Какви ваксинации правят котенцата и защо?

Как се раждат зайците, раждане при зайците (Юни 2019).

Anonim

През първата година от живота на пухкавия домашен любимец собствениците му трябва да бъдат особено внимателни към здравето му, за да я предпазят от опасни инфекции и болести. Въпреки това, не всички собственици знаят как правилно да се грижат за своите четириноги приятели, какво да го хранят, какви играчки да му дам, дали да ваксинират котенцето или да го направят без него.

Отговорът е прост: да се направи. В крайна сметка, за да се защити напълно здравето на вашия домашен любимец е възможно само с помощта на ваксинация. Многобройни заболявания се предават от въздушни капчици, така че е по-добре да се ваксинират предварително, отколкото да се лекува животно за сериозно заболяване. В крайна сметка, някои котешки болести са много опасни както за домашния любимец, така и за неговите собственици.

Ако си мислиш, че без да ходиш на котето, го предпазваш от болести, грешиш. Той все още може да улови инфекцията, която ти донесе от улицата на подметката на обувките му. Следователно, за надеждна защита на здравето на вашия домашен любимец, ваксинацията е просто необходима.

Въпреки това, трябва да знаете какви ваксинации правят котенцата, защото те не са добри за всички. Има следните противопоказания:

- изтощение;

- висока температура;

- отслабване на тялото;

- периодът на растеж и смяна на зъбите;

- съмнение за инфекция на коте от патогена, срещу който се извършва ваксинацията.

Когато и какви ваксинации да направите за коте, ще бъдете уведомени във ветеринарната клиника. Но 2 седмици преди ваксинацията е необходимо да се избави котето от червеи. За да направите това, трябва да дадете на животните специални хапчета. Най-добре е да ги добавите към храната.

Има огромно количество ваксини и ваксини за животни. Най-популярни от тях са препаратите "Нобивак", "Мултифел", "Вакдерм".

Първата от тях е ваксината срещу вируса на бяс. Въвежда се интрамускулно. Поради това, котето може леко да накуцва. Тази ваксина трябва да се прилага ежегодно.

"Multifel" - тази ваксина срещу няколко вируса наведнъж: панлевкопения, ринотрахеит, хламидиални котета. Провежда се на два етапа през първата година на домашен любимец. След такава процедура котето може да е тъпо и тъжно за един ден.

Ваксинирането с препарата Vakderm се извършва и срещу няколко вируса. Това е превенцията на различни кожни заболявания на котките. Изисква повторна ваксинация след 2 седмици.

И така, какви ваксинации правят котенцата?

Първите ваксини котенца поставени на възраст от 2-3 месеца. Предпоставка за ваксинация - животното трябва да бъде напълно здраво. В противен случай цялата ефективност на процедурата ще изчезне. Така че, първата ваксинация се прави на коте от калцивироза, панлевкопения и ринотрахеит (лекарството Multifel). Отново се поставя строго в 21-28 дни. Приблизително по едно и също време (един месец след първата ваксинация) се инжектира лекарството Novibak за бяс.

Ваксинацията се извършва само от специалист, който след преглед на животното решава какви ваксинации да направи на котето въз основа на информация за възрастта, мястото и времето на придобиване на животното, състоянието на апетита му, активността и др.

Следователно след придобиването на домашен любимец е необходимо да се извърши пълен ветеринарен преглед. Днес има много клиники, които ваксинират котенца. Цените за такива процедури са значително по-ниски в сравнение с цената на здравето на вашите домашни любимци. Една ваксинация ще ви струва от 500 до 1000 рубли.

Погрижете се за домашните си любимци и те ще ви дадат радост, добро настроение и любов.