Късокосови породи котки: снимка, име, описание
Anonim

Днес, котки в къщата, никой не е изненадващо. Тези грациозни, внимателни и понякога мързеливи и леко капризни животни стават истински членове на семейството.

Исторически, котките са живели на улицата, близо до къщи и хамбари. Те пазеха храната от нападението на гризачи. Като унищожават плъхове, те спасяват хората от разпространението на опасни болести, като например чумата.

Постепенно хората опитомяват котки, като ги правят свои събеседници, спътници и приятели. Станаха вече съвсем обикновени снимки на спящи котки с хамстери или папагали.

Въпреки, че приятелите на външен вид и не избират, но в случай на домашни любимци, това правило най-често се нарушава.

Класификация по дължина на вълната

Хората растат косата през целия си живот, така че можете постоянно да променяте прическата: уморени от разресване - нарязвайте косата си къса (или дори плешива), за да създадете нов имидж - растите косата си ... Но, за съжаление, котките нямат тази характеристика: какво е присъщо на генетиката - тя ще расте.

Има обща класификация на котките по дължина на козината:

- голи скали. Не, те не са абсолютно плешиви, на кожата растат много къси и почти незабележими косми. Но те не са достатъчни, за да предпазят кожата от слънчево изгаряне или излагане на температура.

- късокосните породи котки. Снимката по-долу показва домашния любимец на Бомбай. Дължината на косата е по-малка от 5 cm.

- полу-дългокоси, това са котки с дълга коса, но не толкова дебели и пухкави подкосъм, в сравнение с, например, персите.

- дълги коси породи, в които дължината на космите достига 12 см. Това са представители на котешкия свят, които са най-взискателни към грижата.

Пра-пра ... баба на твоята мурка

Повечето от всички домашни любимци с къса коса. И това са късокосите породи котки (на снимката либийската котка с глави на бикове е първата от родословното дърво на котките, наричана още нубийска или северноафриканска степ).

Смятан за велик-велик-велик .... предците на всички други породи.

Ако се позовете на описанието на породата на късокосните котки, тогава отговорът веднага става ясен, защо представителите с къса коса са по-чести от другите, включително и на улицата. Колкото по-късо е палтото, толкова по-малко грижи изисква. Тези котки са по-независими, по-малко се придържат към околните предмети, по-малко податливи на кожни заболявания, а паразитите в тяхната вълна са по-лесни за улавяне.

Колко от вас!

Днес е невъзможно да се отговори точно колко съществуват породи котки, защото постоянно се появяват нови, старите изчезват. Всяка асоциация има свои собствени стандарти, по които се определя породата. Ако отговорите приблизително, цифрата е просто невероятна: повече от сто породи котки са официално признати и регистрирани, а съществуват повече от 700 вида. Опитайте се да си спомните колко сте в състояние да изброите: дузина две или три?

Ако вземете само котки с къса коса, тогава експертите ги разделят на три глобални групи: американска, европейска и източна.

Трудно е да се съберат всички късокоси котки със снимки, имена и описания в една статия - ще имате цял есе на тема “Война и мир” (шега, но по отношение на количеството информация е справедливо).

Заслужава да се отбележи, че в Русия хората са свикнали с познати породи: британски, шотландски, европейски, руски сини. Американската къдрава, Burmilla Shorthair (името вече звучи екзотично), Munchkin, египетски Mau или ориенталска Shorthair ще изглежда по-екзотично.

Преди да започнете нов домашен любимец, задълбочено проучете всички възможни данни, говорете с животновъдите, потърсете породата с правилния характер и начин на живот за вас: ако сте фен на леглото на дивана, тогава определено не трябва да започвате малък и енергичен кураж през целия си живот.

Европейските и американските породи кучета са считани за най-популярни и многобройни в Русия. За тях малко по-долу.

Описание на породата европейска късокосова котка

Котка с уникални ловни способности е келтска котка. Това е една от първите породи животни, живеещи в Северна Европа.

Колко хора - толкова много мнения. Можем да кажем, че тази порода късокоса котки е лидер в противоречива информация. Те трябва да тежат до 8 кг, но за някои индивиди нормата е 3–6 кг или 3, 5–7 кг. Някои източници твърдят, че Великобритания не е признала европеизацията на тази порода, а в други източници се споменава, че тя все още е официално призната. Друга гледна точка е, че европейската порода котки не е получила признание извън западната част на Европа (макар че популяризирането се споменава в Австралия). Има достатъчно полярни мнения, нали?

вид

Нека се опитаме да съберем знаците и отличителните черти на породата.

Главата е доста голяма, кръгла (можете да срещнете конусовидна форма), с широко разположени, почти изправени уши със средни размери.

Очите са кръгли, леко наклонени, в цвят в хармония с цвета на козината. Като правило те имат жълт оттенък, но могат да бъдат зелени, сини, сиви.

Козината е къса, но дебела и мека.

Конструкцията е силна и мускулеста, но не достатъчно компактна. На котките породи котки се раждат ловци, затова те се отличават с отлична гъвкавост и невероятна пластичност.

Крайници със средни размери, силни, с плътно затворени пръсти.

