Модерни таванни лампи: преглед, стил, избор

30 полезных автотоваров с Aliexpress, которые упростят жизнь любому автовладельцу / Алиэкспресс 2019 (Юни 2019).

Anonim

Един от най-популярните в дизайна на съвременните жилища е модерният стил. Това е широко пространство, простота на формите, естествени материали. За да завършите напълно дизайнерските идеи в такъв интериор, трябва да изберете правилното осветление. В тази статия ще разгледаме какви са модерните тавани полилеи, как да ги изберем и поправим.

Произходът на модерния стил

Преводът на думата "модерен" означава "нов" или "модерен". Стилът с това име е възникнал преди повече от сто години в пуританската Англия. Това се дължи на широкото развитие на производството след индустриалната революция - ако преди класическите неща бяха достъпни само за горния клас, сега мебелите и много повече започнаха да се произвеждат в разширен мащаб, което ги направи достъпни за масите. Това, от своя страна, доведе до факта, че има нови тенденции в декора, защото не всички искаха да използват класическия вид на нещата. Така че има нови тенденции в интериорния дизайн, а не само в Англия.

На френски език новата посока се нарича „ар нуво“, на италиански - „свобода“, преведена като „свободна“. Модерните позволяват да се правят иновации от всякакъв вид в дизайна - дори свещи в свещниците се сменят на крушки. А производителите на бижута участваха в производството на някои лампи, които ги украсяваха с цветно стъкло. Това беше началото на създаването на луксозни и необичайни осветителни тела в стил Арт Нуво, като водещите бяха таванните полилеи в този списък.

Характеристики на стила

Всеки стил има свои индивидуални характеристики, позволявайки му да се отличава от другите дори от непрофесионалисти.

Характеристиките на модерността са следните:

 1. Много елементи от дърво с различна структура (дъб, бук) или други - само естествени - материали. Декоративното покритие на дървените части не трябва да скрива влакната.
 2. Подове на различни нива и свободно планиране на пространството.
 3. Правите линии напълно отсъстват. Има меки, а не ъглови контури, с имитация на растителния свят, които се движат плавно помежду си. Доминира вертикалната посока.
 4. Изобилие от естествени (животински или растителни) опростени орнаменти.
 5. Наличието на витражи в декорацията на тавана, вратите, прозорците или таванните лампи, до евтините псевдо-прозорци, също с наличието на растителни теми.
 6. Прозорци с арки или витрини, простиращи се нагоре и оформени от декор на базата на естествени мотиви.
 7. Двукрили врати във формата на арка, със странични прозорци, украсени с витражи.
 8. Широки стълби с ковано ажурна парапет.

Признаци на модерността в интериорното осветление

Отличителните черти на лампите в модерния стил са едновременно простота и изтънченост.

На мястото на огромните таванни полилеи дойдоха по-леки, по-кратки форми. Те изгубиха много претенциозни елементи, мястото на които бяха взети от дървени части с изгорени или издълбани мотиви.

Намаленото количество светлина, дължащо се на подмяната на масивни таванни лампи, беше частично компенсирано от големи врати и прозорци. Тя стана по-естествена светлина.

Друга отличителна черта на допълнителните лампи и таванни полилеи в стил Арт Нуво е тяхната форма, както и декорация. Таванните лампи могат да бъдат направени под формата на цветни пъпки, цветя, листа или изкачване на лозя. В декорацията, растителните елементи бяха взети и с добавянето на декор от цветно стъкло.

По-късно в модата се появиха цветни таванни лампи или вложки в тях, които пълнеха стаята с определена светлина.

Задължителни закони за поставянето на тавани полилеи не са инсталирани, в това собствениците имат право да избират - да ги организира по свое усмотрение. Ако има липса на осветление, е позволено да се използват допълнителни източници на светлина, като например sconces. Единственото условие - те трябва да съответстват на стила на основния полилей и стаята.

Дизайн на осветителното тяло

Съвременните полилеи в тавана подчертават изяществото на този стил, като декорират околното пространство с външния им вид.

