Чугунени уок: познаване на необичайни ястия

MAGGI България: Рецепта за пилешко с боб в чугунен съд (Юни 2019).

Anonim

За готвене в Европа, е обичайно да се използват саксии, тигани, тенджери под налягане и uatnytsy. А в азиатските страни уокът е намерил широко приложение - специални ястия, които приличат на купа. Сега този кухненски прибор постепенно заслужава популярност у нас, благодарение на лесната си употреба и широка гама от предимства.

описание

Чугунен wok е тиган в азиатски стил, малък съд, който може да се намери на такива характеристики:

  • Широки страни.
  • Плоско дъно.
  • Диаметърът на дъното е около 15 см, като най-голямата част от съвременните съдове за къщата са 30-40 см.
  • Дебелина на стената - 3 мм или 9 мм.

Благодарение на специалния дизайн на такива ястия ви позволява да се готви на висока температура. В таблицата са представени плюсовете и недостатъците на ориенталската пещ, която все повече навлиза в ежедневието ни.

Плюсове и минуси на чугунена wok

Goodies

минуси

Дръж се за дълго време

Трябва да се използва по специален начин.

Лесен за използване

Цената е малко по-висока от тази на конвенционалния тиган.

Способността да се изпържват храни на висока температура

Ястията са доста тежки и масивни.

Способността да се готви голямо разнообразие от ястия

Чугунът е предразположен към ръждясване дори и при най-внимателна грижа.

Можете да готвите с минимум масло - това е икономично и здравословно.

Загрява се за дълго време, така че готви нещо бързо няма да успее.

Възможност за използване на газови, електрически и индукционни печки

Wok съчетава функционалността на тиган и тиган, ви позволява да приготвяте различни ястия.

История на

Woks започнаха да се използват в Китай преди много векове. Небесната империя е известна и с факта, че именно тук първо се топи чугун. Постепенно тази удобна маса се разпространява в други азиатски страни. Диаметърът на първите съдове често достигаше повече от метър, те се считаха за истински лукс и бяха само в богати домове. Класическият уок имаше кръгло дъно, което по-късно беше приспособено за готвене на печки и стана плоско. Сега тези дълбоки тигани са се разпространили не само в институции, специализирани в ориенталската кухня, но и в ежедневието.

Какво да готвя?

Азиатският чугунен уок се използва за печене на храна при запазване на полезните му свойства. Обхватът на неговото използване е много разнообразен. С помощта на чугунен wok можете да приготвите различни ястия:

  • ароматно месо със зеленчуци;
  • задушени картофи с моркови и лук;
  • гъби в пикантен сос;
  • скариди във винен сос;
  • оризови спагети с месо и зеленчуци;
  • udon noodles и сак.

Интересното е, че древните китайци са използвали този тиган дори за приготвяне на чай.

Важно е да се помни, че централната част на чугунения котлон-wok е зоната с най-висока температура, тук трябва да се поставят продукти, които трябва да се пекат преди апетитна кора. Други продукти трябва да се поставят в страничните зони и да не се забравя за постоянно разбъркване. Оборудвайки чиниите с решетка, лесно можете да приготвите здрави зеленчуци за двойка.

В такъв чугунен тиган можете бързо да изпържите зеленчуците на висока температура, като непрекъснато разбърквате. Компонентите трябва да се добавят последователно: първо месо, след това моркови, лук, домати и чушки. Накрая се приготвят предварително приготвени юфки и ароматни подправки.

грижа

Всяка домакиня е напълно в състояние да се справи с използването на чугунена wok с капак на кухнята си. Преди първата употреба на съдовете трябва да се калцинира във фурната. За да се премахнат остатъците от технически масла, към тавата трябва да се добави голяма сол - тя напълно ще абсорбира всички вредни вещества. Много е важно да не се допуска готвената храна да се намира в такива съдове, затова след приключване на ястие, тя трябва незабавно да бъде прехвърлена в друг контейнер.

Не е обичайно да се мие такъв тиган с помощта на обичайните за много домакини детергенти. Достатъчно е да избършете дъното и стените с влажна гъба и да изсъхнете с кърпа. След това използвайте памучен тампон, покрийте повърхността със слой от растително масло.

Къде да купя?

Закупуването на уок е доста просто. Такива ястия са представени в асортимента на специализирани магазини и на уебсайтовете на производителите. При закупуване е много важно да се обърне внимание на наличието на капак - това ще помогне да се направи арсенал от ястия, които могат да бъдат приготвени в тиган, много по-широк. И тъй като уокът има доста внушителен диаметър, закупуването на капака поотделно може да предизвика някои трудности.

Трябва да се помни: чугунът е тежък метал, така че за да се носят съдовете, една дръжка няма да е достатъчна, модели с две странични дръжки ще ви помогнат.

Чугунени wok: ревюта

Хората, които вече са придобили китайски ястия, отбелязват в своите прегледи възможността да приготвят в уок голям брой ястия, които се отличават със специалния си вкус. Също така, потребителите показват, че е удоволствие да се готви в такива ястия, достатъчно е да изчакате, докато желязото се загрее, и постепенно добавете фино нарязани компоненти. А професионалните готвачи се влюбиха в wok още по-рано, отбелязвайки, че е много лесно да се създаде ястие с традиционен ориенталски вкус.