Сонът бременна трябва да бъде пълна. Това е важно не само за бъдещата майка, но и за бебето. В съня системите на тялото се очистват, тялото почива, мислите идват в ред.

Преди да си легне, бъдещата майка трябва да се настрои на приятни емоции, да мисли за доброто. Тогава психологическите смущения не са опасни за почивка. Много е важно да изберете правилната позиция на тялото в леглото.

По време на бременност не се препоръчва сън на стомаха и на гърба. Това може да стане само през първия триместър, като постепенно се пренарежда тялото до необходимостта от странична поза.

Пълното развитие на плода, снабдяването с кислород и хранителни вещества зависи от избора на позицията на тялото.

Като се вслушват в препоръките на специалисти, които се припокриват със съветите на опитни майки, бременна жена ще може да осигури на детето си пълно вътрематочно развитие.