Източниците на таванни светлини имат няколко варианта на проектиране:

 1. Прекратена. Те могат да бъдат с една крушка или да съдържат до осем лампи, разположени на една платформа. Основата, като правило, има правилна геометрична форма, но може да има и изключения. Таванните лампи са изработени от кристал, стъкло или текстил.
 2. Вдлъбнатина или точка. Използва се за зониране на пространството или за създаване на лек акцент. Изработени са от стъкло, метал, дърво или мазилка. Тавани LED модерни полилеи са широко използвани в създаването на модерен интериор дизайн.
 3. False. Те се вписват хармонично в стаи с ниски тавани. Може да се използва и за подчертаване на зони, но красотата е много по-малка от структурите на окачването.
 4. Таван. Този тип дизайн включва директно монтиране на продукта директно на тавана, инсталацията се извършва с помощта на специални скрепителни елементи. В тази група са най-елегантните опции.

Особено място в дизайна заемат модерните кристални полилеи. Crystal придава на интериора елегантност и шик. Лампата може да бъде или изцяло изработена от този материал, или да съдържа само допълнителни елементи под формата на висулки, даващи невероятен блясък и игра. В случай на липса на средства можете да закупите опции от стъкло, което имитира кристал. Във всеки случай, такъв елемент от интериора ще бъде неговия акцент.

Видове ар-нуво арматура

Преди да изберете оптималния модел на таванния полилей в модерен стил за помещението, трябва да сте наясно, че има няколко вида такива устройства, които се използват за различни цели:

 1. Основните от тях включват подови лампи, LED лампи, стенни лампи и таванни полилеи. Тези устройства ви позволяват да разделите помещението на зони.
 2. Цел - те се използват, за да се подчертае някаква конкретна област в помещението или обект на интериора (картини, статуетки и др.). Чудесно за подчертаване на трапезарията.
 3. Фон - различна разсеяна спокойна светлина, която не създава ярки различия. Най-често за тези цели се използват LED модели.

Характерно за стилен дизайн е наличието в една и съща стая на няколко тела за различни цели, но задължително в комбинация с външен дизайн.

Видове полилеи

Днес производителите предлагат невъобразимо разнообразие от таванни полилеи. Това се дължи на факта, че техният модерен външен вид често е мека комбинация с други стилове. Такива лампи могат да се използват както в модерен стил, така и в хай-тек.

Най-често срещаните модели са:

 1. Таванни лампи с 5-8 стъкла с не много ярки лампи. Формата на тавана варира от растителни до геометрични мотиви. Като правило, те са прикрепени към тавана на дълъг крак или окачване.
 2. Полилеи с нюанси, декорирани с циментова замазка. Те са идеално подходящи за таван, завършен по същия начин.
 3. Източниците на таванни светлини с висулки са метални конструкции, окачени със стъклени или кристални елементи.
 4. Лампи с един голям стъклен или текстилен таван с полусферична или цилиндрична форма. В случая на текстил, трябва правилно да подредите околното пространство.
 5. Оригинални таванни светлинни източници, които не принадлежат към никоя от групите. Те имат странни геометрични или абстрактни форми, повтарят формата на телата на животните или морските бозайници - те изглеждат екстравагантни и се вписват във вътрешността на подходящия стил.

Осветление в кухнята

Кухнята е може би най-важната стая в апартамента, така че всяка домакиня иска тя да изглежда перфектно. Осветлението играе важна роля в това.

За да го изберете правилно, трябва да наблюдавате някои точки - това важи и за модерния стил:

 1. Таванните полилеи за кухнята от този дизайн могат да се състоят от няколко абажура (в този случай те са поставени над трапезарията и работната зона) или от един (няколко лампи са равномерно разпределени по тавана). Разрешено е окачване на различни нива.
 2. В една малка стая, като правило, се използва монтирането на един полилей с ярко осветление в средата на тавана - в този случай, единен светлинен поток ще достигне до всички ъгли на кухнята.
 3. Ако централната част на зоната на тавана е разположена така, че лампата не е монтирана върху нея, устройствата се окачват на стената отделно над трапезарията и над работната зона.

Също така трябва да вземете под внимание факта, че стил Арт Нуво изисква естествено осветление - крушките в лампите трябва да бъдат избрани в топли цветове.

