Таблица с височината и теглото на детето до една година

От атеиста към светостта (Юни 2019).

Anonim

Не е тайна, че растежът и телесното тегло на всяко бебе са различни. Те зависят от много фактори: индивидуални и наследствени. Световната здравна организация е разработила определени стандарти, според които „кара“ новородените. А за това има специална маса. Нивата на ръст и тегло на детето, представени по-долу, ще помогнат на родителите да определят дали бебето се развива правилно или не.

Оптимална производителност

Таблицата за височината и теглото на детето до годината е една. Тоест, той е предназначен за почти всички новородени бебета. Показателите в него са средни, те се отнасят само за здравата категория деца. Ясно е, че ако бебето е родено преждевременно или е сериозно болно, то в началото той ще изостане от връстниците си. Отнема време, за да ги настигне. Ето защо, докато родителите не обръщат внимание на цифрите.

В допълнение, не всички бебета имат изчислена таблица на ръста и теглото на дете под една година. В своята компилация СЗО се съсредоточи повече върху расото на еврейската раса и характеристиките на жителите на Северна и Южна Америка. Съответно, много зависи от националността: за китайските деца, тези размери могат да бъдат гигантски, за черните деца - твърде малки. В допълнение, трябва да имате предвид височината и теглото на родителите, индивидуалните характеристики на трохите на тялото. Въпреки това, възрастните са длъжни да държат показателите под контрол, за да открият проблемите в развитието на детето във времето.

Стандарти на СЗО

Първо, родителите на детето трябва винаги да са нащрек. Те са отговорни за здравето на бебето. Второ, определянето на размера на новороденото през първата година от живота е отговорност на педиатъра. Всеки месец на рецепцията лекарят записва показателите и дава съвети на младите майки и татко. Теглото и височината на децата (таблица на СЗО) е най-лесният и най-популярен начин да се определи дали всичко е наред с вашето дете, независимо дали е необходимо да коригира диетата си и ежедневието си. Ако след един месец детето е добавило малко, не се притеснявайте - през следващите 30 дни той ще “наваксва”. Но когато изоставането се наблюдава в продължение на два месеца, си струва да се свържете с опитен специалист.

Нормите на Световната здравна организация са предназначени за деца на първата година от живота. В допълнение към масата и дължината на тялото, те включват обема на главата на бебето и обиколката на гърдите му. При такава нежна възраст тези цифри са важни, тъй като те могат да се използват за определяне развитието на костната и мускулната маса при децата. На тази възраст, мускулно-скелетната система на бебето се оформя, следователно, забелязвайки силните несъответствия с номерата в таблицата, трябва незабавно да наберете алармата.

Индекс на емисията

С него можете да оцените физическото състояние на детето. Индексът за угояване характеризира нивото и обема на подкожния мастен слой. Този показател е от значение, когато трохите са на шест месеца. Именно на тази възраст лекарите определят дали един млад организъм получава достатъчно хранителни вещества или не. Индексът се изчислява по следната формула: обиколката на ръката (точно под ваксината БЦЖ) се умножава по 3, като към тази стойност се добавя обиколката на най-широката област на краката и обема на бедрото (в горната трета), отнемаме височината на бебето в сантиметри от получената сума. Обикновено цифрата е от 20 до 25. Ако резултатът е по-нисък, това показва липса на угояване на детето, ако е по-високо, излишък от хранене.

Не забравяйте, че не само теглото и височината на детето са важни: масата отчита размера на главата на бебето. Разбира се, обиколката на черепа може да бъде индивидуална. Въпреки това, бързото увеличаване на обема или, обратно, неговото едва забележимо нарастване показва сериозни проблеми, свързани с различни патологии.

Пример за изчисляване на скоростта

При средното тегло на новородените експертите съставят таблица с височината и теглото на детето до една година. СЗО е определила началната точка на теглото, от която е необходимо да се започне, когато се определя нормалното телесно тегло на бебето. Според лекарите стандартът е 3 килограма от 100 грама. Ако детето през първия месец от живота обикновено трябва да получи 600 грама, тогава коефициентът се изчислява, както следва: 3100: 600 = 5, 67. Това е точно константата, която трябва да използвате за индивидуални изчисления.

Например, бебето е родено с тегло 3 килограма. За да се определи колко трябва да спечели в началните 30 дни от живота, телесното тегло трябва да бъде разделено на константа: 3000: 5.67 = 530. Тоест, това е колко грама бебето трябва да се появи през първия месец от живота. Не забравяйте, че тази формула не може да се прилага за бебета, родени преждевременно, или за тези с наднормено тегло. Цифрите, които ни показват височината и теглото на детето, във всеки случай са приблизителни. Само опитен лекар може да изчисли индивидуалните индикатори, специално във вашия случай.

Таблица за височината и теглото на бебето

Тя показва колко много трябва да добави тотът през първата година от живота. В този случай теглото и височината при момчетата и момичетата са еднакви, но обемът на гърдите и главата е различен. Причината е, че през първата година от живота тя няма значение за масата на тялото, тя засяга обиколката на частите на тялото поради физиологичните характеристики на тялото.