Опашката е със средна дължина, широка в основата, изтъняваща към края.

Цветът е позволен от стандарта на породата на почти всички. Обикновено са изброени тези, които не са признати: фавн, канела (във всички нюанси), акромеланови, шоколадови, лилави.

Продължителността на живота е приблизително 15 години, но тази цифра зависи от много фактори: условия на задържане, вид храна, местообитание и болести.

Здравето и характерът на европейската котка

Голямото предимство на тази порода късокосни котки е, че се развива по естествен начин, така че всички членове имат забележително здраве без склонност към болести, включително генетично обусловени. Дългосрочната работа по развъждането ни позволи да формираме силен имунитет, но задължителната ваксинация е необходима, дори ако котката е домашен човек.

Те не са придирчиви в храната, те изискват минимални грижи: разресване на вълна, рязане на нокти, почистване на очите и ушите.

Тези котки ще задоволят всеки. Техният характер не може да бъде описан с една дума, защото е многостранен. Животните се адаптират към темперамента на собственика (ако в къщата има няколко членове на семейството, те избират един лидер) и ще бъдат напълно (или почти) солидарни с вас. Ако човек предпочита спокойния и самотен начин на живот, то котката с уважение и независимо се установява наблизо, за да не се намесва. Ако сте активен човек, пригответе се да живеете с четириноги весели приятели.

Важна особеност е, че келтските котки са изключително тихи. Ще чуете техния глас, само ако животното е гладно или има опашка. Във всеки случай, "европейците" ще ви удивят със своята интелигентност, находчивост и способност да научат навиците на своя господар.

История на американската порода котки

Преди повече от четиристотин години първите заселници пристигнали на кораба "Мейфлауър" (в някои източници името "Мейнфламашауер"). С тях на борда плавали котки, станали незаменими ловци и стражи от гризачи. Това са първите споменавания на американската порода Shorthair. Извършвайки защитна функция, котките са разработили мощно и гъвкаво тяло, силна челюст, бърз отговор.

Но най-популярни са животните в средата на 60-те, когато стигнали до изложбите и започнали да печелят награди. Друго признато име за тази късокоса порода котки е американският Kurzhaar.

Интересен факт е, че "американецът" стана основа за размножаването на такива породи като Бомбай, Очикат, Мейн кун.

Американски характер

Най-любимото занимание на котките от тази порода е да се наслаждават на дивана, да гледат какво се случва наоколо. Поради това, домашните любимци са склонни към затлъстяване. Ето защо собственикът е длъжен да накара котката да се движи по-често и да бъде внимателна към диетата.

Възможно е, че поради мързел "американците" се адаптират перфектно към новите условия на живот. Дали това е просторна къща с парцел или малък апартамент - котките определено ще намерят любимия си ъгъл.

Тази порода се разбира добре с деца и други домашни любимци. Така че няма проблем с приятелството и комуникацията.

Описание на породата

Няма смисъл да се пренаписва описанието на европейска или келтска котка, появата им съвпада. Разликата се крие във факта, че европейската късокосместа е по-голяма, цветът й е по-богат от котката на американската късокоса, в Европа носът е леко удължен, а главата е по-продълговата.

Не са приети цветовете на американската късокосместа: лавандула, хималайски, шоколад.

Здравни нюанси

Въпреки, че представители на американската порода котки са свикнали с улицата, като по този начин се развива силен имунитет и добро здраве, но те имат предразположение към трите заболявания, които си струва да се обърне внимание.

Първо, хипертрофична кардиомиопатия или наследствена болест на сърцето. За съжаление, това може да бъде фатално.

Второ, дисплазия на тазобедрената става. Котките могат да почувстват болка и да се разхождат с накуцване.

Трето, поликистозна бъбречна болест. Това е друго генетично заболяване, което може да причини бъбречна недостатъчност.

Котките не могат да се оплакват и ако нещо ги безпокои, ако се държат по различен начин, отколкото обикновено, ще бъдете внимателни. Само вие можете да забележите първите тревожни симптоми.

Чисти ангели

Белият цвят в много народи и култури е свързан с чистота, невинност. Затова често селекционерите избират порода бели късокосмени котки. Един от най-известните представители е британската котка.

И най-екзотичното е като mani, Thai по рождение. Въпреки че тази порода съществува от повече от един век, тя е официално регистрирана в TICA едва през 2009 г.

Отличителна черта на като мани са цветните очи. Това е много общителна порода котки: тя предпочита да прекарва време с господаря си, отколкото просто да лежи на дивана.

И накрая

Котките толкова хармонично се вписват в живота на хората, че спрете да забелязвате тяхната уникалност. Сега е много по-лесно да се срещне с човек с котка, отколкото без него. Има дори поговорка, доста забавна, но отразяваща истината: в къщата, където живее котката, вълната вече е подправка.

Не са излишни ще бъдат инструкции за собствениците на котки как да се разпространява леглото:

  • отвори гърдите с легла;
  • получаваме котка, получаваме лист, раздаваме се;
  • получаваме котката, получаваме възглавниците;
  • получаваме котката, получаваме одеялото;
  • вече няма котка в скрина, можете да затворите вратата ... минава лист.