В допълнение, при избора на осветително тяло, е необходимо да се вземе предвид, че кухнята е специфична стая и уредите в нея трябва да отговарят на изискванията за устойчивост на влага, лекота на поддръжка, дълготрайност и добра светлина.

Лампи в спалнята

Тези устройства не могат да бъдат по-добре съчетани с интериора на спалнята, подчертавайки комфорта и спокойствието. При инсталиране на модерен таван полилей в спалнята трябва да се следват няколко правила:

 • линиите на формата трябва да бъдат гладки и ненатрапчиви;
 • в детската стая трябва да изберете лампи от съответния предмет - дизайн под формата на цветя, птици, пчели или анимационни герои;
 • ако стаята е покрита с тапети с ярки цветове, тогава лампата трябва да бъде избрана, напротив, спокойна, не елегантна форма и светъл цвят;
 • Ако стените са с лека сянка, тогава ярка ажурна лампа в стила на общия интериорен дизайн ще се справи перфектно с декорацията на спалнята.

Осветление на други стаи

Дизайн на модерен таван полилеи дават възможност да ги поставите във всички помещения - всичко, което е необходимо е да се вземат предвид особеностите на всеки.

Ето някои съвети:

 1. Банята е най-добре да инсталирате уреди с LED лампи, предназначени за помещения с висока влажност. Освен това те трябва да бъдат малки по размер и с добър светлинен поток.
 2. За всекидневната има огромен избор от лампи за всеки вкус - от изискани лампи за шикозен интериор до прости форми. Това е източник на комфорт и уют. За дадена стая са по-подходящи цилиндрични, сферични или таванни лампи с правилни геометрични форми. В същото време, на базата, те могат да бъдат разположени както симетрично, така и в кръг и в хаотична посока. Полилейът на малкия крак ще направи визуално по-ниската стая.
 3. Стандартните коридори, като правило, са с компактни размери, така че модерните таванни лампи в коридора са монтирани с ярки LED лампи или надземни таванни конструкции с малки размери.

Инсталирайте лампата на куката

Инсталирането на таванната лампа не изисква много трудности, но все пак трябва да знаете някои тънкости.

Големи тежки полилеи от стъкло, кристал или метал са монтирани на специална метална кука, здраво закрепена в тавана. Това е много сигурен монтаж, който няма да позволи на осветителното тяло да падне на пода. По правило мястото на монтажа е покрито с декоративна капачка в случай на полилей на крака или скрита от основата на лампата. Основното в този процес е правилното водене на кабелите и свързването на комутаторите. Този тип връзка се използва за монтиране на таванни полилеи в съвременните дневни.

Най-често в тавана вече има специална кука. В този случай устройството е просто окачено към него и свързано.

Но често има ситуации, когато собствениците прехвърлят местоположението на устройството, след което куката трябва да бъде вградена самостоятелно.

В зависимост от вида на повърхността, може да ви трябват различни куки - с дюбели, пружини или анкери. На правилното място на тавана се пробива дупка, поставя се кука и се запечатва с циментова замазка. След изсъхване последната кука е готова за употреба.

Необходимо е само да се вземе предвид, че в този случай прехвърлянето на кабелите е неизбежно, което трябва да се извърши от експерт по електроенергия.

Монтаж на окачени и вградени тела

Повечето осветителни тела в стил Арт Нуво имат лека конструкция, така че са монтирани на специални метални ламели с направени дупки. Те се прикрепят към тавана с дюбели след подходящо маркиране. След това проводниците от полилея се свързват към общата електрическа инсталация. На последния етап лентите, разположени върху лампата, са прикрепени с болтове към табелата върху тавана.

Ако използвате полилей с дървени или текстилни елементи, трябва да измервате степента на тяхното отопление, както и да изолирате проводниците добре.

Друга опция за осветление е монтирането на прожектори. Стъпка по стъпка изглежда така:

 • в основата се изрязва портата с желания размер;
 • в дупката се въвеждат проводници и се свързват към лампата;
 • Използвайки монтажните пружини, устройството е монтирано на място.

В момента може да се отбележи, че интериорът в модерен стил, както и лампите, използвани за тяхната декорация, все още са актуални. Голямо разнообразие от модели на осветителни устройства ще ви позволи лесно да създадете желаната среда.