Таблица за ръста и теглото на детето до годината

възраст

в месеци

Повишаване на теглото (g)Увеличаване на височината (см)Обиколка на главата (момчета)Обиколка на главата (момичета)Обем на гърдите (момчета)Обем на гърдите (момичета)
1600337.336.636.336
2800339.238.43938.1
38002.540.94041.340
47502.541.94142.841.8
5700243.24244.343
6650244.24345.444.3
7600244.84446.445
8550245.444.347.246
95001.546.345.347.946.7
105001.546.346.648.347.3
114001.546.946.648.747.7
123501.547.2474947.7

Оказва се, че вашето бебе през първата година от живота трябва да се възстанови със 7 килограма 200 грама и да нарасне до 25 сантиметра. Що се отнася до обиколката на главата и гърдите, таблицата показва оригиналните фигури.

растеж

Както виждате, най-активното повишаване на ръста и теглото при бебето се наблюдава през първите три месеца от живота. След това постепенно намалява до оптимална работа. Растежът карапуз зависи от много фактори, основната от които е наследствеността. Освен това то засяга принадлежността на бебето към определен пол, националност, както и качеството и количеството храна на майката. Дължината на тялото при новородените обикновено варира от 45 до 55 сантиметра. Бебето расте най-интензивно през първите три месеца - почти 3 сантиметра всеки месец. След това увеличението се забавя: от 3 до 6 месеца - с 2, 5 см, от 6 на 9 - до 2 см. Средно, едно дете се „изтегля” с 25 сантиметра годишно: височината му е 75 cm.

Освен това, теглото и височината на детето са леко променени. Таблица от 2 години ще изглежда съвсем различно. Така, на година и половина, растежът на бебето е 82 cm, на 2 години - 88 cm, на 2.5 - 93 cm, на 3 - 97 cm, на 3.5 години - на 101 cm и повече. Допустимата разлика е 6 сантиметра, както в една, така и в друга посока.

тегло

Има много начини, по които можете да изчислите теглото, необходимо за трохи. Така че през първите шест месеца от живота използвайте тази формула:

Телесно тегло = теглото при раждане (g) + 800 N, където N е броят на месеците.

Освен това скоростта на увеличаване на теглото намалява, така че уравнението става много по-сложно:

Изходно тегло = тегло при раждане + 800 x 6 (увеличение през първите шест месеца) + 400 (N-6), където N е броят на месеците (от 6 до 12).

Опростената формула може да доведе до тази схема: за шест месеца средното тегло на бебето е 8200 g, 400 g се добавят за всички следващи месеци, а 800 g се изважда за всяко допълнително тегло. Децата, родени с по-голяма тежест, цялата първа година от живота изглеждат по-големи от връстниците си. Този, който е бил преждевременен, наваксва други деца с 2 години. Що се отнася до по-нататъшното развитие, таблицата с височината и теглото на дете под 3-годишна възраст изглежда така: на година и половина, бебето тежи около 11 кг, на 2 години - 12, 2 кг, при 2, 5 - 13, 3 кг, при 3 - 14 години., 3 кг, 3, 5 - около 15 кг. Допустимата разлика е 2, 5 кг.

Ако нещо се обърка ...

От родителите се изисква да знаят каква е теглото и височината на децата. Таблицата, в която момичетата и момчетата са разделени само по категории от кръгове, показва, че първоначално те получават същото телесно тегло, независимо от пола. И ако увеличението се увеличи до половин година, то тогава ще продължи надолу. Причината е проста: след 6 месеца бебетата започват да седят, да пълзят и да ходят. Съответно те харчат повече калории и енергия, с по-малко килограми. Много малко увеличение показва липса на хранене. Обикновено този проблем възниква при бебета: майката може да има намалена секреция на кърмата. Решете го по два начина: стимулирайте производството на допълнителни количества течност или подхранвайте смесите на детето.

Трябва да се отбележи, че наднорменото тегло също причинява много проблеми. Таблицата на раждаемостта и теглото показва, че детето трябва да тежи приблизително 10 килограма годишно. Ако получат допълнителни 2 или 3 кг, трудно им е да се движат, да пълзят, да ходят, да бягат. Тези трохи са по-склонни към алергични реакции, имат по-дълъг и по-тежък студ. Наднорменото тегло се наблюдава най-често, когато бебето е хранено с бутилка.

Какво да търсите?

В повечето случаи момичетата се развиват по-бързо от момчетата. Следователно, таблицата с височината и теглото на детето може да бъде частично променена: бебето може да получи малко повече от стандартната фигура, записана. Няма нужда да се притеснявате. Съветите на лекаря са необходими само когато отклонението е много съществено. След раждането на карапуз трябва да определите основата, на която ще направите изчисленията си. В същото време тя няма да бъде теглото на бебето, когато става въпрос за света, а телесната маса на бебето по време на изписване - след пребиваване в родилния дом, той намалява теглото си малко, което е физиологичната норма.

Колкото по-възрастно става детето, толкова повече индикаторите му са подравнени, приближавайки се към общоприетия стандарт. Разбира се, може да бъдете много разстроени в ранна детска градина от факта, че връстника на сина му е по-висок от главата му. Не се обезсърчавайте. Ако детето е здраво, активно, наблюдава дневния режим и се храни добре, не трябва да бъдете причина за безпокойство.