Коледни стъклени топки: опции за празнична украса

Духът на времето III Продължение Zeitgeist Moving Forward (Юни 2019).

Anonim

В навечерието на Нова година възникват много притеснения и въпроси. Какъв вид коледна елха да се сложи, как да се украсяват къщата, какво да се даде на приятели и роднини? И ако всичко е повече или по-малко ясно с декорации и празнично дърво, проблемът с избора на подаръци остава актуален. По-лесно е с близки, знаем какво харесват. Но с колеги и другари ситуацията е по-сложна. Иска ми се подаръкът да не е много скъп, но в същото време да даде радост и да ви напомня през цялата година. И тук стъклени топки идват на помощ.

История на снежните топки

Оказа се, че сувенирът, с който всички отдавна са свикнали, има своя собствена история. Първата стъклена топка със сняг се появи във Франция в края на 1889 година. Беше малка сфера с длан с Айфелова кула вътре в нея с керамична основа и някакъв вид снежинки.

Малко по-късно тези уникални сувенири станаха популярни в цяла Европа, привличайки повече внимание от колекционерите. На мястото на френските забележителности като украса на топката дойде разнообразие от фигурки: коледни елхи, фигурки, часовници, композиции с цветя, дървета, сърца и много други. Съединените щати започнаха да произвеждат снежни куполи с изображения на големи градове.

Снежни топки в производството

През 1929 г. един Джозеф Гарай, жител на Питсбърг, получил патент за стартирането на масово производство на тези сувенири, след което те станали още по-популярни по света. Това накара големите компании от 40-те години да използват коледни стъклени топки, за да рекламират своите продукти.

Днес можете да намерите разнообразие от дизайни и композиции под снежния купол. Най-напредналите производители започват да оборудват сувенири с датчици за движение или светлина, благодарение на които топката може да бъде осветена от само себе си или дори самостоятелно да постави виелицата в движение.

Стъклени топки за коледна елха

Какво е първото нещо, което идва на ум, когато някой говори за Нова година? Разбира се, това е празнична трапеза, уютна домашна атмосфера, гирлянди, подаръци, конфети, мандарини, фойерверки и коледна елха! И тази горска красота, разбира се, е украсена с многоцветни стъклени топки и звезди. Въпреки че днес коледната украса може да се намери не само в класически форми, но и най-необичайни под формата на животински фигури, къщи, птици или дори приказни герои. Въпреки това, има класическа класика.

Стъклени топки днес замени пластмаса, която, заслужава да се отбележи, са не по-малко красиви, но много по-безопасни. Спомняте ли си, че сме били събрани като детска играчка за коледна елха, ако случайно се измъкна от ръцете ни? Това беше особено обидно, ако не беше просто сфера, а топка с тениска или „сняг“ вътре. Пластмасата е много по-силна и по-лека, което означава, че чрез отпадане на цветни топки, не рискувате да останете без бижута!

Как да изберем стъклена топка със сняг?

Изборът на подаръци е труден и доста отнемащ време бизнес. Е, ако сте решили предварително какво искате. Дали време да купите до Нова година? Супер! Но, както обикновено, си спомняме за подаръци и покупки в последния момент, когато рафтовете на магазините бяха доста празни, а цените скочиха до небето. Въпреки това шансовете за намиране на красива стъклена топка като сувенир за колегите са доста големи. Но как да изберем най-много? На първо място, трябва да вземете решение по темата, защото композициите са много различни.

 1. Нова година: Коледни елхи, Дядо Коледа, снежни човеци, подаръци и т.н., което е свързано с празника.
 2. Семейно: различни сърца, двойки, деца, къщи.
 3. Флора и фауна: дървета, плодове и зеленчуци, цветя, животни и насекоми.
 4. Приказка: различни анимационни герои и приказки, ярки сцени, магически създания и др.
 5. Колекционни топки: това е специален вид сувенири, които са толкова ценени от любителите. Най-често по поръчка.

Когато решите по дадена тема, е време да изберете размер. В края на краищата, подарък трябва да ви напомня, но това не се намесва в къщата. В противен случай рискува бързо да попадне в кутията за всякакви малки неща.

Ръчно изработени стъклени топки

Лесно е да се купи снежен свят, но е много по-приятно да се получи такъв ръчно изработен сувенир като подарък. Дори ако майката природа ви е излъгала с талант за творчество, няма да е трудно да направите стъклена топка. Прозрачни или оцветени, решете сами.

Така че ще ви трябва:

 • прозрачна кутия (за предпочитане кръгла) с винтова капачка;
 • висококачествен уплътнител;
 • полимерно лепило (колкото по-бързо изсъхва, толкова по-добре);
 • глицерол;
 • вода:
 • цифри за състава;
 • искри, фолио или пайети;
 • ножици;
 • акрилни бои.

Изсипете смес от глицерин и вода в чист съд. Ако е необходимо, можете да го замените с бебешко масло. Основното е, че е прозрачно. Не изливайте течността до самия ръб, защото когато поставите композицията в нея, тя може да изтече.

Украсете капака с бои и фолио, след това съберете състава с лепило отвътре. Важно е всички части и фигури да са добре залепени.

Изсипва се в бурканчетата, нарязаното фолио и пайети, обработва се ръба с уплътнител, така че водата да не изтече. След това можете леко да завъртите капака и леко да снижите фигурите в течността. Завийте капачката добре. Можете да оцветите купола отвън. Разклатете сувенир и се насладете на снега.